25η Μαρτίου: Ολοκληρώθηκε η στρατιωτική παρέλαση από την Αθήνα (Photos)

25η Μαρτίου: Ολοκληρώθηκε η στρατιωτική παρέλαση από την Αθήνα (Photos)

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 12:30 στην Αθήνα η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Παρόντες ήταν o υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, που παρακολουθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

«Το παράδειγμα των αγωνιστών του ‘21 μας εμπνέει και μας εμψυχώνει στη διαρκή προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη δήλωσή της μετά το τέλος της παρέλασης .

Όπως υπογράμμισε η Πρόεδρος «Ο ηρωικός ξεσηκωμός των προγόνων μας στις 25 Μαρτίου 1821 οδήγησε, μετά από πολλούς αγώνες και θυσίες, στην αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και στη δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικού κράτους. Μιας χώρας ανεξάρτητης και δημοκρατικής, στον πυρήνα, εδώ και χρόνια, της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι «Η επέτειος της Επανάστασης, την οποία τιμήσαμε με τη σημερινή παρέλαση, μας θυμίζει ότι τα έθνη καταλαμβάνουν τη θέση τους στον χάρτη της Ιστορίας με πίστη στις δικές τους δυνάμεις, ενότητα και πάθος για ελευθερία. Το παράδειγμα των αγωνιστών του ‘21 μας εμπνέει και μας εμψυχώνει στη διαρκή προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας».

Από την πλευρά του ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε: Να αντλήσουμε δύναμη και έμπνευση από το παράδειγμα των αγωνιστών του ’21. Οφείλουμε να παλέψουμε και να υπερνικήσουμε τις προκλήσεις μαζί με τους συμμάχους μας. Οφείλουμε να αντέξουμε γιατί είμαστε Έλληνες. «Γιορτάζουμε», είπε, «με μεγάλη λαμπρότητα τη διπλή εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και τη μεγάλη Εθνική μας εορτή». «Τιμούμε», συνέχισε, «τη μνήμη αυτών που αγωνίστηκαν, πολέμησαν και θυσιάστηκαν για να είναι η Ελλάδα ελεύθερη, ανεξάρτητη και κυρίαρχη».

«Στις μέρες μας», επισήμανε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, «αντιμετωπίζουμε μια πλειάδα επικίνδυνων και σύνθετων προκλήσεων. Κρίσεις που απαιτούν δύναμη και ανθεκτικότητα προκειμένου να τις αντιμετωπίσουμε επιτυχώς». Ξεκαθάρισε ότι «είμαστε απέναντι σε κάθε αναθεωρητισμό από όπου κι αν αυτός προέρχεται. Και είμαστε υπέρ της εδαφικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας κάθε χώρας». Υπογράμμισε, δε, ότι πρέπει να έχουμε «πάντα στο μυαλό μας ότι οι μεγάλες νίκες ήρθαν όταν ήμασταν ενωμένοι ενώ οι μεγάλες ήττες ήρθαν, στην ιστορική μας διαδρομή, όταν μαλώναμε».

 

Στην παρέλαση συμμετείχαν για πρώτη φορά, τα  νεαποκτηθέντα μαχητικά αεροσκάφη Rafale, ενώ πτήση πραγματοποιήσε και το θρυλικό Spitfire. Πρεμιέρα έκαναν και τα ειδικά τεθωρακισμένα M1117 τροχοφόρα του Ελληνικού Στρατού. Στην παρέλαση συμμετείχαν επίσης F-16, Phantom, ελικόπτερα Απάτσι και τέσσερα ελικόπτερα επιθετικής αναγνώρισης Kiowa Warrior.

Την παρέλαση των μηχανοκίνητων και πεζοπόρων τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας άνοιξαν οι αδελφές νοσοκόμες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρου και ακολουθησε μεικτό τμημα διασωστών ενώ στον αττικό ουρανό έκανε την εμφάνιση του το θρυλικό αεροσκάφος Supermarine SPITFIRE MJ755 συνοδευόμενο από αεροσκάφος F-16.

Προηγουμένως η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των ηρωικών πεσόντων κατά τους αγώνες του Έθνους, έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και στη συνέχεια η Πρόεδρος επιθεώρησε το μεικτό τιμητικό άγημα των τριών Όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ακολούθως χαιρέτισε την παρευρισκόμενη πολιτική, θρησκευτική, δικαστική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας.

Νωρίτερα τελέσθηκε πανηγυρική δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό Αθηνών παρουσία της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.

 

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Η Ελληνική Επανάσταση θυμίζει ότι προϋπόθεση της Ειρήνης είναι η Δικαιοσύνη

 

 

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter