Η φετινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης είναι η πρώτη που διοργανώνει το νεοσύστατο Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού (ΕΛΙΒΙΠ) και έχει βασικό θέμα συζήτησης την τεχνητή νοημοσύνη.
Με πληθώρα εκδηλώσεων, από τις οποίες απουσιάζουν αισθητά τα μεγάλα ονόματα της διεθνούς λογοτεχνίας που κατά βάση λειτουργούν ως πόλος έλξης για το ευρύτερο κοινό, πραγματοποιείται για τέσσερις μέρες, από τις 8 έως τις 11 Μαΐου, στο εκθεσιακό κέντρο ΔΕΘ-Helexpo η 21η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ). Πρόκειται για την πρώτη έκθεση που καλείται να διεξαγάγει το νεοσύστατο Ελληνικό Ιδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού (ΕΛΙΒΙΠ) με πρόεδρο τον Νίκο Μπακουνάκη. Είναι και το πρώτο μεγάλο στοίχημα του νέου φορέα για το βιβλίο ο οποίος δημιουργήθηκε για να καλύψει το κενό που είχε αφήσει η κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) το 2013.
Μέχρι πέρυσι την έκθεση διοργάνωνε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, ένας φορέας με πολύ θολή λειτουργία, ενώ για την περσινή διοργάνωση υπήρχε –προτού καν ξεκινήσει– έντονες διαμαρτυρίες εκ μέρους των εκδοτών σχετικά με απαξίωσή τους, καθώς και για απροειδοποίητη και αδικαιολόγητα υπέρογκη αύξηση τιμών από τη Helexpo, χωρίς οι υποδομές και οι υπηρεσίες της να είναι αντίστοιχες.
Βασικά αφιερώματα
Στη φετινή διοργάνωση θα συμμετάσχουν πάνω από 1.000 Ελληνες και ξένοι ομιλητές και περισσότεροι από 400 εκθέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ προγραμματίζονται 450 εκδηλώσεις από εκδότες και πολιτιστικούς φορείς. Ο φετινός τίτλος της ΔΕΒΘ είναι «Α(Ι)νθρώπινη Δημιουργικότητα» και βασικό θέμα συζήτησης είναι η εξέλιξη και η επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στη ζωή μας αλλά και ο τρόπος που διαμορφώνει τη σύγχρονη λογοτεχνία.
Τιμώμενη χώρα για φέτος είναι η Ιταλία. Εκδότες, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί και εικονογράφοι από τη γειτονική χώρα θα συμμετάσχουν στη διοργάνωση, στο πλαίσιο της οποίας θα τρέξουν δύο μεγάλα αφιερώματα: στον Ούγκο Πρατ και τον Αντρέα Καμιλέρι. Στόχος είναι η ανάδειξη της ζωής, του έργου και της επίδρασης στις επόμενες γενιές συγγραφέων του σπουδαίου Σικελού συγγραφέα μέσα από μια εκπαιδευτική διαδρομή κειμένων, εικόνων και αποσπασμάτων σε επιμέλεια του καθηγητή Τζοβάνι Καπέκι.
Μεταξύ των διεθνών προσκεκλημένων που θα βρεθούν στην έκθεση είναι ο Ιταλός Μάρκο Μορικόνε, γιος του συνθέτη Ενιο Μορικόνε, με αφορμή το βιβλίο που έγραψε για τον πατέρα του, η γνωστή στο ελληνικό κοινό Ρουμένα Μπουζάροφσκα από τη Βόρεια Μακεδονία, που θα παρουσιάσει τη νέα της συλλογή διηγημάτων «Μην κλαις, μπαμπά» (εκδ. Gutenberg, μτφρ. Αλεξάνδρα Ιωανίδου), ο Σουηδός συγγραφέας Τόμας Ερικσον, γνωστός στη χώρα μας για το ευπώλητο βιβλίο του «Ανάμεσα σε ηλίθιους» (εκδ. Διόπτρα, μτφρ. Ανδριάνα Σακκά), ο Γερμανός δημοσιογράφος Τόμας Φάιμπελ, που θα μιλήσει για ζητήματα που αφορούν τα παιδιά και τα ψηφιακά μέσα και η Γερμανοτουρκάλα Ντενίζ Οντε, η οποία θα μιλήσει για το μυθιστόρημά της «Διάχυτο φως» (εκδ. Gutenberg, μτφρ. Αγγελος Αγγελίδης, Μαρία Αγγελίδου).
Στην έκθεση θα βρίσκεται επίσης ο Παλαιστίνιος ποιητής και συγγραφέας, πρόεδρος της Ενωσης Παλαιστινίων Συγγραφέων, Μουράντ αλ Σουντανί (το 2017 βραβεύτηκε με το Διεθνές βραβείο Ποίησης) αλλά και ο Ισραηλινός Αβισάι Νιρ Κοέν, συγγραφέας του βιβλίου «Οχι στο όνομά μας. Αγαπώ το Ισραήλ, συμπαραστέκομαι στην Παλαιστίνη» (εκδ. Μελάνι, μτφρ. Βίβιαν Αβραμίδου-Πλουμπή), ο οποίος θα μιλήσει για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Επετειακές εκδηλώσεις
Στις επετειακές εκδηλώσεις περιλαμβάνονται τα αφιερώματα στον Μανόλη Αναγνωστάκη και τον Μίκη Θεοδωράκη με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη γέννησή τους, καθώς και στον Γιώργο Ιωάννου (στον οποίο έγινε και πέρυσι) για τα 40 χρόνια από τον θάνατό του. Μεταξύ άλλων θα πραγματοποιηθούν εκδήλωση για τα 60 χρόνια από τη δολοφονία του Σωτήρη Πέτρουλα και συζήτηση για τον Τόμας Μαν με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 150 χρόνων από τη γέννησή του.
Συνεχίζεται και φέτος –για εντέκατη χρονιά– το Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών (σε συντονισμό – επιμέλεια του ποιητή και εκδότη Γιώργου Αλισάνογλου και του ποιητή Αλέξιου Μάινα), στο πλαίσιο του οποίου θα γνωρίσουμε ένα ευρύ φάσμα νέων πεζογράφων και ποιητών. Για ένατη χρονιά θα πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ Μετάφρασης (στο Poetry Black Box θα γίνουν δύο διαδραστικές εκδηλώσεις με τον γενικό τίτλο «Cui Bono? Μια κριτική αξιολόγηση της χρήσης ΤΝ στη λογοτεχνική μετάφραση»), ενώ οι λέσχες ανάγνωσης θα πραγματοποιήσουν φέτος την τρίτη πανελλήνια συνάντησή τους. Παράλληλα, στην Παιδική και Εφηβική Γωνιά θα γίνουν 112 εκδηλώσεις που απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς.
Η έκθεση και φέτος απλώνεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Μεταξύ των σημείων όπου θα γίνονται βιβλιοπαρουσιάσεις είναι το Cafe Ζώγια – Βιβλίο Τσάι και Συμπάθεια και η Μουσική Σκηνή Πριγκιπέσσα, ενώ μενού εμπνευσμένο από την Ιταλία θα προτείνουν συγκεκριμένα εστιατόρια, όπως το Mare e Monti, το Navona Ristorante και το Tonino Esperienza Italiana.