10ετή κάθειρξη για ενορχήστρωση πραξικοπήματος στην πρώην πρόεδρο της Βολιβίας

10ετή κάθειρξη για ενορχήστρωση πραξικοπήματος στην πρώην πρόεδρο της Βολιβίας
A demonstrator holds a sign that reads in Spanish "30 years of prison for Anez," in reference to Bolivia's former interim President Jeanine Anez, outside Miraflores women's prison, in La Paz, Bolivia, Monday, June 6, 2022. Anez is on trial for unconstitutionally assuming the presidency on Nov. 2019, following the removal of Evo Morales, who fled into exile following 14 years in power. (AP Photo/Juan Karita)

Οι δικαστικές αρχές της Βολιβίας έκριναν την Παρασκευή ότι η πρώην πρόεδρος της χώρας, Τζανίνε Άνιες, είναι ένοχη για ενορχήστρωση πραξικοπήματος που την οδήγησε στην εξουσία κατά την πολιτική κρίση του 2019.

Ειδικότερα, η Άνιες καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια κάθειρξης, αφού διαπιστώθηκε ότι έλαβε «αποφάσεις ενάντια στο σύνταγμα» καθώς και για παράβαση καθήκοντος.

Η σύλληψη της είχε γίνει στα μέσα Μαρτίου 2021, ενώ η εισαγγελία ανέφερε ότι η 54χρονη πολιτικός, που ήταν τότε γερουσιαστής της δεξιάς παράταξης, παραβίασε τους κανόνες που εγγυώνται τη συνταγματική και δημοκρατική τάξη μετά τις προεδρικές εκλογές της Βολιβίας το 2019.

Ένοχοι κρίθηκαν επίσης ένας πρώην διοικητής του στρατού και ένας πρώην υψηλόβαθμος αξιωματικός της αστυνομίας.

Η υπεράσπιση της Άνιες, η οποία δηλώνει αθώα, ανέφερε ότι θα κατατεθεί έφεση σε διεθνή όργανα προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη και πολλοί φορείς της αντιπολίτευσης σχεδιάζουν διαδηλώσεις κατά την απόφασης.

«Δεν επεδίωξα να γίνω πρόεδρος, αλλά έκανα αυτό που έπρεπε. Ανέλαβα την προεδρία από υποχρέωση, σύμφωνα με ό,τι προβλέπεται στο σύνταγμα», είχε πει η Άνιες στην τελική της δήλωση προς το δικαστήριο.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter