16.182.800€ για ένα κινέζικο βάζο! (Photos)

16.182.800€ για ένα κινέζικο βάζο! (Photos)

Ξεχασμένο για δεκαετίες σε μια σοφίτα, ένα εξαιρετικό κινεζικό βάζο από πορσελάνη που κατασκευάστηκε για τον αυτοκράτορα Τσιανλόνγκ πωλήθηκε αντί 16,2 εκατομμυρίων ευρώ σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s χθες στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τον οίκο, η τιμή του αποτελεί “απόλυτο ρεκόρ για ένα έργο που πωλείται από τον Sotheby’s του Παρισιού από τότε που άνοιξε η αγορά σε ξένους οίκους δημοπρασιών το 2001 και ρεκόρ για μια πορσελάνη που πωλείται στη Γαλλία”.

Με τις αρχικές εκτιμήσεις να κυμαίνονται μεταξύ 500.000 και 700.000 ευρώ, το ποσό αυξήθηκε γρήγορα λόγω των προσφορών ασιατών πλειοδοτών. Το βάζο τελικά κατακυρώθηκε σε νεαρό Κινέζο που ήταν παρών στη δημοπρασία. Η ταυτότητά του δεν έγινε γνωστή.

Σε τέλεια κατάσταση, το βάζο παρουσιάζει πολύχρωμη διακόσμηση στην οποία κυριαρχούν ροζ αποχρώσεις. Παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο τοπίο, γεμάτο από ελάφια και γερανούς αλλά και πεύκα, τις κορυφές των οποίων καλύπτει ομίχλη. Κάτω από τη βάση του υπάρχει ένα “διακριτικό” έξι χαρακτήρων, του αυτοκράτορα Τσιανλόνγκ, που κυβέρνησε στην Κίνα από το 1736 έως το 1796.

“Αυτό το βάζο είναι το μόνο γνωστό στον κόσμο με τόσες λεπτομέρειες. Είναι ένα σημαντικό έργο τέχνης, είναι σαν να ανακαλύπτεις έναν Καραβάτζο”, τόνισε ο πλειστηριαστής Ολιβιέ Βαλμιέ, ειδικός στην ασιατική τέχνη.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter