14η ΔΕΒΘ: Σημαντικές αλλαγές στην πολιτική του βιβλίου

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου εγκαινίασε την 14η ΔΕΒΘ με σημαντικές εξαγγελίες για την πολιτική του βιβλίου

Κορυφαία έκθεση βιβλίου στην χώρα χαρακτήρισε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου τη ΔΕΒΘ, την οποία εγκαινίασε την Πέμπτη 11 Μαΐου το βράδυ στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Παρόντες, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Αλ. Θάνος, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ε. Χρυσίδου, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης Κ. Γούλα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γ. Αναστασάκης, διπλωματικές αρχές, δημοτικοί σύμβουλοι κ.ά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη μέρα της φετινής διοργάνωσης κατέγραψε ρεκόρ επισκεψιμότητας με τον αριθμό των επισκεπτών να έχει αυξηθεί κατά 63% σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Helexpo.

Στη διάρκεια της τελετής εγκαινίων η Λυδία Κονιόρδου επισήμανε ότι η φετινή διοργάνωση κατάφερε να ενισχύσει τον διεθνή χαρακτήρα της Έκθεσης και να δώσει το σήμα ότι μπορεί να παρεμβαίνει και να προκαλεί δημόσιο διάλογο για σημαντικά ελληνικά και διεθνή ζητήματα του καιρού μας, όπως είναι η «Η Ευρώπη του Νότου» - η κεντρική θεματική της ΔΕΒΘ αλλά και το «Προσφυγικό» ή τα «100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση», θεματικές που κι αυτές θα συζητηθούν από πολλές σκοπιές και σε πολλές εκδηλώσεις. Η Υπουργός στάθηκε επίσης στην καλή συνεργασία τόσο με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού όσο και με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ έχει εξασφαλίσει την ομαλή χρηματοδότηση της ΔΕΒΘ. Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας επιβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ που θα επιτρέψει την απρόσκοπτη υλοποίηση της ΔΕΒΘ για τα επόμενα χρόνια.

Στη συνέχεια, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε τις πρωτοβουλίες που θα πάρει το Υπουργείο Πολιτισμού προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης μιας συνεκτικής και συνολικής πολιτικής βιβλίου. Πιο συγκεκριμένα, η Υπουργός ανέφερε:

  1. Επεξεργαζόμαστε τη ίδρυση ενός νέου, ολιγομελούς και ευέλικτου φορέα πολιτικής Βιβλίου, χωρίς τα «βάρη» και τα «λάθη» του παλιού Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ). Οι κύριες αρμοδιότητές του θα είναι: α) η προώθηση του ελληνικού Βιβλίου και των ελληνικών γραμμάτων στο εξωτερικό, β) η κοινωνική διάδοση της ανάγνωσης και η δημιουργία νέων αναγνωστών και γ) η υποστήριξη των επαγγελματιών του βιβλίου (με μελέτες, προγράμματα για τους συγγραφείς, τους μεταφραστές, τους μικρούς εκδότες, τα μικρά ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία, την ψηφιακή επόμενη μέρα του ελληνικού βιβλίου). Ο φορέας (δεν έχουμε καταλήξει ακόμα στο όνομά του) θα στεγαστεί σε ένα από τα κτίρια ιδιοκτησίας του ΥΠΠΟΑ. Για την ίδρυση του νέου φορέα, απαιτούνται φυσικά μια σειρά από βήματα, στο εσωτερικό της κυβέρνησης, σε οικονομικό, διοικητικό επίπεδο και νομοπαρασκευαστικό επίπεδο, που θα «καταναλώσουν» όλο το 2017 – Επομένως, ελπίζουμε να μπορούμε να σας ανακοινώσουμε την έναρξη της λειτουργίας του με το ξεκίνημα του 2018!
  1. Εμπλουτίζουμε τον θεσμό των Κρατικών Βραβείων με την προσθήκη τεσσάρων νέων βραβείων που θα καλύπτουν ένα ευρύτερο φάσμα της εκδοτικής δραστηριότητας, και θα συνδέονται στενά με τους κυρίαρχους προβληματισμούς στην ελληνική πραγματικότητα. Τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας θα μετονομαστούν σε Κρατικά Βραβεία Βιβλίου και θα αποκατασταθεί ο ρυθμός απονομής τους, με την επιτάχυνση μέσα στο 2017 της απονομής των βραβείων για τα βιβλία που εκδόθηκαν τόσο το 2015 όσο και το 2016. Η αναμόρφωση του θεσμού των Κρατικών Βραβείων θα γίνει με τροποποίηση του Άρθρου 40 του ν. 3905/2010 που τα θεσπίζει.

Πιο συγκεκριμένα, τα νέα Κρατικά Βραβεία θα είναι:

· Το Κρατικό Βραβείο Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών που θα δίνει έμφαση στο πεδίο του επιστημονικού δοκιμίου/μελέτης, και στην παραγωγή επιστημονικής γνώσης στην ελληνική γλώσσα

· Το Βραβείο Μετάφρασης βιβλίου Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, το οποίο θα απονέμεται στην καλύτερη μετάφραση ξενόγλωσσου δοκιμίου ή επιστημονικής μελέτης στα ελληνικά

· Το Κρατικό Βραβείο Εκδοτικής Σειράς το οποίο δηλώνει την αναγνώριση από την Πολιτεία της προσφοράς των εκδοτών εκείνων που αναλαμβάνουν το κόστος και το ρίσκο της παραγωγής και διάθεσης μη εμπορικών βιβλίων που θίγουν ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα και καλλιεργούν κατ’ αυτό τον τρόπο έναν διάλογο με τους προβληματισμούς που αποτυπώνονται στη σύγχρονη διεθνή εκδοτική παραγωγή

· Το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης για το οποίο διαγωνίζονται εξίσου βιβλία για παιδιά και για ενήλικες.

  1. Σχεδιάζουμε την αναβάθμιση και την διεύρυνση του βιβλιογραφικού εργαλείου της ΒιβλιοΝέτ, μέσα από τη συνεργασία του ΕΙΠ με την Εθνική Βιβλιοθήκη και με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Διότι η ΒιβλιοΝέτ αποτελεί πολύτιμο όργανο για την ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων για το ελληνικό βιβλίο (αναγνωστών, δημιουργών, δημοσιογράφων, μελετητών, κλπ.) καθώς και για την ομαλή λειτουργία της αγοράς, ιδίως των μικρών, απομακρυσμένων βιβλιοπωλείων.
  2. Υποστηρίζουμε ενεργά και παίρνουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την επαναφορά του νόμου για την Ενιαία - και Σταθερή - Τιμή Βιβλίου, η οποία, όπου ισχύει, δίνει ανάσα στις μικρές και μεσαίες εκδοτικές και βιβλιοπωλικές επιχειρήσεις. Το θέμα αυτό είναι ένα ζήτημα που εξαρτάται από τη σύμφωνη γνώμη των συνομιλητών μας από την πλευρά των Θεσμών. Η εκπόνηση μελέτης σχετικά με τις συνέπειες που έχει υποστεί η αγορά του Βιβλίου από την κατάργησή της, θα μπορέσει να ενισχύσει το αίτημά μας. Αυτή η μελέτη θα προκηρυχθεί άμεσα από την Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Οικονομίας καθώς βρέθηκε το σχετικό κονδύλι για την πραγματοποίησή της.
  3. Προωθούμε καινοτόμους τρόπους για την προώθηση της ανάγνωσης και την προβολή του Βιβλίου. Στις 18 Μαΐου, Ημέρα Μουσείων, σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία μας γι’ αυτό τον σκοπό, για να λειτουργήσουν ως κομβικός τόπος που συνδέει το παρελθόν με το μέλλον και αξιοποιούμε τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των συγγραφέων και των καλλιτεχνών (ηθοποιών, μουσικών, σκηνοθετών, κλπ.) αλλά και θεσμών όπως οι δημοτικές βιβλιοθήκες, τα ΔΗΠΕΘΕ, κλπ. Οι σχετικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε το Υπουργείο Πολιτισμού προς αυτή την κατεύθυνση για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (με τις δράσεις στο Επιγραφικό Μουσείο, στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού, αλλά και στη Σχολή Καλών Τεχνών, στον Φάρο Τυφλών κ.α.) βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση. Και προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούν οι δράσεις που το ΥΠΠΟΑ προετοιμάζεται να αναλάβει ενόψει του εορτασμού της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου της UNESCO, για το 2018, αλλά και σε πανελλήνια κλίμακα.

Η Λυδία Κονιόρδου ανέφερε ότι θα υπάρξουν και άλλοι τομείς στον χώρο του Βιβλίου στους οποίους θα δραστηριοποιηθεί το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά θα ανακοινωθούν εν καιρώ. 

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.