200 Χρόνια Δημοτικό Τραγούδι – Η μουσική παράδοση διηγείται μία ένδοξη ιστορία με την υπογραφή του Σταύρου Ξαρχάκου

200 Χρόνια Δημοτικό Τραγούδι – Η μουσική παράδοση διηγείται μία ένδοξη ιστορία με την υπογραφή του Σταύρου Ξαρχάκου

Η Lidl Ελλάς, με την πολύτιμη συμβολή του Σταύρου Ξαρχάκου ξεκινά ένα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι στην παράδοση και την ιστορία της χώρας.

Διανύοντας ένα έτος – ορόσημο για την Ελλάδα, η Lidl Ελλάς προχώρησε στην παρουσίαση ενός τολμηρού –πλην αναγκαίου- εγχειρήματος , με στόχο την επικαιροποίηση του δημοτικού τραγουδιού, δίχως να αλλοιώσει τον πυρήνα της πολιτισμικής παράδοσης .

Στόχος της εταιρείας είναι ηθική ένωση των πολιτών της χώρας και της τόνωσης του ιστού που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον, αναδεικνύοντας τον διαχρονικό και συνάμα διδακτικό ρόλο της παράδοσης.

Το πρόγραμμα «200 χρόνια Δημοτικό  Τραγούδι» φέρει την υπογραφή του συνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου, ο οποίος έχει αναλάβει την καλλιτεχνική επιμέλεια και τον γενικό συντονισμό του project, σε συνεργασία με τον καθηγητή Εθνομουσικολογίας του Καποδιστριακού και Εθνικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Λάμπρο Λιάβα.

Η συνεργασία τους θα συντελέσει στη δημιουργία τριών κύκλων δράσεων , μέσω των οποίων θα παρουσιαστεί η ιστορία και η εξέλιξη της χώρας από το 1821 μέχρι σήμερα, με όραμα τη δημιουργία ενός διαχρονικού έργου μεγάλης συναισθηματικής αλλά και ιστορικής αξίας.

Συγκεκριμένα, στον πρώτο κύκλο, ο Σταύρος Ξαρχάκος ανέθεσε την ηχογράφηση 21 τραγουδιών σε 7 σύγχρονους δημιουργούς διαφορετικών ιδιωμάτων.  Ήδη έχουν ανέβει τα πρώτα 7 τραγούδια και θα ακολουθήσουν σταδιακά και τα υπόλοιπα.

Τα εν λόγω τραγούδια, συνιστούν το πρώτο μέρος των τριών αφιερωματικών κύκλων και  είναι διαθέσιμα  στην ιστοσελίδα www.200xroniadimotikotragoudi.gr

Υoutube Link:

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα εξής:

  1. Χελιδονάκι / Δήμητρα Γαλάνη – Θωμάς Κωνσταντίνου
  2. Του Χρόνη / Νεοκλής Νεοφυτίδης
  3. Σα δε θυμάσαι τα παλιά / Παύλος Παυλίδης
  4. Καλλιώρα να έχουν οι ελιές / Κατερίνα Πολέμη
  5. Ο Θάνατος και ο Ουρανός / Ταφ Λάθος
  6. Κάτω στου βάλτου τα χωριά / Palov & Mishkin
  7. Κυρά Δασκάλα / New York Gypsy All-Stars

Στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου θα διεξαχθεί μεγάλη συναυλία στο Θέατρο Γης της Θεσσαλονίκης, όπου θα παρουσιαστεί η επανεκτέλεση 21 ακόμη δημοτικών τραγουδιών, αποδιδόμενα κοντά στις αυθεντικές εκτελέσεις τους. Στην παρουσίαση αυτή αναμένεται να ακουστεί ο Θούριος του Ρήγα αλλά και κλέφτικα τραγούδια, με τη συμμετοχή του συγκροτήματος Polis Ensemble, Κατερίνας Παπαδοπούλου και Παναγιώτη Αγγελακόπουλου, υπό την επιμέλεια και ενορχήστρωση του Αλέξανδρου Καψοκαβάδη.

Το μεγάλο φινάλε του σπουδαίου project θα γραφτεί στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, με τον Σταύρο Ξαρχάκο να παρουσιάζει και να διευθύνει μία νέα σουίτα με 21 επιλεγμένα δημοτικά τραγούδια. Ο διεθνούς φήμης συνθέτης θα καθοδηγήσει σειρά καταξιωμένων μουσικών, με τη συμμετοχή και της Ηρούς Σαΐα.

Υπό το σύνθημα «θέλει Αρετή και Τόλμη το τραγούδι», η Lidl Ελλάς  προχωρά στην υλοποίηση μίας σημαντικής πρωτοβουλίας, διαθέτοντας  στους απανταχού Έλληνες μία μουσική βιβλιοθήκη μέσω της πλατφόρμας www.200xroniadimotikotragoudi.gr.

Η καινοτόμα αυτή δράση, η οποία φέρει ισχυρό καλλιτεχνικό και πολιτιστικό αποτύπωμα, αποτελεί «σήμα κατατεθέν» των προθέσεων της Lidl Ελλάς για μία ισχυρή υπενθύμιση της αξίας  του δημοτικού τραγουδιού, αλλά και την ανάδειξη της σημασίας της ύπαρξης ενότητας και ομοψυχίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter