«18/9»: Ένας συγκλονιστικός μονόλογος για τη δίκη της Χρυσής Αυγής με τη Δώρα Χρυσικού

«18/9»: Ένας συγκλονιστικός μονόλογος για τη δίκη της Χρυσής Αυγής με τη Δώρα Χρυσικού

Η Δώρα Χρυσικού θα υποδυθεί μια γυναίκα λίγο πριν την κατάθεσή της στη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, σε κείμενο Μαρίας Λούκα και Κοραή Δαμάτη.

«Μια τέτοια μέρα είναι ωραία να πεθαίνεις όμορφα κι όρθιος σε δημόσια θέα»

Το «18/9» είναι ένας μονόλογος αγωνίας και αγώνα. Στο επίκεντρο βρίσκεται η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, η δολοφονία του Παύλου Φύσσα και η εμβληματική δίκη για τη ναζιστική οργάνωση.

Στοιχεία από αληθινές μαρτυρίες και πραγματικά περιστατικά μπλέκονται μέσα από τη μυθοπλασία με το κοινωνικό ψυχογράφημα ενός κοριτσιού (Δώρα Χρυσικού) που υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας σ’ ένα ακροδεξιό έγκλημα με αποτέλεσμα να αλλάξει η ζωή της και να βρεθεί μπροστά σε αδυσώπητα διλήμματα.

Σκηνοθετεί ο Κοραής Δαμάτης σε κείμενο του ίδιου και της Μαρίας Λούκα. Η πρεμιέρα προγραμματίζεται για τις 10 Οκτωβρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Η ηρωίδα στο «18/9» δεν είναι αήττητη, ατρόμητη, γυαλιστερή ηρωίδα. Είναι διάφανη και εύθραυστη. Μπορούμε να δούμε όλες τις πληγές της. Είναι δικός μας άνθρωπος, γειτόνισσα, φίλη, αδελφή που παλεύει με τους φόβους της, τώρα, λίγες ώρες πριν από την κατάθεσή της στην δίκη για τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής. Ένας απλός άνθρωπος που γίνεται υποκείμενο της ιστορίας.

«Όχι δε γνώριζα το θύμα. Δεν τον είχα ξαναδεί ποτέ. Πρώτη φορά τον είδα εκείνο το βράδυ. Όχι, ούτε τους κατηγορούμενους γνώριζα προσωπικά, γνώριζα όμως την οργάνωση. Είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος της γειτονιάς»

Μια χώρα παραδομένη στη φρίκη ακροδεξιών εγκλημάτων. Άνθρωποι υπομένουν σιωπηλοί τις απειλές, τη βία, το θάνατο. Φόβος κυρίαρχος, φόβος παντού. «Δεν έχω καμία αμφιβολία. Έγιναν όλα, όπως σας τα είπα. Όσες φορές κι αν μου κάνετε αυτή την ερώτηση, θα δίνω την ίδια απάντηση. Ναι, μπορώ να τους αναγνωρίσω. Είμαι έτοιμη… ».

Οι συντελεστές

Η ιδέα της παράστασης ήταν της Δώρας Χρυσικού, ενώ η Χρύσα Λύκου συμμετείχε στην α’ γραφή του δικαστικού κειμένου. Το σκηνικό επιμελήθηκε η Αρετή Μουστάκα, τα κοστούμια η Βασιλική Σύρμα, τα φώτα ο Νίκος Βλασσόπουλος και το βίντεο της παράστασης η Πηγή Δημητρακοπούλου.

INFO

Δημιουργία σκηνικού χώρου: Αρετή Μουστάκα
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Βλασσόπουλος
Φωτογραφίες: Μάριος Λώλος – Αλέξανδρος Κατσής
Γραφιστική Επιμέλεια & trailer: Mαύρα Γίδια
Γραφείο Τύπου & Επικοινωνία: Ευαγγελία Σκρομπόλα
Social Media : Social Wave Ath
Εκτέλεση παραγωγής: Αναστασία Παπαγεωργίου
Ερμηνεύει η Δώρα Χρυσικού
Παραγωγή: Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή.
Υποστήριξη: Σημείο για την Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς.

Πληροφορίες
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, από τις 10 Οκτωβρίου 2024

*Mέρος των εσόδων θα διατεθούν για την ενίσχυση του  Συλλόγου
Πολιτισμού «Παύλος Killah P Φύσσας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter