10 Χρόνια χωρίς τον Νίκο Κούρκουλο- Το Εθνικό Θέατρο τιμά την μνήμη του

10 Χρόνια χωρίς τον Νίκο Κούρκουλο- Το Εθνικό Θέατρο τιμά την μνήμη του

Στις 30 Ιανουαρίου του 2007 απεβίωσε ο σπουδαίος ηθοποιός και θιασάρχης Νίκος Κούρκουλος. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1958, συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους

(Ε. Λαμπέτης-Δ. Χορν, Ε. Βεργή, Β. Κύρου, Προσκήνιο του Αλ. Σολωμού, Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μ. Κατράκη κ.ά.) και διέπρεψε σε ρόλους του νεότερου ρεπερτορίου («Όπερα της πεντάρας», «O Γλάρος», «Aνταπόκριση», «Ψηλά από τη Γέφυρα», «Η φωλιά του κούκου» κ.ά.).

Το ντεμπούτο του στη σκηνή το έκανε στο έργο «Η κυρία με τις καμέλιες» με το θίασο Λαμπέτη-Χορν. Το 1972 συγκρότησε δικό του θίασο και το 1974 ίδρυσε το Θέατρο Κάππα, ενώ συνεργάστηκε και με το Εθνικό Θέατρο. Το 1992 εμφανίστηκε για τελευταία φορά στο θέατρο, στον «Φιλοκτήτη». Το 1994 ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου και έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην αναμόρφωσή του. Δημιούργησε το Παιδικό Στέκι, την Πειραματική Σκηνή, Εργαστήρι Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας, Θερινή Ακαδημία Θεάτρου, ενώ φρόντισε και για την αποκατάσταση και την ανακαίνιση του ιστορικού κτιρίου Τσίλερ στην Αγίου Κωνσταντίνου, μολονότι δεν πρόλαβε να το δει ολοκληρωμένο.

Παράλληλα με το θέατρο ο Νίκος Κούρκουλος ασχολήθηκε και με τον κινηματογράφο, όπου είχε σημαντική σταδιοδρομία («Ο κατήφορος», «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο», «Κατηγορώ τους ανθρώπους», «Λόλα», «Κοινωνία ώρα μηδέν» κ.ά.). Απέσπασε δύο φορές το Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το 1965 για την ταινία «Αδίστακτοι» και το 1970 για την ταινία «Αστραπόγιαννος». Το «Φράγμα» (1982) ήταν η τελευταία ταινία στην οποία πρωταγωνίστησε.

Με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από το θάνατο του Νίκου Κούρκουλου τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου οργανώνεται προς τιμήν του στο Εθνικό Θέατρο, στην Κεντρική Σκηνή του κτιρίου Τσίλερ, μια ιδιαίτερη εκδήλωση, στην οποία θα παρευρεθούν φίλοι, συνεργάτες και άνθρωποι που τον γνώρισαν.

Ο σκηνοθέτης Γιώργος Ζώης θα παρουσιάσει ένα 45λεπτο φιλμ με θέμα τη ζωή και το έργο του, με αποσπάσματα από τις κυριότερες στιγμές της καριέρας του και από ερμηνείες που έγραψαν ιστορία στον κινηματογράφο και στο θέατρο.

Στη συνέχεια, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων, θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας που έστησε ο σκηνογράφος Διονύσης Φωτόπουλος με φωτογραφίες από την προσωπική και επαγγελματική του ζωή.

Επίσης θα μιλήσουν ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός, η κριτικός θεάτρου Ελένη Βαροπούλου και ένας μαθητής από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter