2020: Τα μεγάλα αθλητικά ραντεβού

2020: Τα μεγάλα αθλητικά ραντεβού

Σε ένα απολαυστικό γαϊτανάκι που αρχίζει στις 12 Ιανουαρίου στις πισίνες της Βουδαπέστης ελληνικός και ξένος αθλητισμός υπόσχονται έντονες συγκινήσεις

Το σωτήριον έτος 2020 βγάζει στην πίστα όλα τα μωρά –και… λιγότερο μωρά– του ελληνικού αθλητισμού. Σε ένα απολαυστικό γαϊτανάκι που αρχίζει στις 12 Ιανουαρίου στις πισίνες της Βουδαπέστης και ολοκληρώνεται στα τέλη Δεκεμβρίου με την ανάδειξη των Αθλητών της Χρονιάς (που μπορεί να είναι οποιοσδήποτε εκτός του Γιάννη Αντετοκούνμπο), οι εκλεκτοί του παρκέ, των κουλουάρ, του ταπί, του κορτ, του νερού, του αέρα, του γκαζόν θα λάβουν θέση για να εκτοξεύσουν βεγγαλικά με χρυσή, ασημένια, μπρούντζινη απόχρωση. Θα απουσιάσει μόνο η εθνική ποδοσφαίρου, αλλά αυτό δεν αποτελεί πια είδηση. Η δική της «καινούργια αρχή» αναμένεται τον Μάρτιο του 2021 με την έναρξη των προκριματικών του επόμενου Μουντιάλ.

Το πρώτο «SOS» στο αθλητικό καλεντάρι του 2020 είναι η Κυριακή 12 Ιανουαρίου, ημέρα έναρξης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Υδατοσφαίρισης αντρών – γυναικών στην Ουγγαρία. Για τις δικές μας εθνικές ομάδες αυτή η διοργάνωση ισοδυναμεί με προτελευταίο μονοπάτι πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στους άντρες θα δοθεί ένα εισιτήριο, στην ομάδα που θα τερματίσει ψηλότερα πλην Ισπανίας, Ιταλίας, Σερβίας που έχουν ήδη προκριθεί. Αντίστοιχα το μοναδικό ολυμπιακό εισιτήριο που περνάει από το τουρνουά των γυναικών θα δοθεί στην πρωταθλήτρια Ευρώπης ή στη δευτεραθλήτρια εάν το κατακτήσει η Ισπανία. Η αποστολή μοιάζει –και είναι– δύσκολη.

Ωστόσο υπάρχει και μια τελευταία ζαριά, όπου οι πιθανότητες είναι σαφώς αυξημένες. Τα προολυμπιακά τουρνουά, από όπου θα βγουν οι τελευταίες 4+3 ομάδες του Τόκιο χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, θα διεξαχθούν στις 8-15 Μαρτίου στην Ιταλία για τις γυναίκες και στις 22-29 στο Ρότερνταμ για τους άντρες. Τα προγνωστικά θέλουν την αντρική ομάδα μας να είναι πιο κοντά στην πρόκριση (η οποία θα είναι η 11η συνεχόμενη), αλλά τα κορίτσια είναι εκείνα που έφεραν στην Ελλάδα ολυμπιακό μετάλλιο και παγκόσμιο τίτλο. Το ειδικό βάρος που φέρει το σκουφάκι τους δεν γίνεται να αγνοηθεί.

Ραντεβού στη Μελβούρνη

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ξεκινάει τη χρονιά στρογγυλοκαθισμένος στις πρόσφατες δάφνες των ΑΤΡ Finals, αλλά ο μεγάλος στόχος του για το 2020 είναι η κατάκτηση ενός τουρνουά Γκραν Σλαμ. Το πρώτο περίλαμπρο ραντεβού θα δοθεί στις 20 Ιανουαρίου στη Μελβούρνη με το Αυστραλιανό Οπεν, όπου πέρυσι ο Τσιτσιπάς έφτασε ως τα ημιτελικά προτού παραδοθεί στον Ράφα Ναδάλ.

Το παριζιάνικο Ρολάν Γκαρός θα ξεκινήσει στις 25 Μαΐου, το λονδρέζικο Ουίμπλεντον στις 29 Ιουνίου και το νεοϋορκέζικο Οπεν στις 31 Αυγούστου. Η Πρωτοχρονιά του 2020 βρήκε τον 21χρονο Στέφανο στο νούμερο 6 της παγκόσμιας κατάταξης. Το μέλλον είναι δικό του, αλλά το μέλλον του έχει ήδη φτάσει.

Ο Φεβρουάριος θα σηματοδοτήσει το 4ο συνεχόμενο All-Star Game της καριέρας του Γιάννη Αντετοκούνμπο, λογικά σε ρόλο «αρχηγού» όπως και πέρυσι (Σικάγο, 16/2). Αμέσως μετά οι προβολείς θα στραφούν στον Λευτέρη Πετρούνια, ο οποίος θα παίξει τα ρέστα του για την ολυμπιακή πρόκριση σε τρεις διαδοχικούς αγώνες Παγκόσμιου Κυπέλλου: 2023 Φεβρουαρίου στη Μελβούρνη, 12-15 Μαρτίου στο Μπακού, 1821 Μαρτίου στην Ντόχα.

Ο 29χρονος «άρχοντας των δαχτυλιδιών» καλείται να κερδίσει και τους τρεις για να πάει να υπερασπιστεί τον ολυμπιακό τίτλο του στο Τόκιο, με βαθμολογία μάλιστα ανώτερη από αυτήν που απέσπασε στις δικές του νίκες ο Κινέζος Γιανγκ Λιου. Ο Πετρούνιας έδειξε στον τελευταίο αγώνα του ότι έχει σχεδόν ξεπεράσει τη «σκουριά» από το δύσκολο χειρουργείο του Νοεμβρίου του 2018 και φαίνεται ικανός να τα καταφέρει. Ωστόσο, δεν έχει πια το παραμικρό περιθώριο για αναποδιά.

Στην κόψη του ξυραφιού

Τον Μάιο ελπίζεται ότι θα ολοκληρωθεί το εγχώριο πρωτάθλημα της ποδοσφαιρικής Σούπερ Λίγκας, όπου ο τιτλούχος θα αναδειχθεί για πρώτη φορά μέσα από σύστημα πλέι οφ. Νωρίτερα ο Ολυμπιακός θα ρίξει τις ζαριές του στο Europa League ξεκινώντας από τους αγώνες με την Αρσεναλ στις 20-27 Φεβρουαρίου. Ο τελικός της διοργάνωσης έχει οριστεί για τις 27 Μαΐου στο Γκντανσκ της Πολωνίας, ενώ ο αντίστοιχος του Champions League τρεις μέρες αργότερα στην Κωνσταντινούπολη.

Βεβαίως, το μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού της χρονιάς είναι το «επετειακό» Euro 2020, η τελική φάση του οποίου θα διεξαχθεί ταυτόχρονα σε 12 πόλεις διαφορετικών χωρών: Μπιλμπάο, Βουκουρέστι, Κοπεγχάγη, Γλασκώβη, Δουβλίνο, Βουδαπέστη, Αμστερνταμ, Ρώμη, Μπακού, Αγία Πετρούπολη, Μόναχο, Λονδίνο (12 Ιουνίου-12 Ιουλίου). Οι δύο ημιτελικοί και ο τελικός θα φιλοξενηθούν στο Ουέμπλεϊ. Η γαλανόλευκη σημαία θα λάμψει διά της απουσίας της από την πανευρωπαϊκή γιορτή.

Το προολυμπιακό τουρνουά

Οι τελικοί του ΝΒΑ έχουν οριστεί για τις 4-21 Ιουνίου και οι Ελληνες φίλαθλοι δεν ξέρουν τι θέλουν. Να το σηκώσει ο Γιάνναρος με τους Μιλγουόκι Μπακς και να κατακτήσει την Αμερική ή να αποκλειστεί νωρίς ώστε να παίξει με την εθνική ομάδα στο προολυμπιακό τουρνουά;

Η «επίσημη αγαπημένη» θα εμφανιστεί στη Βικτόρια του Καναδά στις 23-28 του ίδιου μήνα με προπονητή τον Ρικ Πιτίνο (ο οποίος ελπίζει να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στο φάιναλ φορ της Εuroleague στην Κολωνία, 22-24 Μαΐου), αλλά με άγνωστη σύνθεση αφού παραμένει στον αέρα η συμμετοχή των παικτών του Ολυμπιακού. Μόνο μία από τις Ελλάδα, Καναδά, Κίνα, Τουρκία, Τσεχία, Ουρουγουάη θα πάει στο Τόκιο.

Πέρα από τον Πετρούνια, το μπάσκετ και το πόλο, η συμμετοχή των κορυφαίων Ελλήνων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ουσιαστικά εξασφαλισμένη. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που τρέφουν ρεαλιστικές ελπίδες για μετάλλια, ίσως και περισσότερα από τα έξι του Ρίο.

Ο Κρίστιαν Γκολομέεβ, που φέτος προετοιμάζεται στις ΗΠΑ και όχι στους προβληματικούς βατήρες του Παπαστράτειου, δείχνει ικανός να κερδίσει ακόμη και χρυσό στο πλέον εμβληματικό αγώνισμα της πισίνας (50 μ. ελεύθερο). Η Ελληνίδα «τσαρίνα» του επί κοντώ Κατερίνα Στεφανίδη είναι η ολυμπιονίκης που όλες θέλουν να νικήσουν αλλά ελάχιστες μπορούν. Η Αννα Κορακάκη ελπίζει να υπερθεματίσει μετά τον διπλό θρίαμβο του Ρίο στη σκοποβολή. Η Ελενα Χατζηλιάδου θα επιχειρήσει ελληνική εποποιία μέσα στην κοιτίδα του καράτε. Ο Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη θα μπουν με αξιώσεις στο τουρνουά του τένις. Ο Χρήστος Βολικάκης θα κάνει τη ζωή των αντιπάλων του… ποδήλατο.

Υπάρχουν επίσης ο Τεντόγλου, η Κυριακοπούλου και η Παπαχρήστου στον στίβο, ο Βαζαίος με τον Χρήστου στην πισίνα, ο Κοκκαλάνης με την Καραχάλιου και κάμποσους άλλους στα πανιά, η Γκουντούρα στο ξίφος, η Πρεβολαράκη στην πάλη, ο Τεληκωστόγλου στο τάε κβον ντο, ο Τζάνος στο καράτε και αρκετοί άλλοι σε αθλήματα που δεν τα πιάνει εύκολα το ραντάρ (π.χ. κωπηλασία). Η φλόγα θα ανάψει στις 24 Ιουλίου και θα σβήσει στις 9 Αυγούστου, ενώ ακολουθούν οι Παραολυμπιακοί Αγώνες στις 25/8 με 6/9, πάντοτε στο Τόκιο.

Για μια νέα αρχή

Στις 3 Σεπτεμβρίου θα γίνει η σέντρα των προκριματικών του ποδοσφαιρικού Nations League 2020-21, αλλά αυτή η διοργάνωση αντιμετωπίζεται περίπου ως τουρνουά προετοιμασίας στα ενδότερα της ελληνικής ομοσπονδίας. Η εθνική μας περιμένει με αγωνία τον Δεκέμβριο, όταν θα γίνει η κλήρωση των προκριματικών του Μουντιάλ 2022. Οι τελευταίες ενθαρρυντικές εμφανίσεις υπό τον Γιον φαν’τ Σιπ σκόρπισαν άνεμο αισιοδοξίας, συγκρατημένης έστω. Τα τελικά του Παγκόσμιου Κυπέλλου θα γίνουν στο Κατάρ, δύο χρόνια αργότερα, μέσα στο καταχείμωνο.

Το παρελθόν έτος έκλεισε με το ταρατατζούμ των ΑΤΡ Finals και τον θρίαμβο του Στ. Τσιτσιπά. Οι φετινοί τελικοί θα διεξαχθούν στο Λονδίνο μεταξύ 15-22 Νοεμβρίου, ενώ από την επόμενη χρονιά μετακομίζουν στο Τορίνο.

Μέχρι τότε όμως έχουμε πολλά να ζήσουμε, τόσο σε επίπεδο συλλόγων (όπου λ.χ. οι ομάδες μας διεκδικούν ξανά ευρωπαϊκούς τίτλους στην υδατοσφαίριση) όσο και στα ατομικά αθλήματα που βιώνουν τη δική τους άνοιξη. Χρονιά με Ολυμπιακούς Αγώνες, με ποδοσφαιρικό Εuro, με Στέφανο και με Γιάννη δεν γίνεται να είναι ανιαρή!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter