100 χρόνια από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στο HOTDOC HISTORY που κυκλοφορεί την Κυριακή με το Documento

Εκατό χρόνια από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που έθεσε υπό τα όπλα 19.000.000 στρατιώτες, κόστισε 8.500.000 νεκρούς και πάνω από 20.000.000 τραυματίες.

Τρεις αυτοκρατορίες διαλύθηκαν: η Αυστροουγγρική, η Οθωμανική, η Ρωσική. Μάλιστα η τελευταία παραχώρησε τη θέση της στο πρώτο κομμουνιστικό κράτος.

Ο Μεγάλος Πόλεμος διέψευσε με τραγικό τρόπο τη «μεγάλη χίμαιρα» (ακόμη και σημαντικών διανοούμενων) της Μπελ Επόκ. Οχι, οι επενδύσεις των κεφαλαιοκρατών που είχαν χτίσει εργοστάσια στις αντίπαλες χώρες δεν στάθηκαν εμπόδιο στον βομβαρδισμό των επιχειρήσεών τους από τις δικές τους κυβερνήσεις. 

Ίσα ίσα, για όλους ήταν κίνητρο να «γκρεμίσουν τον παλιό κόσμο και να τον ξαναχτίσουν εντελώς δικό τους». Πάνω στο αίμα εκατομμυρίων ανυποψίαστων πατριωτών, σε μια βιομηχανοποιημένη σφαγή με τα πιο μοντέρνα όπλα.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.