17 εκατομμύρια ψυχές στο έλεος της πείνας

17 εκατομμύρια ψυχές στο έλεος της πείνας

Η απειλή της λιμοκτονίας γίνεται όπλο μαζικής καταστροφής, Η Σαουδική Αραβία τιμωρεί πάνω από 17 εκατομμύρια αμάχους πολίτες της Υεμένης για να κερδίσει τον πόλεμο εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι.

Εικόνες παιδιών υποσιτισμένων στην εντατική των νοσοκομείων στην πρωτεύουσα, Σαναά της Υεμένης συγκλονίζουν ολόκληρο τον πλανήτη, πλην της Σαουδικής Αραβίας. Ο πολεμοχαρής διάδοχος του θρόνου και υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, ο ηλικίας 31 ετών πρίγκιπας Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν με μία καταστροφική απόφαση, που κινδυνεύει να αναχθεί σε έγκλημα πολέμου, μπλόκαρε την ανθρωπιστική βοήθεια σε εκατομμύρια ανθρώπους στην Υεμένη.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις είναι το τελευταίο καταφύγιο των 17 εκατομμυρίων πεινασμένων (επί συνόλου 27,5 εκατομμυρίων κατοίκων) στην φτωχότερη χώρα της Μέσης Ανατολής, μιας γωνιάς της αραβικής χερσονήσου που σπαράσσεται εδώ και τρία χρόνια από τον εμφύλιο, την έλλειψη τροφίμων και την επιδημία χολέρας. Μόνο το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης του ΟΗΕ καλύπτει κάθε μήνα την διατροφή επτά εκατομμυρίων ανθρώπων. Τα αποθέματά του διαρκούν για μόλις έξι εβδομάδες, καθώς η Σαουδική Αραβία από την περασμένη Δευτέρα δεν επέτρεψε σε τρία αεροσκάφη του ΟΗΕ να μεταφέρουν τρόφιμα και φάρμακα.

Φονικός συνδυασμός πείνας και ασθενειών

Σε κοινή ανακοίνωσή τους 22 διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις ζήτησαν να σταματήσει άμεσα το σαουδαραβικό μπλόκο αν δεν θέλουμε να θρηνήσουμε και άλλες ανθρώπινες ζωές με αστραπιαίο ρυθμό. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 17 εκατ. άτομα στην Υεμένη δεν μπορούν να τραφούν κανονικά, ενώ το πάνω από πέντε εκατομμύρια αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο λιμοκτονίας.

«Η πείνα σε συνδυασμό με τις ασθένειες μπορεί να σκοτώσει εκατομμύρια αν δεν ληφθούν μέτρα», προειδοποίησε ο ΟΗΕ. Το υπάρχον απόθεμα σε εμβόλια τελειώνει σε ένα μήνα, σύμφωνα με την οργάνωση Save The Children. Αυτό για έναν πληθυσμό που υποσιτίζεται σημαίνει σίγουρο θάνατο. Οι εξασθενημένοι οργανισμοί τους είναι πιο ευάλωτοι απέναντι σε μικρόβια και αρρώστιες και θα χαθούν πολλές ζωές από πολιομυελίτιδα, ιλαρά και χολέρα.

Επέμβαση με την ανοχή των ΗΠΑ

Η σουνιτική Σαουδική Αραβία μετά τον πύραυλο που εκτόξευσαν εναντίον του εδάφους της σίιτες αντάρτες Χούτι επιμένει ότι θα συνεχίσει με το μπλόκο προκειμένου να σταματήσει τον στρατιωτικό ανεφοδιασμό τους. Το Ριάντ μπήκε στον πόλεμο της Υεμένης το 2015 για να στηρίξει τον πρόεδρο, Αμπέντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, ο οποίος εκδιώχθηκε δια των όπλων από τους Χούτι.

Με την ανοχή των ΗΠΑ, μία συμμαχία κρατών του Κόλπου και τυφλούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς ο οίκος των Σαούντ επιχειρεί να κάμψει την αντίσταση των ανταρτών, τους οποίους θεωρεί «δορυφόρους» του μεγαλύτερου εχθρού του στην Μέση Ανατολή, του σιιτικού Ιράν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter