17o Φεστιβάλ ΛΕΑ: Παράθυρο στον κόσμο της λογοτεχνίας

17o Φεστιβάλ ΛΕΑ: Παράθυρο στον κόσμο της λογοτεχνίας
Δεκαεπτά χρόνια συνεχούς παρουσίας κλείνει φέτος το Φεστιβάλ ΛΕΑ

Με σημαντικούς καλεσμένους και εκδηλώσεις που διαρκούν σχεδόν δύο εβδομάδες το 17o Φεστιβάλ ΛΕΑ σηκώνει αυλαία στις 10 Ιουνίου.

Το Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία Εν Αθήναις) εδώ και χρόνια έχει καταφέρει να ανοίξει παράθυρο στη Λατινική Αμερική και την Ιβηρική Χερσόνησο δίνοντας στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό την ευκαιρία να κατανοήσει τις κοινές ρίζες αλλά και τις μεγάλες διαφορές πολιτισμών που συναντώνται κάτω από την ομπρέλα της ισπανικής και της πορτογαλικής γλώσσας. Τα προηγούμενα δεκαέξι χρόνια το ΛΕΑ μάς έδωσε τη δυνατότητα να δούμε από κοντά σημαντικούς συγγραφείς των ισπανόφωνων και πορτογαλόφωνων περιοχών του πλανήτη, να ακούσουμε τη σκέψη τους να ξεδιπλώνεται σε πραγματικό χρόνο και τις συνομιλίες τους με ομοτέχνους τους για θέματα που αφορούν τη λογοτεχνία και το βιβλίο σε μια μεταιχμιακή εποχή που προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στον αναλογικό και τον ψηφιακό κόσμο.

Το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης, η οποία θα διαρκέσει από τις 10 έως τις 22 Ιουνίου, θα περιλαμβάνει, εκτός από την Αθήνα, τη Λευκάδα και τα Χανιά (όπου ταξιδεύει τα τελευταία χρόνια), τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και την Κύπρο, ενώ συμμετέχουν συνολικά 35 ξένοι και 30 Ελληνες προσκεκλημένοι. «Στα 17 χρόνια του φεστιβάλ έχουμε αποκτήσει μεγάλη εμπειρία και έχουμε καταφέρει να δουλέψουμε ως πολύ μεγάλη ομάδα. Παρότι στην οργάνωση είμαστε πέντε άτομα, η ευρύτερη ομάδα περιλαμβάνει τους συγγραφείς, τους μεταφραστές, τους ανθρώπους των εκδοτικών οίκων και των πρεσβειών. Ολοι μαζί συνεργαζόμαστε για την προώθηση της λογοτεχνίας και του διαλόγου μεταξύ της Λατινικής Αμερικής, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας» λέει στο Documento η διευθύντρια του φεστιβάλ Αδριάνα Μαρτίνες.

Ουσιαστική συνομιλία πολιτισμών

Εξηγεί ότι φέτος είναι η πρώτη φορά που επισκέπτονται το ΛΕΑ διευθυντές από φεστιβάλ και εκθέσεις βιβλίου της Λατινικής Αμερικής και της Ιβηρικής Χερσονήσου, μια πρωτοβουλία που έρχεται να συνεχίσει ό,τι ξεκίνησε πέρυσι με τις «Λογοτεχνικές γέφυρες», στο πλαίσιο των οποίων τέσσερις Ελληνες συγγραφείς επιλέχθηκαν για να συμμετάσχουν σε αντίστοιχες διοργανώσεις των χωρών αυτών. Οπως λέει η Αδρ. Μαρτίνες, για την επίτευξη του ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών έχει ιδιαίτερη αξία, πέρα από την εξοικείωση του ελληνικού κοινού με τα έργα των ξένων συγγραφέων, η επαφή του ισπανόφωνου και πορτογαλόφωνου κοινού με εκείνα των Ελλήνων ομοτέχνων τους.

Με Τάιμπο, Πινιέιρο και Παδούρα

Ο Ισπανομεξικανός Πάκο Ιγνάσιο Τάιμπο ΙΙ, θεμελιωτής του νέου λατινοαμερικανικού αστυνομικού μυθιστορήματος, είναι η πιο πολυαναμενόμενη άφιξη στο φεστιβάλ, στο οποίο συμμετέχει για πρώτη φορά (με τη συνεργασία των εκδόσεων Αγρα, από όπου έχει κυκλοφορήσει το μεγαλύτερο μέρος του έργου του). Επίσης πολυαναμενόμενη είναι η επίσκεψη της Αργεντινής Κλάουντια Πινιέιρο, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει φανατικό κοινό μέσα από τα μυθιστορήματά της που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Carnivora (ειδικεύονται στην ισπανόφωνη λογοτεχνία) και περιγράφουν το σκληρό πρόσωπο της ζωής στη χώρα της. Εξαιρετικά αγαπητός στο ελληνικό κοινό, ο Κουβανός συγγραφέας Λεονάρδο Παδούρα έρχεται και πάλι στη χώρα μας με αφορμή την κυκλοφορία στα ελληνικά του πρώτου μυθιστορήματος με τον θρυλικό ντετέκτιβ Μάριο Κόντε και τίτλο «Τέλειο παρελθόν» (εκδ. Καστανιώτη, μτφρ. Κ. Αθανασίου). Οι τρεις τους μαζί με τον Πέτρο Μάρκαρη θα συνομιλήσουν στις 18 Ιουνίου στο θέατρο Πορεία, σε μια εκδήλωση που αναμένεται να αποτελέσει μια από τις πιο δυνατές στιγμές του φετινού ΛΕΑ.

Με το νέο μυθιστόρημά του με τίτλο «Το παιδί» (εκδ. Πατάκη, μτφρ. Τ. Σπερελάκη) έρχεται και ο Βάσκος Φερνάντο Αραμπούρου, τον οποίο το ευρύτερο ελληνικό κοινό γνώρισε πριν από λίγα χρόνια μέσα από την «Πατρίδα», το μεγάλο μυθιστόρημα της Χώρας των Βάσκων και ένα από τα σημαντικότερα βιβλία της σύγχρονης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Επίσης αξιοσημείωτη είναι η παρουσία του Κολομβιανού Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες –«μία από τις πιο πρωτότυπες νέες φωνές της Λατινικής Αμερικής», σύμφωνα με τον Μάριο Βάργκας Λιόσα– τον οποίο το ελληνικό κοινό ανακάλυψε πριν από έντεκα χρόνια μέσα από το μυθιστόρημα «Ο ήχος των πραγμάτων όταν πέφτουν» (εκδ. Ικαρος, μτφρ. Αχ. Κυριακίδης). Μεταξύ των συζητήσεων που διοργανώνονται ξεχωρίζουμε εκείνη της Ισπανίδας δημοσιογράφου και συγγραφέα Εστέρ Πανιάγουα με τον Νίκο Μάντη με αφορμή την επικείμενη κυκλοφορία του δοκιμίου της «Error 404. Ετοιμοι για έναν κόσμο χωρίς ίντερνετ;» (εκδ. Καστανιώτη, μτφρ. Δήμητρα Παπαβασιλείου) και θέμα τον τρόπο που το ίντερνετ διαβρώνει τους πυλώνες της δημοκρατίας.


Συζητήσεις, συναντήσεις, παραστάσεις και προβολές

Ο επίτιμος πρόεδρος του Φεστιβάλ ΛΕΑ Πέτρος Μάρκαρης θα κηρύξει την έναρξη της φετινής διοργάνωσης, την Παρασκευή 13 Ιουνίου στις 18:00, στο αμφιθέατρο «Δημήτριος Παντερμαλής» του Μουσείου της Ακρόπολης. Θα γίνει η απονομή του 5ου Βραβείου Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ, ενώ θα υπάρξει συζήτηση για τις ελληνικές φωνές στην Ιβηρική Χερσόνησο και τη Λατινική Αμερική, όπως και στρογγυλό τραπέζι με τίτλο «Ο ρόλος της λογοτεχνίας στον κόσμο που ζούμε», με τη συμμετοχή των συγγραφέων Ιωάννας Μπουραζοπούλου, Σέρχιο δελ Μολίνο και Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες. Συντονίζει η ιστορικός και δημοσιογράφος Λένα Ματσιώρη. Εκτός από τις συζητήσεις και τις παρουσιάσεις βιβλίων, το φεστιβάλ περιλαμβάνει επίσης θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών, έκθεση γελοιογραφίας, συναντήσεις αφήγησης ιστοριών, εργαστήρια μετάφρασης.

ΙΝFO
Από 10 έως 22 Ιουνίου. Αναλυτικά το πρόγραμμα στο lea-festival.com

Documento Newsletter