15 χρόνια από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου: Μεγαλειώδεις πορείες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χανιά (Photos – Video)

15 χρόνια από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου: Μεγαλειώδεις πορείες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χανιά (Photos – Video)

Oλοκληρώθηκαν οι διαδήλωσεις για τα δεκαπέντε χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από το όπλο του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, σε πολλές περιοχές της χώρας.

Αθήνα

Με κεντρικό σύνθημα «δεν είπαμε ακόμα την τελευταία λέξη αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη », οργανώσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια, και λίγο μετά τις ξεκίνησαν πορεία προς τη Βουλή, όπου συμμετείχαν πάνω από 9.000 διαδηλωτές.

Σημειώνεται ότι στις 9 το βράδυ έχει γίνει κάλεσμα για σιωπηλή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο σημείο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στον πεζόδρομο της Μεσολογγίου στο ύψος της Τζαβέλλα, στα Εξάρχεια.

Νωρίτερα, στις 12:00 το μεσημέρι, μαθητές και φοιτητές, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 15 χρονων από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τη Βουλή.

67 προσαγωγές

Σε δεκάδες προσαγωγές προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία μετά το πέρας της μαθητικής και φοιτητικής πορείας στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου για τη συμπλήρωση 15 χρόνων από τη δολοφονία του από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια.

Συγκεκριμένα, προχώρησε σε 67 προσαγωγές που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, την πλατεία Αττικής και κοντά στα προσφυγικά στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

 

Επεισόδια στην Αθήνα

Ένταση επικράτησε στα Εξάρχεια, μετά την ολοκλήρωση της μαζικής διαδήλωσης.

Ειδικότερα, επεισόδια προκλήθηκαν στην Ομόνοια όπου αντιεξουσιαστές και δυνάμεις της αστυνομίας ανταλλάσσουν μολότοφ και κρότου λάμψης, ενώ ομάδα αγνώστων έβαλε φωτιά σε κάδους.

Την ίδια ώρα, επεισόδια σημειώθηκαν στην οδό Μεσολογγίου καθώς έπεσαν μολότοφ και έγινε ρίψη χημικών.

Άνοιξαν οι σταθμοί του Μετρό «Μοναστηράκι» και «Πανεπιστήμιο»

Άνοιξαν οι σταθμοί του Μετρό «Μοναστηράκι» και «Πανεπιστήμιο». Όλοι οι σταθμοί είναι πλέον σε λειτουργία.

Πορεία και στη Θεσσαλονίκη

Πορεία έγινε και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα και από εκεί μέσω των οδών Εγνατίας και Ίωνος Δραγούμη κινήθηκαν προς το ΥΜΑΘ, φωνάζοντας συνθήματα κατά της αστυνομίας και της καταστολής.

Επεισόδια και στη Θεσσσαλονίκη

Επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μετά το πέρας της πορείας για την επέτειο από τη δολοφονία του Αλεξάνδρου Γρηγορόπουλου από το όπλο του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Αστυνομικός φραγμός, με όχημα εκτόξευσης νερού «Αύρα» στήθηκε στο ύψος της ΕΥΑΘ. Mετά την ολοκλήρωση της πορείας επικράτησε ένταση γύρω από τη Ροτόντα με ρίψεις μολότοφ και φωτιές σε κάδους. Η Αστυνομία προχώρησε σε περίπου 20 προσαγωγές.

Χανιά

Με τη συμμετοχή δεκάδων εκατοντάδων πολιτών, φοιτητών, συλλογικοτήτων, εκπαιδευτικών και μαθητών, πραγματοποιήθηκαν σε Χανιά και Ρέθυμνο οι διαδηλώσεις για τον θάνατο του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που προκλήθηκε από σφαίρα όπλου, ειδικού φρουρού στην Αθήνα το 2008.

Δεκαπέντε χρόνια μετά, οι εκδηλώσεις μνήμης συνεχίζονται, με τις φετινές να δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην έκφραση των συμμετεχόντων με συνθήματα και πανό, σχετικά με την καταστολή και τον αυταρχισμό, ενώ δεν έλειψαν και τα συνθήματα κατά του πολέμου και του ιμπεριαλισμού, των διεκδικήσεων για την παιδεία και την άποψη φοιτητών για την Ιδιωτική Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση. Οι συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Δημοτική Αγορά Χανίων και στο Δημαρχείο της πόλεως του Ρεθύμνου ενώ ακολούθησαν πορείες σε κεντρικούς δρόμους των πόλεων. Οι πορείες ήταν ειρηνικές, χωρίς να προκληθούν επεισόδια υπό τη διακριτική παρουσία της αστυνομίας.

Πάτρα

Ολοκληρώθηκε η πορεία που ξεκίνησε από το χώρο του πρώην Παραρτήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, , για τα 15 χρόνια από τον θανάσιμο τραυματισμό του Αλέξη Γρηγορόπουλου από τα πυρά του ειδικού φρουρού της ΕΛ.ΑΣ Επαμεινώνδα Κορκονέα, το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter