2016: η χρονιά που φτώχυνε η μουσική

2016: η χρονιά που φτώχυνε η μουσική

Ο θάνατος του George Michael, ανήμερα των Χριστουγέννων, έρχεται να κλείσει μια από τις χειρότερες χρονιές για τη μουσική, που άνοιξε με το θάνατο του David Bowie, στις 10 Ιανουαρίου. Από τότε μέχρι και σήμερα, πολλοί ήταν οι θρύλοι της μουσικής που «έφυγαν», κάνοντάς τη φτωχότερη.

Ας θυμηθούμε τους αγαπημένους καλλιτέχνες της μουσικής που «έφυγαν» από την αρχή της χρονιάς:

david bowie

O θρύλος της ροκ David Bowie, πέθανε έπειτα από 18μηνη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 69 ετών. Το πραγματικό του όνομα ήταν Ντέιβιντ Ρόμπερτ Τζόουνς και είχε γεννηθεί στις 8 Ιανουαρίου 1947. Ήταν από τους πιο δημοφιλείς Βρετανούς μουσικούς της ροκ και σημαντικός εκπρόσωπος της μουσικής του 20ού αιώνα, κυρίως χάρις στη δουλειά του τη δεκαετία του 1970. Έγινε αρχικά γνωστός το 1969, όταν το τραγούδι του Space Oddity έφτασε στο βρετανικό top-5. Το 1975 έγινε διάσημος στην Αμερική με το τραγούδι του “Fame” που έφτασε στο νούμερο 1, από το άλμπουμ Young Americans. Πρωταγωνίστησε ακόμα και σε ταινίες όπως «Λαβύρινθος», «The Prestige», «Αίμα και πάθος», «Καλά Χριστούγεννα κύριε Λόρενς» κ.ά.

glenn frey

Ο συνιδρυτής και αρχηγός του αμερικανικού συγκροτήματος Eagles, πέθανε στις 18 Ιανουαρίου, σε ηλικία 67 ετών, έπειτα από χρόνια αρρώστιας. Μετά τη μεγάλη επιτυχία του «Hotel California», οι Eagles ήταν μεταξύ των συγκροτημάτων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις δίσκων στην ιστορία της αμερικανικής ροκ. Στην αρχή της δεκαετίας του 1980 το συγκρότημα διαλύθηκε και ο Frey ακολούθησε σόλο καριέρα.

jimmy bain

Στις 23 Ιανουαρίου «έφυγε» ο μπασίστας των Rainbow, Dio, Wild Horses, Gary Moore, Last in Line και άλλων, Jimmy Bain, σε ηλικία 68 ετών. Γεννήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 1947 στο Νιούτονμορ των Χάιλαντς της Σκωτίας και έπαιζε μπάσο, κιθάρα και πλήκτρα. Έγινε γνωστός παίζοντας στο θρυλικό «Rising» των «Rainbow», αλλά και στο «On Stage» πριν αντικατασταθεί στο συγκρότημα από τον Bob Daisley. Φίλος του Phil Lynott, συμμετείχε στις δύο προσωπικές δουλειές του Ιρλανδού, ενώ έπαιξε και το μπάσο στο «With Love» του «Black Rose» LP των Thin Lizzy. Στα τέλη των ’70s ιδρύει τους «Wild Horses», ενώ το 1983 παίζει στο άλμπουμ «Dirty Fingers» του Gary Moore. Ο φίλος του, Ronnie James Dio, τον καλεί στο νέο του προσωπικό συγκρότημα και έτσι ο Jimmy Bain συμμετέχει στα πρώτα 4 άλμπουμ των «Dio», ενώ το 2000 επιστρέφει για τα «Magica» και «Killing the Dragon».

colin veamcombe black

Ο Colin Vearncombe, γνωστός ως Black, πέθανε σε ηλικία 53 ετών στις 26 Ιανουαρίου. Ο Black που είχε γίνει διάσημος από μεγάλες επιτυχίες, όπως τα «Wonderful Life» και «Sweetest Smile», βρισκόταν σε κώμα, καθώς είχε τραυματιστεί σοβαρά σε αυτοκινητιστικό, στην Ιρλανδία, από τις 15 Ιανουαρίου. Η καριέρα του είχε ξεκινήσει από το 1981 με το single «Human Features», ενώ το 1987 ερμήνευσε το «Wonderful Life» και το «Sweetest Smile». Κυκλοφόρησε συνολικά 8 άλμπουμ, ως Black και άλλα 6 με το πραγματικό του όνομα.

paul kantner

Ο Paul Kantner , που ήταν συνιδρυτής και κιθαρίστας του ιστορικού συγκροτήματος «Jefferson Airplane», πέθανε σε ηλικία 74 ετών, λόγο καρδιακών προβλημάτων. Ο Kantner ήταν μια από τις μορφές που εμφανίστηκαν στην σκηνή του ιστορικού φεστιβάλ «Woodstock» το 1969. Οι «Jefferson Airplane», υπήρξαν σύμβολα της αντικουλτούρας του Σαν Φρανσίσκο, με μεγάλα τραγούδια, όπως τα «Somebody to Love» και «White Rabbit».

maurice white

O Maurice White, ιδρυτής του συγκροτήματος «Earth, Wind & Fire», πέθανε στο Λος Άντζελες, σε ηλικία 74 ετών, στο σπίτι του από φυσικά αίτια. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του συγκροτήματος, ο White υπέφερε από το 1994, από την νόσο του Πάρκισον. Ο Maurice White ήταν ντράμερ και ίδρυσε τους «Earth, Wind & Fire», το 1969. Το συγκρότημα, είχε κερδίσει έξι βραβεία Γκράμι, ενώ συνδύαζε μια μεγάλη γκάμα μουσικών ειδών και είχε πολλές μεγάλες επιτυχίες, όπως το «Shining Star», το «Boogie Wonderland» και το «September». Οι «Earth, Wind & Fire», μπήκαν στο Rock n Roll Hall of Fame το 2000.

keith Emerson & Grek Lake

Ο Keith Emerson, ένας από τους πρωτοπόρους του συνθεσάιζερ στη ροκ μουσική, αυτοκτονεί στο σπίτι του στο Λος Άντζελες στην Καλιφόρνια, στις 11 Μαρτίου, σε ηλικία 71 ετών. Ο μπασίστας και τραγουδιστής Greg Lake, φίλος του στο συγκρότημα Emerson, Lake & Palmer, ένα από τα κορυφαία της progressive rock, πεθαίνει από καρκίνο, εννέα μήνες αργότερα, στις 7 Δεκεμβρίου σε ηλικία 69 ετών, στο Λονδίνο.

prince

Ο Prince «έφυγε» σε ηλικία 57 ετών. Ο Prince Rogers Nelson γεννήθηκε στη Μινεσότα, το 1958. Κατά την διάρκεια της 35χρονης καριέρας του έβγαλε 39 δίσκους και έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο όχι μόνο για τα τραγούδια του, αλλά και την οπτική τους παρουσίαση στη σκηνή και στα βίντεοκλιπ του. Ο Prince ήταν καινοτόμος. Υπήρξε εξαιρετικός κιθαριστής, πρωτότυπος συνθέτης, άξιος συνεχιστής του «RnB» και του «funk». Κέρδισε 7 βραβεία Grammy ενώ βραβεύτηκε και με Όσκαρ για το τραγούδι του «Purple Rain» στην ομώνυμη ταινία του 1984. Το 2004 ανακηρύχτηκε μέλος του Rock and Roll Hall of Fame.

leonard cohen

Ο θρυλικός ποιητής, τραγουδοποιός και καλλιτέχνης Leonard Cohen «έφυγε» σε ηλικία 82 ετών. Ο Cohen, με καταγωγή από το Κεμπέκ, ήταν ήδη αναγνωρισμένος ποιητής και λογοτέχνης όταν μετακόμισε στη Νέα Υόρκη το 1966 στα 31 του χρόνια για να κάνει καριέρα στη βιομηχανία της μουσικής. Όπως ο Bowie, ο Καναδός με την τραχιά φωνή μόλις είχε ολοκληρώσει τον τελευταίο του δίσκο, “You Want It Darker”, επιλέγοντας έναν τίτλο που προοιώνιζε το τέλος.

Παρότι επηρέασε πολλούς μουσικούς και του αποδόθηκαν πολλές τιμές, όπως η εισαγωγή του στο Rock & Roll Hall of Fame και η απονομή του μεταλλίου Order of Canada, της δεύτερης υψηλότερης διάκρισης σε πολίτη του Καναδά, τα τραγούδια του Cohen με τη folk-rock μουσική του και τα ενίοτε σκοτεινά συναισθήματα έμπαιναν στα τσαρτς της μουσικής πολύ σπάνια. Το πιο γνωστό τραγούδι του, «Hallelujah», έχει εκτελεστεί εκατοντάδες φορές από πολλούς καλλιτέχνες, από τότε που πρωτοεμφανίστηκε το 1984.

sharon jones

Η τραγουδίστρια της σόουλ Sharon Jones, η οποία έπασχε από καρκίνο στο πάγκρεας, «έφυγε» σε ηλικία 60 ετών, στις 18 Νοεμβρίου. Αν και υπήρξε τραγουδίστρια για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της, η Jones έγινε γνωστή σε αρκετά μεγάλη ηλικία, αφού το πρώτο της άλμπουμ κυκλοφόρησε το 1996 όταν ήταν 40 ετών. Κυκλοφόρησε αρκετά άλμπουμ με ήχους από την κλασική φανκ και σόουλ μουσική της δεκαετίας του ΄70 και απέκτησε πολυάριθμους θαυμαστές στη διάρκεια της καριέρας της. Το 2014 ήταν υποψήφια για Γκράμι στην κατηγορία για το καλύτερο άλμπουμ R&B για το άλμπουμ της με τίτλο «Give the People What They Want», στο οποίο είχε συνεργαστεί με το συγκρότημά της, τους «Dap-Kings». Συχνά την συνέκριναν με τον Τζέιμς Μπράουν. Η «βασίλισσα της φανκ» συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως ο Λου Ριντ και η Έιμι Γουάινχαουζ, στης οποίας το άλμπουμ «Back to Black» είχε συμμετάσχει.

rik parfit

Κιθαρίστας του βρετανικού συγκροτήματος της ροκ Status Quo, διάσημος κυρίως για το τραγούδι του “In the Army Now”. Πέθανε στις 24 Δεκεμβρίου σε ηλικία 68 χρονών από επιπλοκές μιας λοίμωξης. Έπειτα από πολλά προβλήματα υγείας που είχε στο παρελθόν, σκόπευε να αρχίσει σόλο καριέρα και να κυκλοφορήσει ένα δίσκο το 2017.

george michael

Ο George Michael έγινε γνωστός από τους Wham! στη δεκαετία του 1980. Το γκρουπ ήταν γνωστοί για τις επιτυχίες τους Club Tropicana και Last Christmas. Ο Βρετανός (κυπριακής καταγωγής) καλλιτέχνης ακολούθησε στη συνέχεια μια λαμπρή σόλο καριέρα. Το αστέρι του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Γιώργος Κυριάκος Παναγιώτου, πούλησε πάνω από 100 εκατομμύρια άλμπουμ σε όλη του την καριέρα η οποία διήρκεσε σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Ο συνθέτης του “Careless Whisper” που είχε μονοπωλήσει αρκετές φορές τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων με τα προβλήματα υγείας του, πέθανε στο σπίτι του στο Λονδίνο ανήμερα τα Χριστούγεννα στα 53 του χρόνια.

Χορωδία Αλεξαντρόφ

Το καμάρι του ρωσικού στρατού ξεκληρίστηκε στην συντριβή του μοιραίου Τουπόλεφ στη Μαύρη Θάλασσα έξω από το Σότσι. Από τον καλλιτεχνικό αυτό οργανισμό 62 τραγουδιστές χορευτές και μουσικοί βρήκαν το θάνατο.

Ας τους αποχαιρετήσουμε όλους με ένα τραγούδι του Ντέιβιντ Μπόουι

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter