24ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: Το πάρτι αρχίζει

24ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: Το πάρτι αρχίζει

Αυλαία την Τρίτη για το 24ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου με την προβολή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών του νέου φιλμ του Σεντρίκ Καν με τίτλο «Το γύρισμα». 

Το στίγμα της φετινής διοργάνωσης που θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Απριλίου είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες που θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι στο Παρίσι. Το πρόγραμμα με τίτλο «Το Παρίσι χωρίς κλισέ» περιλαμβάνει 6 ταινίες με θέμα τη γαλλική πρωτεύουσα που είχε φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το 1924. Η «Ζαζί στο μετρό» του Λουί Μαλ (1969), οι «Νύχτες με πανσέληνο» του Ερίκ Ρομέρ (1984), ο «Πανικός» (2013) της Ζιστίν Τριέ η οποία θριάμβευσε πέρυσι με την «Ανατομία μιας πτώσης», το animation «Η Dilili στο Παρίσι» (2016) του θρυλικού Μισέλ Οσελό, το «Οι γιοι του Ραμσή» (2022) του Κλεμάν Κοζιτόρ που είχε προβληθεί στο 63ο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και το «Eμείς» της Αλίς Ντιοπ παρουσιάζουν το… κανονικό Παρίσι, μέσα από την πολυπλοκότητα και την ποικιλομορφία που το χαρακτηρίζουν. Πρόκειται για έργα που μας ταξιδεύουν στη διάσημη μεγαλούπολη του χτες και του σήμερα, με όχημα κάποιες ρετρό αναφορές (η Μπελ Επόκ, το χαοτικό κλίμα των 60ς) αλλά και εμφανή τα σημάδια αναζήτησης της νέας της ταυτότητας (μετανάστες, εργατικά προάστια, κοινωνικός και πολιτικός διχασμός κ.α.). Όπως μαρτυρά κι ο τίτλος του αφιερώματος, τα συγκεκριμένα έργα τοποθετούνται μακριά από τις φολκλορικές ετικέτες ή τα γνωστά αναμασήματα περί έρωτος και ρομάντζου που συνοδεύουν πολλές ταινίες που διαδραματίζονται στην γαλλική πρωτεύουσα. 

Το φετινό διαγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει 9 ταινίες ενώ στο δημοφιλές Πανόραμα θα προβληθούν συνολικά 20 φιλμ. Όλες οι παραπάνω ταινίες είναι παραγωγής 2023 ή 2024. Η κριτική επιτροπή των Γιώργου Αρβανίτη (πρόεδρος), Πόλυ Λυκούργου, Θανάση Νεοφώτιστου, Πολύδωρου Βογιατζή, Mylène Japanoi και Κριστιάν Καρεμπέ θα επιλέξει τους νικητές των φετινών βραβείων ανάμεσα στις ταινίες «H Αρπαγή» (Le Ravissement) της Ίρις Καλτενμπάκ. «Η Kόρη του Πατέρα» (La fille de son père) (φωτογραφία κεντρική) του Εργουάν Λε Ντουκ, «Κάθε Πέρσι και Καλύτερα» (Une année difficile) των Ερίκ Τολεντανό και Ολιβιέ Νακάς, «Και Η Γιορτή Συνεχίζεται» (Et la fête continue) του Ρομπέρ Γκεντιγκιάν, «Κυνήγι Γειτόνων» (Chasse gardée) των Αντονίν Φουρλόν και Φρεντερίκ Φορεστιέ, «Μαζί Ξανά» (Hors saison) του Στεφάν Μπριζέ, «Ο Διάδοχος» (Le Successeur) του Ξαβιά Λεγκράν, «Σκοτώστε τον Βενσάν» (Vincent doit mourir) του Στεφάν Καστάνγκ και «Υπόθεση Γκόλντμαν» (Le Procès Goldman) του Σεντρίκ Καν.

Όπως αναφέραμε και στον πρόλογο μας, το φεστιβάλ ανοίγει σήμερα, με την τελετή έναρξης στο Μέγαρο Μουσικής που θα παρουσιάσουν οι Λένα Παπαληγούρα και Γιώργος Αρχιμανδρίτης. Το φιλμ έναρξης είναι η νέα ταινία του Σεντρίκ Καν «Το γύρισμα». Θέμα του φιλμ είναι η περιπέτεια ενός έμπειρου σκηνοθέτη που ενώ αρχίζει τα γυρίσματα της νέας του ταινίας που βασίζεται στην απεικόνιση του αγώνα που δίνει μια ομάδα εργατών προκειμένου να σώσουν το εργοστάσιο τους από το λουκέτο, βρίσκεται αντιμέτωπος με τα δικά του επαγγελματικά προβλήματα. Ο Σεντρίκ Καν θα βρεθεί στην Αθήνα για την προώθηση και των δύο ταινιών του («Υπόθεση Γκόλντμαν» και «Το γύρισμα»). Η τελετή λήξης θα δοθεί στις 10 Απριλίου στο Δαναό με παρουσιαστές τους Εύα Κοτανίδη και Αργύρη Πανταζάρα, ενώ μετά από την απονομή των βραβείων θα προβληθεί η ταινία «Daaaaaalí!» του Κουεντίν Ντιπιέ, μια κωμωδία γύρω από τις προσπάθειες μιας Γαλλίδας δημοσιογράφου να πάρει συνέντευξη από τον Σαλβαδόρ Νταλί.

Αναλυτικά στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν 46 μεγάλου μήκους ταινίες και 11 μικρού μήκους που θα προβληθούν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Λάρισα, την Πάτρα, τα Χανιά, την Καβάλα και την Καστοριά. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter