11η Σεπτεμβρίου: Δεκαοκτώ χρόνια μετά το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους και οι άνθρωποι πεθαίνουν από καρκίνο

11η Σεπτεμβρίου: Δεκαοκτώ χρόνια μετά το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους και οι άνθρωποι πεθαίνουν από καρκίνο

Δεκαοκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, μια ημέρα που θα μείνει χαραγμένη στην ιστορία αφού οι συνέπειες είναι εμφανείς ακόμα και σήμερα.

Ήταν νωρίς το πρωί της Τρίτης της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 όταν ένα Boeing 767 της εταιρείας American Airlines προσέκρουσε στο βόρειο πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου της Νέας Υόρκης, προκαλώντας άμεσα το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και των εγκλωβισμό πολλών ακόμη στον ουρανοξύστη των 110 ορόφων. Δεκαοκτώ αργότερα ένα δεύτερο Boeing 767 εμφανίστηκε στον ουρανό της Νέας Υόρκης και έπεσε στον δεύτερο Δίδυμο Πύργο. Η πρόσκρουση προκάλεσε τεράστια έκρηξη και συντρίμμια από τα κτίρια κατέκλυσαν τους γύρω δρόμους. Ένα τρίτο αεροσκάφος συνετρίβη στη δυτική πλευρά του Πενταγώνου, προκαλώντας κατάρρευση τμήματος του τεράστιου τσιμεντένιου κτιρίου. Στο μεταξύ, το τέταρτο αεροπλάνο στο οποίο είχε εκδηλωθεί αεροπειρατεία συνετρίβη σε ανοικτή περιοχή στη νοτιοδυτική Πενσυλβάνια. Όπως ανακοινώθηκε αργότερα, η πτήση αυτή κατευθυνόταν προς την Ουάσινγκτον με πιθανό στόχο το Καπιτώλιο ή το Λευκό Οίκο,

Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αρκετοί τραυματίστηκαν ενώ κάποιοι άλλοι βιώνουν τις συνέπειες εκείνης της ημέρας μέχρι και σήμερα.

Η Jacquelin Febrillet ήταν μόλις 26 ετών τότε. Εργαζόταν μόλις δύο τετράγωνα δίπλα από τους Δίδυμους Πύργους. Δεκαπέντε χρόνια μετά τις επιθέσεις εκείνης της ημέρας, μητέρα τριών παιδιών, διαγνώστηκε με μεταστατικό καρκίνο. Η πιθανή αιτία: ένα σύννεφο τοξικής τέφρας που την έπληξε.

«Ήμουν εκεί (στις) 9/11 … Για χρόνια εργαζόμουν εκεί κάθε μέρα. Δεν μας είπαν ποτέ ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο» λέει.

Σε αντίθεση με την Febrillet, ο Richard Fahrer, 19 ετών τότε δεν ήταν στην περιοχή εκείνη την μέρα, αλλά εργαζόταν τακτικά ως επιθεωρητής εδάφους το διάστημα 2001 – 2003 στο νότιο Μανχάταν, στο σημείο όπου οι Δίδυμοι Πύργοι κατέρρευσαν. Πριν από δεκαοκτώ μήνες, ο νεαρός πατέρας, 37 ετών τώρα, διαγνώστηκε με επιθετικό καρκίνο του παχέος εντέρου – μια ασθένεια που συνήθως επηρεάζει ηλικιωμένους άνδρες χωρίς να υπάρχει ιστορικό στην οικογένειά του.

Η Febrillet και ο Fahrer αντιπροσωπεύουν μια μεγάλη κατηγορία ανθρώπων που ζούσαν ή εργάζονταν κοντά στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου μετά από τις επιθέσεις και σήμερα υποφέρουν από κάποιου είδος καρκίνου.

Κατά την 18η επέτειο από τις επιθέσεις, η Νέα Υόρκη συνεχίζει να μετράει τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν αναπτύξει καρκίνο ή άλλες σοβαρές ασθένειες που σχετίζονται με το τοξικό νέφος που δημιουργήθηκε και έκατσε πάνω από το Μανχάταν για αρκετές εβδομάδες.

«Οι άνθρωποι πεθαίνουν»

Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου απελευθέρωσαν μία άνευ προηγουμένου ποσότητα χημικών ουσιών στον αέρα, συμπεριλαμβανομένων των διοξινών, του αμιάντου και άλλων καρκινογόνων ουσιών.

Οι πυροσβέστες, τόσο αυτοί που ανταποκρίθηκαν στη διάσωση αλλά και οι εθελοντές που βοήθησαν στο να καθαρίσει το σημείο, είναι από τους πρώτους που προσβλήθηκαν από καρκίνο. Μελέτες διαπίστωσαν ότι αντιμετωπίζουν επίσης αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Δέκα χιλιάδες από αυτούς έχουν διαγνωστεί με καρκίνο από το Πρόγραμμα Υγείας του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, ένα ομοσπονδιακό πρόγραμμα θεραπείας που βοηθά τους επιζώντες.

Στα τέλη Ιουνίου του τρέχοντος έτους, 21.000 άτομα τα οποία αρχικά δεν είχαν ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, τελικά ανταποκρίθηκαν, αριθμός διπλάσιος από τον Ιούνιο του 2016. Από αυτά, σχεδόν 4.000 έχουν καρκίνο, τα πιο συνηθισμένα είναι ο καρκίνος του προστάτη, του μαστού και του δέρματος.

Η Febrillet, 44 ετών σήμερα, είναι ένα από αυτά. Υπενθυμίζει ότι το μήνυμα εκείνη την εποχή ήταν να επανέλθει η πόλη σε φυσιολογικούς ρυθμούς όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

«Οι άνθρωποι έκαναν απλώς τη δουλειά τους λίγες μέρες αργότερα. Αλλά κοιτάξτε τι συνέβη μερικά χρόνια αργότερα, οι άνθρωποι πεθαίνουν», λέει η Febrillet, η οποία ζούσε κοντά στο Ground Zero.

Ειδικοί αναφέρουν ότι είναι αδύνατο να εντοπίσουμε ακριβώς την αιτία του καρκίνου σε κάθε ασθενή, αλλά υπάρχει σαφής συσχέτιση μεταξύ του ρυθμού και της έκθεσης σε τοξικά συντρίμμια.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι ο ρυθμός εμφάνισης καρκίνου «έχει αυξηθεί από 10 – 30%» στα άτομα που εκτέθηκαν σε σύγκριση με εκείνους που δεν βρέθηκαν εκεί, σύμφωνα με τον David Prezant, επικεφαλής της ιατρικής υπηρεσίας της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Νέας Υόρκης.

Ο ρυθμός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, είπε, καθώς οι εκτεθειμένοι άνθρωποι μεγαλώνουν. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου αυξάνεται με την ηλικία και μερικοί καρκίνοι, συμπεριλαμβανομένου του πνεύμονα, μπορεί να χρειαστούν 20 έως 30 χρόνια για να αναπτυχθούν, επισημαίνει ο Prezant.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter