150 διανοούμενοι και καλλιτέχνες λένε όχι «στη λογοκρισία της αντίθετης άποψης»

150 διανοούμενοι και καλλιτέχνες λένε όχι «στη λογοκρισία της αντίθετης άποψης»

Τουλάχιστον εκατόν πενήντα διανοούμενοι και καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο αντιδρούν στην πολιτική ορθότητα και μισαλλοδοξία με ανοιχτή τους επιστολή που δημοσιεύτηκε στο Harper’s Magazine.

Οι υπογράφοντες μεταξύ των οποίων είναι οι Σαλμάν Ρούσντι, Νοάμ Τσόμσκι, Τζέφρι Ευγενίδης, Τζ. Κ. Ρόοουλινγκ, Φράνσις Φουκουγιάμα, Μάργκαρετ Ατγουντ κατακρίνουν «μια σειρά από ηθικές συμπεριφορές και πολιτικές δεσμεύσεις που τείνουν να αποδυναμώσουν τους κανόνες του ανοιχτού διαλόγου και της ανοχής των διαφωνιών προς όφελος ενός ιδεολογικού κομφορμισμού και συμμόρφωσης».

Στην ανοιχτή τους επιστολή αναφέρονται αναλυτικά σε πολλά συμβάντα των τελευταίων μηνών όπου βιβλία αδυνατούν να βρουν εκδότη, αρχισυντάκτες απολύονται, καθηγητές πανεπιστημίων εμποδίζονται στη διδασκαλία τους γιατί υποστηρίζουν κάτι διαφορετικό από το πολιτικά ορθό και αντίθετο με το πνεύμα της εποχής.

Η ανοιχτή αυτή επιστολή βέβαια έχει και αντιδράσεις και δέχεται σκληρή κριτική καθώς οι επικριτές της υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει πραγματική απειλή για την ελευθερία του λόγου.

Απαντώντας ένας από τους υποκινητές της επιστολής ο συγγραφέας Τόμας Τσάρτετον Γουίλιαμς δήλωσε: «Δεν είμαστε μια παρέα λευκών γέρων που κάθισε να γράψει. Έχουμε μαζί μας μαύρους, μουσουλμάνους και Εβραίους διανοούμενους, έχουμε ανθρώπους που είναι τρανς και γκέι, ηλικιωμένοι και νέοι, δεξιοί και αριστεροί. Οι αξίες μας είναι δημοφιλείς και ευρέως διαδεδομένες. Ο μόνος τρόπος να νικήσεις τις κακές ιδέες είναι με την αποκάλυψη, τα επιχειρήματα και την πειθώ. Όχι με το να προσπαθείς να τις φιμώσεις.»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter