Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper
Καλή δύναμη!

10 συμβουλές για να στολίσετε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο σας

Οι περισσότεροι θα στολίσουν τώρα τα Χριστούγεννα κάποιο δέντρο, μερικά κλαδιά, ένα καραβάκι ενώ άλλοι θα προτιμήσουν ίσως μόνον ένα χριστουγεννιάτικο καλωσόρισμα πάνω στην εξώπορτα.

Αυτές οι μικρές αλλαγές είναι εκείνες που κάνουν τη ζωή πιο πικάντικη, πιο όμορφη.

Δίνουν το στίγμα των ημερών, φτιάχνουν ατμόσφαιρα αλλά και τη διάθεση.

Ας δούμε όμως τα βήματα για ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο.

#1 Επιλογή δέντρου

Η πιο σημαντικά απόφαση που έχετε να πάρετε είναι αυτή της επιλογής του Χριστουγεννιάτικου δέντρου. Αποφασίστε αν θα στολίσετε αληθινό η ψεύτικο δέντρο και έπειτα περάστε στα υπόλοιπα βήματα.

Αν προτιμήσετε αληθινό, πρέπει να ξέρετε πως αν το σπίτι σας είναι ζεστό, προς το τέλος των εορτών θα σας μαδάει. Είναι όμορφο, αρωματικό αλλά όχι και τόσο «οικολογικό» παρά το ότι προέρχονται από φωτώρια.

Αν σας αρέσει να στολίζετε ψεύτικο δέντρο τότε επιλέξτε κάποιο με πλούσια κλαδιά που θα δείχνει εντυπωσιακό από μόνο του. Είναι προτιμότερο, αν έχετε τις δυνατότητες να αγοράσετε ένα «καλό» δέντρο για να σας κρατήσει για αρκετά χρόνια. Αλλιώς, θα πρέπει να ξέρετε πως κάποιο κλαδί θα παραλύσει και σύντομα θα το πετάξετε.

Όσο για τις τιμές, αυτές εξαρτώνται από την ποιότητα των υλικών και το ύψος. Από 20 ευρώ ως και πάνω από 400.

Φέτος εκτός από τα γνωστά του pvc βγήκαν και απομιμήσεις με βελόνες πεύκου, που μοιάζουν αληθινά και άλλα με κανονικό πλαστικό που μιμούνται τα έλατα. Τα τελευταία βγαίνουν και σε διασταυρώσεις με κλαδιά παλιού pvc και ελάτου για να μειωθεί η τελική τιμή. Υπάρχουν και εκείνα με κορμό δέντρου, κανονικά, αλλά οι τιμές είναι σχετικά απαγορευτικές.

Αν έχετε χρόνο, κοιτάξτε τις προσφορές που υπάρχουν, αποφύγετε να το αγοράσετε την τελευταία στιγμή και καλύτερα να το δείτε στο κατάστημα παρά on line προσφορές προς αποφυγήν εκπλήξεων

#2 Θέση

Αρχικά πρέπει να αποφασίσετε που θα στήσετε το δέντρο σας. Επιλέξτε να είναι κοντά σε πρίζα και κοντά σε παράθυρο ή μπαλκονόπορτα. Με αυτό τον τρόπο εκτός από τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι σας θα συμβάλετε και στη γενικότερη εικόνα της γειτονιάς! Αν έχετε τζάκι, βάλτε το δέντρο σε απόσταση ασφαλείας.

Όπως και να ‘χει για να φαίνεται πρέπει να υπάρχει κάποιος ανοικτός χώρος γύρω του. Υπολογίστε πως το εντυπωσιακό του μέρος είναι κυρίως το κάτω και το μεσαίο…

#3 Τοποθέτηση

Πριν το τοποθετήσετε, στρώστε ένα χαλί στη βάση του για να είναι πιο σταθερό – να μη γλιστράει, να προστατεύει το δάπεδο από γρατζουνιές και στην περίπτωση που έχετε φυσικό να πέφτουν τα φύλλα. Αν θέλετε να κρύψετε τη βάση του, μπορείτε να την σκεπάσετε με ένα ύφασμα και ίσως να ρίξετε μερικά κούτσουρα γύρω γύρω…

Στολισμός

Για να μη μπερδευτείτε βάλτε πρώτα τα λαμπάκια, μετά τη γιρλάντα (αν βάλετε) και τελευταίες τις μπάλες.

#4 Τα Λαμπάκια

Ξεκινήστε να βάζετε τα λαμπάκια από κάτω προς τα πάνω, από το σημείο που είναι κοντά στην πρίζα. Τοποθετήστε τα περιμετρικά, μερικά πιο μέσα, αλλά κυρίως έξω στα κλαριά. Σκεφτείτε τι χρώμα και πόσα λαμπάκια θέλετε για το δέντρο σας. Το θέλετε πολύ φωτεινό ή πιο χαμηλό και ρομαντικό φωτισμό; Προτιμήστε LED λαμπάκια που έχουν 6 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τα συμβατικά και καταναλώνουν πολύ λιγότερο ρεύμα. Πριν στολίσετε τα λαμπάκια ελέγξτε ότι λειτουργούν. Δεν υπάρχει χειρότερο από το να έχετε στολίσει και να πρέπει να ξεστολίσετε για να βάλετε καινούργια λαμπάκια. Αν βάλετε πάνω από ένα σύστημα με λαμπάκια σκεφτείτε τον συγχρονισμό τους όταν το ανάψετε. Καλύτερα να πάρετε ίδιους συνδυασμούς. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να βάλετε όλους τους συνδυασμούς, αναλογικά σε όλη την επιφάνεια του δέντρου γιατί αλλιώς μπορεί να ανάβει το μισό και στη συνέχεια το άλλο μισό. Όπως και να ‘χει, γούστα είναι αυτά.

#5 Οι γιρλάντες

Μην πετάτε τυχαία τις γιρλάντες πάνω στο δέντρο. Τοποθετήστε τις περιμετρικά. Τα ωραία δέντρα δεν έχουν τσαπατσούλικο στολισμό, με τα στολίδια άτακτα πεταμένα εδώ κι εκεί, αλλά έχει μελετημένο, «τακτοποιημένο» στολισμό.

#6 Οι μπάλες

Τηρήστε τις σωστές αναλογίες με τη διάσταση του δέντρου. Τοποθετήστε τις μεγάλες μπάλες στα χαμηλά κλαδιά του δέντρου και τις μικρές πιο ψηλά. Βάλτε μπάλες και πιο βαθιά, για να φαίνεται το δέντρο πιο γεμάτο και ζωηρό! Αν έχετε ομοιομορφία τολμήστε να βάλετε και μερικά τελείως διαφορετικά στολίδια σε μέγεθος, σχήμα και χρώμα. Ολοκληρώστε με όμορφα φιογκάκια τα οποία και θα γεμίσουν το δέντρο σας και μπορείτε να βρείτε σε πολύ καλές τιμές στην αγορά. Μπορείτε βέβαια να βάλετε και κουκουνάρια. Μαζέψτε μερικά με την πρώτη ευκαιρία, αν θέλετε τα περνάτε και ένα spray χρυσό ή ασημένιο. Για να τα κρεμάσετε, αγοράστε από ένα κατάστημα μικρές βιδίτσες με κεφάλι γυριστό (τις βάζουμε συχνά πίσω από πίνακες) ώστε να περάσετε την κλωστή.

Αν οι μπάλες και τα στολίδια που έχετε είναι σε πολλά διαφορετικά μεγέθη τότε θα στολίσετε και πιο όμορφα και πιο εύκολα.

#7 "Θεματικά δέντρα"

Μπορεί να είναι παιδικό με πολλά ξύλινα στολίδια, Αμερικάνικο με γλειφιτζούρια και γλυκίσματα, χειμωνιάτικο με λευκές μπάλες ή vintage style. Ακόμα μπορείτε να επιλέξετε ένα χρώμα που να ταιριάζει με το σπίτι σας ή έναν πετυχημένο συνδυασμό χρωμάτων, όπως γαλάζιο με λευκό, κόκκινο με λευκό, πράσινο με ασημί. Τέλος, μην ξεχνάτε ότι τίποτα δεν έχει πιο μεγάλη αξία από ένα στολίδι με αναμνήσεις. Μη, διστάσετε να στολίσετε ένα στολίδι από τα παιδικά σας χρόνια, τα ταξίδια σας, ή από κάποιο αγαπημένο πρόσωπο ακόμα κι αν δεν ταιριάζει τόσο.

#8 Μην το παραφορτώσετε

Κάντε μία επιλογή και όπως συμβαίνει στη διακόσμηση του σπιτιού έτσι και στο δέντρο. Η υπερβολή αντικειμένων «μπουκώνει» και εμείς θέλουμε να «αναπνέει»!

#9 Κι αν έχουμε γατιά και σκύλους;

Αν έχετε κατοικίδια στο σπίτι αποφύγετε να βάλετε εύθραυστα στολίδια κοντά στη βάση του δέντρου. Τα πολυαγαπημένα μας τετράποδα, δεν θα διστάσουν να μασήσουν τα στολίδια ή να κατεβάσουν τις μπάλες από το δέντρο για να παίξουν, ή να σας χαλάσουν τη διακόσμηση που βάλατε κάτω από το δέντρο. Επιλέξτε δέντρα που είναι πάνω σε κορμό, μέσα σε γλάστρα ή βάλτε ένα λίγο μικρότερο πάνω σε τραπέζι ή ψηλή βάση ώστε το σκυλάκι σας να μην φτάνει τα στολίδια τόσο εύκολα. Το ίδιο ισχύει φυσικά αν έχετε πολύ μικρά παιδιά.

#10 Προσέξτε την οργάνωση

Τέλος, έχετε πάντα σωστά τακτοποιημένα τα στολίδια σε κουτιά, τα λαμπάκια σε σακουλάκια και τα κεριά σε κουτιά κλπ. έτσι ώστε να μπορείτε να τα βρίσκετε εύκολα την επόμενη χρονιά.

Καλή επιτυχία και Καλά Χριστούγεννα!

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.