1983-2023: Σαράντα χρόνια τυφλής οπαδικής βίας με 13 νεκρούς

1983-2023: Σαράντα χρόνια τυφλής οπαδικής βίας με 13 νεκρούς

Σαράντα χρόνια διαρκούν τα τραγικά περιστατικά της τυφλής οπαδικής βίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο, που έχουν στοιχίσει τη ζωή νεαρών ανθρώπων από το 1983 μέχρι σήμερα. Κι όταν δολοφονήθηκε ο 19χρονος Αλκης Καμπανός τη Θεσσαλονίκη, τον Φεβρουάριο του 2022 ευχηθήκαμε –όπως πάντα- να μην υπάρξει άλλος νεκρός. Μάταιος κόπος, αφού η λίστα όλο και μεγαλώνει. Ο 22χρονος φίλος της ΑΕΚ που έχασε τη ζωή του στα χθεσινά αιματηρά επεισόδια έξω από την «OPAP Arena» ήταν το 13ο θύμα, ενός πολέμου χωρίς τέλος ανάμεσα σε αγέλες χούλιγκαν.

Από το 1983 μέχρι χθες βράδι είχε προηγηθεί το αίμα 12 ανθρώπων, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρέθηκαν στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή. Η τραγική λίστα:
1983: Ο πρώτος νεκρός

Ο 18χρονος αθλητής της ποδηλασίας, Αριστείδης Δημητριάδης, στις 3 Σεπτέμβριο 1983 έγινε ο πρώτος καταγεγραμμένος νεκρός της τυφλής οπαδικής βίας στην Ελλάδα κι ας μην είχε την παραμικρή σχέση με το ποδόσφαιρο. Ο Άρης βρισκόταν μαζί με δυο φίλους του στην περιοχή του Χαριλάου (τι σύμπτωση!) όταν ρώτησε μια παρέα αγνώστων προς αυτόν, πόσο έληξε ο αγώνας Παναθηναϊκού – Άρη κι όταν του είπαν ότι κέρδισε ο Παναθηναϊκός με 5-1, γύρισε και πείραξε τους δύο φίλους του. Τότε τρία άτομα που άκουσαν το σχόλιό του του επιτέθηκαν και τον χτύπησαν άγρια για αρκετά λεπτά με γροθιές, κλωτσιές και μαχαιριές. Ο 18χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, εισήχθη στη ΜΕΘ, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών, κατέληξε έξι μέρες αργότερα.

1986: Ο θάνατος του Μπλιώνα

Στις 26 Οκτωβρίου 1986, ο καθηγητής Χαράλαμπος Μπλιώνας έχασε τη ζωή του στο γήπεδο «Αλκαζάρ» της Λάρισας σε ηλικία 29 ετών. Ο καθηγητής τη μέρα εκείνη πήγε για πρώτη φορά στο γήπεδο. Κι αυτό γιατί ήθελε να ταξιδέψει την Αθήνα με το ΚΤΕΛ αλλά έχασε το λεωφορείο. Έτσι, για να περάσει την ώρα του μέχρι να αναχωρήσει το επόμενο δρομολόγιο για την Αθήνα αργά το απόγευμα, πήγε στο γήπεδο να δει το παιχνίδι Λάρισας – ΠΑΟΚ. Από την απέναντι εξέδρα των φιλοξενούμενων όμως εκτοξεύτηκαν τρεις φωτοβολίδες, μια εκ των οποίων βρήκε στον λαιμό τον 29χρονο καθηγητή, που σωριάστηκε αιμόφυρτος. Στο γήπεδο δεν υπήρχε ασθενοφόρο, ο τραυματίας μεταφέρθηκε πάνω σε… διαφημιστική πινακίδα σε αγροτικό όχημα, με το οποίο διακομίστηκε στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

1991: Νεκρός από φωτοβολίδα

Στις 13 Ιανουαρίου 1991 ο 17χρονος Γιώργος Παναγιώτου από τον Πειραιά, τη ζωή του έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, στο οποίο πήγαινε με με εκατοντάδες φίλους του Ολυμπιακού συνοδεία της Αστυνομίας, για να παρακολουθήσει τον αγώνα της ομάδας του με την ΑΕΚ. Κοντά στο γήπεδο όμως, η πορεία των φίλων του Ολυμπιακού έπεσε σε ενέδρα οπαδών της ΑΕΚ και στον πανικό που επικράτησε, ο Παναγιώτου δέχτηκε φωτοβολίδα στην κοιλιά, η οποία εκτοξεύτηκε από κοντινή απόσταση με ειδικό πιστόλι. Μεταφέρθηκε αμέσως σε κοντινό νοσοκομείο, όπου όμως άφησε λίγο αργότερα την τελευταία του πνοή…

1991: Τους έκαψαν στο αυτοκίνητο

Στις 10 Απριλίου 1991, τέσσερις οπαδοί του ΠΑΟΚ επέστρεφαν με το αυτοκίνητο τους στη Θεσσαλονίκη λίγο μετά τον χαμένο τελικό Κυπέλλου μπάσκετ με τον Πανιώνιο στην Αθήνα. Στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου κάθονταν ο 21χρονος Ευθύμιος Λιάκας και ο 25χρονος Κώστας Ντόλιας, ενώ οδηγός και συνοδηγός ήταν οι Γιάννης Γεωργούσης και Χρήστος Τσολακίδης, αντίστοιχα. Όμως έκαναν το «λάθος να κρεμάσουν στο παράθυρο το κασκόλ της ομάδας τους. Στο 24ο χλμ της εθνικής οδού, ένα όχημα που τους ακολουθούσε έφτασε ακριβώς δίπλα τους σταμάτησε δίπλα τους και ένας κουκουλοφόρος πέταξε από το παράθυρο στο αυτοκίνητό τους μία μολότοφ, με συνέπεια αυτό να τυλιχτεί αμέσως στις φλόγες. Ο Γ. Γεωργούσης και ο Χ. Τσολακίδης, οι οποίοι κάθονταν μπροστά, πετάχτηκαν έξω και γλίτωσαν με εγκαύματα, όμως οι Λιάκας και ο Ντόλιας που κάθονταν πίσω εγκλωβίστηκαν και βρήκαν τραγικό θάνατο…

1995: Μαχαίρωμα στη Γλυφάδα

Στις 12 Απριλίου 1995, ο 25χρονος Γιώργος Καρνέζης, οπαδός του Παναθηναϊκού, πήγε με την παρέα του Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού στον 4ο τελικό των πλέι οφ του μπάσκετ. Μισή ώρα μετά το ματς έγινε αντιληπτός στην πλατεία από μερίδα οπαδών του Ολυμπιακού, οι οποίοι του επιτέθηκαν μέσα στο αμάξι του και τον μαχαίρωσαν τρεις φορές. Ο Γιώργος Καρνέζης άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο την επόμενη μέρα.

2007: Το ραντεβού του θανάτου

Στις 29 Μαρτίου 2007 έφυγε από τη ζωή ο 22χρονος τότε οπαδός του Παναθηναϊκού, Μιχάλης Φιλόπουλος, σε «ραντεβού θανάτου» μεταξύ χούλιγκαν του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, στη λεωφόρο Λαυρίου στην Παιανία. Στη λυσσαλέα «μάχη» που ακολούθησε με μολότοφ, κοντάρια, σιδερογροθιές, στιλέτα, αεροβόλα πιστόλια, κλομπ, φωτοβολίδες και διάφορα άλλα… πολεμοφόδια, ο Φιλόπουλος δέχτηκε αρχικά χτυπήματα με σίδερο στο κεφάλι και στη συνέχεια, όταν έπεσε κάτω, τον μαχαίρωσαν. Στο ΚΑΤ όπου μεταφέρθηκε απλά διαπιστώνεται ο θάνατός του.

2011: Μαχαίρια στο Ηράκλειο

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2011, οπαδοί του Παναθηναϊκού και του ΟΦΗ έδωσαν το δικό τους «ραντεβού θανάτου» στην περιοχή κοντά στο Παγκρήτιο στάδιο στο Ηράκλειο της Κρήτης. Στη συμπλοκή που ακολούθησε, βγήκαν στιλέτα και ο 21χρονος οπαδός του Παναθηναϊκού, Γιάννης Ρουσάκης, έπεσε νεκρός από μαχαιριές στον θώρακα και στην κοιλιά.

2014: Τον σκότωσαν στην εξέδρα

Το 2014 έχασε τη ζωή του ο 46χρονος Κώστας Κατσούλης, φίλος του Εθνικού Πειραιά, ο οποίος παρακολουθούσε στο γήπεδο της Νέας Αλικαρνασσού, στο Ηράκλειο της Κρήτης, τον αγώνα της ομάδας του με το γηπεδούχο Ηρόδοτο για το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής. Κατά τη διάρκεια του αγώνα, ομάδα οπαδών των γηπεδούχων επιτέθηκαν στην εξέδρα που κάθονταν οι λιγοστοί φίλοι του Εθνικού (με αρκετά γυναικόπαιδα) και τέσσερα άτομα απομόνωσαν τον άτυχο Κατσούλη και τον χτύπησαν με γροθιές και κλωτσιές. Ο Κατσούλης μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο του Ηρακλείου και στη συνέχεια στο «401», όπου λίγες ημέρες αργότερα έφυγε από τη ζωή.

2017: Τραγωδία στο δρόμο

Στις 27 Απριλίου 2017 ο 24χρονος Κύπριος οπαδός του ΠΑΟΚ, Νάσος Κωνσταντίνου, γύριζε σπίτι μαζί με έναν φίλο του μετά τον αγώνα στο γήπεδο της Τούμπας μεταξύ ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκού. Όμως, στην οδό Αγίου Δημητρίου, δέχτηκαν επίθεση από κουκουλοφόρους. Στην προσπάθεια που έκανε για να γλιτώσει ο 24χρονος έτρεξε στον δρόμο και παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, όμως δεν άντεξε και στις 4 Μαΐου, άφησε την τελευταία του πνοή.

2020: Τον πάτησαν με το αυτοκίνητο

Στις 5 Ιανουαρίου 2020, ήταν σειρά του 28χρονου Βούλγαρου φίλου του Αρη στη Θεσσαλονίκη, Τόσκο Μποζατζίσκι, να χάσει τη ζωή του μετά από επίθεση οπαδών του ΠΑΟΚ. Ο νεαρός οπαδός βρέθηκε στη συμπρωτεύουσα για να παρακολουθήσει το ντέρμπι Άρη – ΠΑΟΚ. Την επόμενη μέρα ο Μποζατζίσκι με την παρέα του βρισκόταν κοντά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, όταν δέχτηκαν επίθεση από χούλιγκαν του ΠΑΟΚ. Ο Τόσκο γλίστρησε κι έπεσε και οι δράστες άρχισαν να τον χτυπούν. Σηκώθηκε να φύγει και τότε εμφανίστηκε από πλευράς των δραστών ένα αυτοκίνητο, το οποίο, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, πέρασε πάνω από το σώμα του 28χρονου, που έχασε έτσι τη ζωή του στην άσφαλτο…

2022: «Μη με χτυπάτε άλλο»

Τα μεσάνυχτα της 1ης Φεβρουαρίου 2022, οπαδοί του ΠΑΟΚ εντοπίζουν τον 19χρονο Άλκη Καμπανό και την παρέα του στην περιοχή του χαριλάου στη Θεσσαλονίκη, που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στα σκαλιά πολυκατοικίας και συζητούσαν. Πλησίασαν τα ανυποψίαστα θύματα και τα ρώτησαν «τι ομάδα είστε;». Όταν εκείνοι απάντησαν -και χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε λεκτική αντιπαράθεση- οι κατηγορούμενοι, σύμφωνα με τη δικογραφία, άρχισαν να τους επιτίθενται με αγριότητα με γροθιές, κλωτσιές, ξύλα κλπ. Οι πέντε νεαροί προσπάθησαν να ξεφύγουν από τη μανία των δραστών, αλλά μόνο δύο εξ αυτών τα κατάφεραν. Αντίθετα ο 19χρονος Αλκης Καμπανός δέχθηκε χτύπημα με δρεπάνι, το οποίο τού προκάλεσε βαθύ θλαστικό τραύμα και ακατάσχετη αιμορραγία. «Μη με χτυπάτε άλλο» και «βοήθεια, δεν μπορώ πονάω» φώναζε ο Καμπανός και οι δράστες σταμάτησαν μόνο όταν αντιλήφθηκαν να πλησιάζει κόσμο, οπότε επέστρεψαν στα αυτοκίνητά τους και εξαφανίστηκαν. Γύρω στις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα ο Αλκης Καμπανός άφησε την τελευταία του πνοή, ενώ ο φίλος του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πολλαπλά τραύματα στα πόδια, στον θώρακα και στο κεφάλι, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter