16χρονος Έλληνας καλλιτέχνης συγκινεί με το ιγκλού των προσφύγων

Η φετινή «Εβδομάδα Ντιζάιν στο Μιλάνο», δίνει την ευκαιρία στους πολίτες να δουν κατάματα το δράμα των προσφύγων.

Απόδειξη, η έκθεση «SOS Save Our Souls» που φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο του ιταλικού στούντιο ντιζάιν Moroso (στην via Pontaccio) και η οποία έχει την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη.

Γι' αυτή την έκθεση, ένα 16χρονο Ελληνόπουλο, ο Αχιλλέας Σούρας, που ζει στη Βαρκελώνη, «συναρμολόγησε» ένα ιγκλού από πεταμένα σωσίβια προσφύγων.

Παρόμοιο ιγκλού είχε παρουσιάσει και στο Μουσείο Θαλασσινής Ιστορίας στη Βαρκελώνη. Εκείνο, αποτελείτο από 52 σωσίβια τα οποία είχαν περισυλλεγεί στις ακτές της Λέσβου. Γι' αυτό που παρουσιάζεται στο Μιλάνο, χρησιμοποιήθηκαν 1.000 σωσίβια, τα οποία ο Σούρας έκοψε και δίπλωσε ώστε να μοιάζουν με κολώνες πάγου πριν τα συναρμολογήσει.

Πρόθεσή του είναι η αδιάβροχη δομή που προέκυψε να πυροδοτεί συνειρμούς και καταφύγιου και καλωσορίσματος για τους πρόσφυγες που φτάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές.

«Η κρίση του προσφυγικού ήταν απλά μια σειρά αριθμών στις ειδήσεις» είπε στο Dezeen. «Όταν, όμως, σήκωσα απ' το έδαφος ένα σωσίβιο, έπαψε να είναι μόνον υλικό. Όταν κρατάς ένα σωσίβιο στα χέρια σου και μυρίζεις τη θάλασσα, βλέπεις τα πράγματα από διαφορετικό πρίσμα και συνειδητοποιείς ότι κάθε σωσίβιο αντιπροσωπεύει μια ανθρώπινη ζωή».

«Δεν μπορεί, πια, οι πρόσφυγες, οι άστεγοι και οι λιγότερο προνομιούχοι να είναι εκτός "οπτικής γωνίας μας" εκτός "της σκέψης μας". Αυτά είναι παγκόσμια ζητήματα που επηρεάζουν όλους μας, και πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις. Για το καλό όλων μας» κατέληξε ο 16χρονος καλλιτέχνης, που ελπίζει να βρει η κατασκευή του πρακτική χρησιμότητα στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Δείτε τις δημιουργίες του Αχιλλέα Σούρα στο:

https://www.dezeen.com/2017/04/06/achilleas-souras-builds-igloos-refugees-life-jackets-morosos-sos-save-souls-installation-milan-design-week/?utm_medium=email&utm_campaign=Daily%20Dezeen%20Digest&utm_content=Daily%20Dezeen%20Digest+CID_c21ef21b025c138d535ff3738de9e8dc&utm_source=Dezeen%20Mail&utm_term=More

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.