15 συμβουλές για καλές φωτογραφίες!

15 συμβουλές για καλές φωτογραφίες!

Οι σύγχρονες φωτογραφικές μηχανές «κάνουν θαύματα» αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να βάλουμε και εμείς το χεράκι μας. Και αν θέλετε να μάθετε να φωτογραφίζετε, συνήθως φωτογράφος είναι αυτός που επιδιώκει συγκεκριμένο αποτέλεσμα και το επιτυγχάνει με τις επιλογές του και όχι «τυχαία» (!)

Εδώ θα βρείτε μερικές οδηγίες που θα σας βοηθήσουν. Η αρίθμηση έγινε για να σας διευκολύνει και δεν έχει καμία ουσιαστική αξία! 

Όσο για αυτούς που θέλουν να δημιουργήσουν το δικό τους «στυλ»: Οι κανόνες είναι για να παραβιάζονται!

Στην εποχή μας μόνον η καφετιέρα δεν έχει φωτογραφική μηχανή! Κάποια κάμερα που αποτυπώνει εικόνες υπάρχει παντού, αλλά κάμερα από κάμερα διαφέρει!

Οι σύγχρονες φωτογραφικές μηχανές προσφέρουν γρήγορες λύσεις σε σχέση με τις επαγγελματικές και ημιεπαγγελματικές μηχανές αλλά υπάρχουν «βασικές» αρχές…

Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει μια απλοποίηση για να γίνονται πολύ πιο εύκολα αντιληπτά… Οι επαγγελματίες ας μας συγχωρέσουν!

Οι συμβουλές βέβαια δεν είναι «απόλυτες» και πρόκειται για απλοποιήσεις ώστε να είναι κατανοητές!

1. Όσο πιο «μπαγκατέλα» είναι η φωτογραφική μηχανή, τόσο πιο προβληματικό φακό έχει (συνήθως) άρα χρειάζεται μεγαλύτερη έκθεση (χρόνο) – ιδιαίτερα στο ημίφως – και ανεβάζει την «ευαισθησία» (ISO) για να μην φαίνονται κουνημένες… Συχνά και είναι κουνημένες και εμφανίζουν κόκκο (noise) λόγω μεγάλου ISO… Επομένως προτιμήστε να υπάρχει φως (ούτως ή άλλως)!

2. Φως και φως διαφέρει. Λέγεται «ισορροπία του λευκού». Άλλο «λευκό» φως έχει ο ήλιος, άλλο οι λάμπες πυράκτωσης, άλλο το νέον. Γι αυτό και άλλοτε οι φωτογραφίες βγαίνουν πορτοκαλί , άλλοτε μπλε και πάει λέγοντας! Προτιμήστε να έχετε ένα είδος «λευκού», δηλαδή ή ήλιο, ή ίδια πηγή ηλεκτρικού φωτισμού.

3. Το φλας είναι φως αλλά επειδή είναι «μετωπικό» δεν κάνει σκιές στο πρόσωπο, άρα «ισοπεδώνει» το θέμα και δεν δίνει ιδιαίτερη αισθητική και βάθος. Μπορεί ωστόσο με ειδική επεξεργασία να δημιουργήσει όμορφες φωτογραφίες.

4. Όσο πιο κοντά στο θέμα είναι η πηγή του φωτός, τόσο πιο πολύ ορισμένες περιοχές θα φανούν καμένες (λευκές). Ο ήλιος από μόνος του είναι ισχυρή πηγή φωτισμού, άρα «καίει» όλες τις επιφάνειες που φωτίζει, αφού η απόστασή του από τη γη ως προς τη δική σας κίνηση μπρος ή πίσω παραμένει η ίδια!

5. Το φως καλό θα είναι να βρίσκεται στο πλάι του προσώπου, κάπου στις 45 μοίρες, για να δημιουργείται πιο «ανάγλυφο». Όσο κινείται προς το πλάι τόσο οι ρυτίδες εμφανίζονται… όσο κινείται προς τα μπροστά, τόσο εξαφανίζονται (σε γενικές γραμμές)! Αν πάει προς τα πάνω, τόσο τα μάτια θα βρίσκονται στη σκιά…

6. Το φως πρέπει να είναι κάπου στο ύψος των ματιών ή λίγο πιο πάνω (η έλλειψη μαλλιών όμως -κοινώς φαλάκρα- «λαμπυρίζει»). Αν υπάρχει και άλλη μια πηγή διαγώνια από πίσω, ίσως πιο πάνω, θα διαγραφεί καλύτερα το κεφάλι, τα μαλλιά ή ο ώμος…

7. Αν το φως είναι από πίσω, π.χ. ήλιος, τότε το θέμα θα βγει σκοτεινό. Αν η μηχανή σας έχει την επιλογή, πρέπει να ανεβάσετε την έκθεση κατά 1-2/stop. Αν δεν καταλαβαίνετε τι σας λέω, ξεχάστε το! Ωστόσο, αν δεν έχετε επιλογή μπορείτε να κρατήσετε μια λευκή επιφάνεια στο πλάι του αντικειμένου σας (προσώπου), σεντόνι, χαρτί ή και να τοποθετήσετε τον/την φωτογραφιζόμενο/η κοντά σε έναν λευκό τοίχο, που θα κάνει αντανάκλαση.

8. Η κάμερα γενικά πρέπει να βρίσκεται στο ύψος των ματιών. Λίγο πιο πάνω μπορεί να παραμορφώσει και το επάνω μέρος του κεφαλιού να φαίνεται μεγαλύτερο. Μπορεί όμως να δώσει και στυλ. Αν είναι πιο κάτω από τα μάτια, συχνά βγάζει κάποια αλαζονεία που ωστόσο μπορεί να ισορροπήσει με την έκφραση, ή απλά να την θέλουμε (κοίτα ρε ποιος είμαι εγώ!)

9. Αν έχετε κάνει make up στο πρόσωπο, να ξέρετε πως τα σημεία χωρίς μακιγιάζ θα έχουν… άλλο χρώμα! Πιο ανοιχτόχρωμα γενικά θα φανούν, σχεδόν πάντα, και τα χέρια σας!

10. Λευκές ή ανοιχτόχρωμες μπλούζες, σακάκια και πουκάμισα, ιδιαίτερα αν έχετε παραπανίσια κιλά, προσθέτουν βάρος και πρέπει να αποφεύγονται. Εξάλλου λειτουργούν ως «ανακλαστήρες» στο φως και χάνεται η σκιά στο πηγούνι και το λαιμό (οι άντρες με μούσι, καλά την έχουν!).

11. Μην δημιουργείτε «διπλοσάγονο» σκύβοντας το κεφάλι μπροστά, μην κοιτάτε «θολά» σαν θύματα και μην χαμογελάτε σαν σε αμερικανική κωμωδία (εκτός και αν έχετε την τέλεια οδοντοστοιχία ή δεν φαίνονται τα ούλα)…

12. Μην φωτογραφίζεστε σε καθρέφτες του μπάνιου! Συνήθως το back ground είναι πλακάκια στην καλύτερη περίπτωση, αν έχετε αποφύγει το χαρτί υγείας ή τη λεκάνη! Οι χώροι του μπάνιου ή και τα δωμάτια ξενοδοχείων παραπέμπουν σε «άτακτη» ζωή!

13. Χείλη σφιγμένα και λάγνα παραπέμπουν επίσης σε ερωτικές πράξεις κάτι που ίσως θα θέλατε να αποφύγετε (αν το θέλετε με τις υγείες σας!)

14. Να ξέρετε πως η ευαισθησία της φωτογραφικής κάμερας δεν είναι η ίδια με εκείνη του ανθρώπινου οφθαλμού. «Πιάνει» μικρότερες διακυμάνσεις φωτισμού, άρα σε περίπτωση έντονου φωτός (π.Χ. καλοκαιρινός ήλιος και σκιά), ορισμένες περιοχές θα βγουν καμένες(λευκές) και άλλες υποφωτισμένες(σκούρες).

Δεν σας αρέσει το πορτρέτο;

Συχνά τα πορτρέτα μας δεν μας αρέσουν! Άλλοτε γιατί είναι «αποτυχημένα», άλλοτε γιατί δεν αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας σε αυτά. Μερικές φορές η μία φωτογράφισή μας απέχει από την άλλη πολύ χρονικά και ο χρόνος «έχει κάνει το θαύμα του»!

Όπως και να ‘χει ο καθένας έχει τη δική του εικόνα για τον εαυτό του, τουλάχιστον διαφορετική από εκείνη του φωτογράφου! Μικρά κόμπλεξ ή απλά, διαφορετικό λογισμικό εγκεφαλικό σύστημα επεξεργασίας…

Μερικές φορές μια μύτη είναι μεγάλη και μας δημιουργεί άγχος, μπορεί όμως να δώσει ένταση στο πορτρέτο….

Άλλοτε φοβόμαστε «τι θα πουν οι άλλοι, δεν με ξέρουν έτσι »! Σκεφτείτε πως οι άλλοι συχνά έχουν κάνει ό,τι θέλουν και οι μόνοι που καταπιέζεστε είστε εσείς…

Στο κάτω-κάτω οι άλλοι δεν αποφασίζουν για σας!

Τελικά, ξαναδείτε τον εαυτό σας διαφορετικά, ελεύθερα και χωρίς κόμπλεξ…

Έτσι θα πετύχετε το καλύτερο πορτρέτο. Καλό όμως είναι να κάνετε κάτι δημιουργικό, δικό σας, σταματώντας να αντιγράφετε και να μιμείστε…

Εκεί είναι και η επιτυχία του πορτρέτου!

Δεν πρέπει να δείχνετε σαν τη τάδε σταρ ή τον τάδε πορνοστάρ…

Γίνετε ο εαυτός σας!

Σημείωση: Θα ακολουθήσουν και άλλες συμβουλές… μια που έρχεται καλοκαίρι και θα πιάσετε δουλειά σε ακρογιαλιές και νησιά!

Σημείωση_2: Φωτογραφίες: Γιώργος Λοβέρδος/getty images

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter