14 μήνες στα σκουπίδια

14 μήνες στα σκουπίδια

Οι διεθνείς ομοσπονδίες κάνουν υποδείξεις γιατί ο Αυγενάκης δεν κάνει το παραμικρό!

O Λευτέρης Αυγενάκης σχεδόν θριαμβολόγησε για την παράδοση από τη FIFA και την UEFA της «Ολιστικής Μελέτης» για τη βελτίωση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και αυτό το έκανε για να κρύψει κάτω από το χαλάκι τη δική του αναποτελεσματικότητα! Στην έκθεση των διεθνών ομοσπονδιών αναφέρεται πως η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στα στημένα παιχνίδια και έχει το δεύτερο χειρότερο ρεκόρ ποδοσφαιρικής βίας και επεισοδίων σε αγώνες Champions League και Europa League από τις 55 ομοσπονδίες-μέλη της UEFA.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού πριν από 14 μήνες ανακοίνωσε τη δημιουργία της Steering Committee, ενός συμβουλευτικού ποδοσφαιρικού οργάνου για ζητήματα ασφάλειας, αντιμετώπισης της βίας και των προσυνεννοημένων αγώνων. Προφητικά το Documento, στις 6 Οκτωβρίου 2019, είχε δημοσίευμα με τίτλο «Καταπολέμηση της βίας από τον υφυπουργό; Next year!». Οι μήνες πέρασαν και ο Αυγενάκης αντιμετωπίζει τα σοβαρά θέματα του αθλητισμού μόνο επικοινωνιακά. Αν είχε λειτουργήσει η Steering Committee, τότε η «Ολιστική Μελέτη» δεν θα έκανε υποδείξεις στην κυβέρνηση για το τι πρέπει να κάνει για τη βία και τα στημένα παιχνίδια. Ενδεικτικά σε εδάφιο από το κεφάλαιο 15 της έκθεσης αναφέρεται:

«Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να ασχοληθεί με το θέμα της ακεραιότητας του παιχνιδιού για να καταπολεμήσει επειγόντως την απειλή των στημένων αγώνων, της διαφθοράς και της βίας στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο με έμφαση στους παρακάτω τομείς: α) Κεντρικές δομές προστασίας της ακεραιότητας σε εθνικό επίπεδο, αλλά και με διεθνή συνεργασία. β) Δημιουργία ειδικού σώματος δίωξης. γ) Μηχανισμοί πρόληψης. δ) Πρόβλεψη για καταγγελίες υπό καθεστώς προστασίας. ε) Παρακολούθηση των διεθνών προγραμμάτων και κύρωση της συνθήκης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (3/7/2016 κ.ά.). στ) Τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας ώστε να προστατεύονται οι διαιτητές από αγωγές κ.λπ. σχετικά με λάθη στην άσκηση των αθλητικών καθηκόντων τους».

Ολα αυτά θα είχαν δρομολογηθεί και ενδεχομένως υλοποιηθεί εάν ο Αυγενάκης δεν χρησιμοποιούσε την επιτροπή ως επικοινωνιακό του όργανο. Οι διεθνείς ομοσπονδίες έδωσαν μεγάλη βαρύτητα στη συγκεκριμένη επιτροπή και γι’ αυτό στη σύνθεσή της συμμετείχαν ο σύμβουλος ασφαλείας της UEFA Μαρκ Τίμερ και o διευθυντής του τομέα ακεραιότητας Νίκολας Ραουντέσκι. «Επεσαν» όμως πάνω στον Αυγενάκη και δουλειά δεν έκαναν…

Στην περίληψη της «Oλιστικής Mελέτης» αναφέρονται τα εξής ενδιαφέροντα: «Το ελληνικό ποδόσφαιρο ξεκάθαρα δεν είναι στη θέση που αρμόζει σε ένα έθνος τόσο παθιασμένο και αφοσιωμένο στο άθλημα. Σε διεθνές επίπεδο έχει πέσει πολύ χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε διάφορες παραμέτρους. Η κατάσταση έχει ως εξής:

• Η σπουδαιότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου σε μια σειρά από ενδιαφερόμενα μέρη (φιλάθλους, συλλόγους, κυβέρνηση, ΜΜΕ, κοινό) παραμένει προφανής και σφριγηλή. Η δημοφιλία του παραμένει υψηλή.

• Το ίματζ του ποδοσφαίρου κρίνεται συνεχώς ως αρνητικό, πράγμα που θα έχει μακροπρόθεσμη επίπτωση στη συμμετοχή, στις χορηγίες, στη δημιουργία εσόδων και τη σταθερότητα του αθλήματος.

• Υπάρχουν σημαντικά και επαναλαμβανόμενα προβλήματα ασφάλειας και ακεραιότητας.

• Οι λύσεις στα πολλά προβλήματα απαιτούν σταθερή συνεργασία μεταξύ των UEFA, FIFA, ΕΠΟ και της ελληνικής κυβέρνησης.

• Η ελληνική κυβέρνηση έχει να παίξει ρόλο κλειδί στην υποστήριξη του ελληνικού ποδοσφαίρου και τη βελτίωση της εικόνας του. Μέσα από νομοθετικές και δομικές παρεμβάσεις μπορεί να ασχοληθεί με σημαντικά ζητήματα ακεραιότητας του παιχνιδιού, αλλά και βίας γύρω από αυτό, πάντοτε με σεβασμό στην αρχή του αυτοδιοίκητου της ΕΠΟ».

Καλό είναι να διαβάσει την «Ολιστική Μελέτη» και ο Λ. Αυγενάκης…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter