26 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση σε σχολείο κι εκείνος έλεγε ότι ήταν Fake News! Τώρα όμως βρήκε τον μπελά του…

26 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση σε σχολείο κι εκείνος έλεγε ότι ήταν Fake News! Τώρα όμως βρήκε τον μπελά του…

Έξι οικογένειες παιδιών και δασκάλων που σκοτώθηκαν στη σφαγή του δημοτικού σχολείου Σάντι Χουκ προσέφυγαν στη δικαιοσύνη εναντίον του Αμερικανού συνωμοσιολόγου Άλεξ Τζόουνς, ο οποίος προπαγάνδιζε τη θεωρία ότι η επίθεση αυτή, μια από τις πλέον πολύνεκρες στην αμερικανική ιστορία, ήταν μύθος.

Είκοσι έξι άνθρωποι, εκ των οποίων 20 παιδιά ηλικίας 6-7 ετών, σκοτώθηκαν στις 14 Δεκεμβρίου 2012 σε αυτό το σχολείο του Κονέκτικατ όταν ένας νεαρός ένοπλος, ο Άνταμ Λάνζα, εισέβαλε και άνοιξε πυρ. Ο δράστης στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Στη μήνυση που κατέθεσαν την Τετάρτη στο Ανώτατο Δικαστήριο του Κονέκτικατ οι οικογένειες κατηγορούν τον Τζόουνς –ο οποίος είναι ένθερμος υποστηρικτής του προέδρου Τραμπ– τον ιστότοπό του Infowars, τις εταιρείες του και τους συνεργάτες του για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής τους, δυσφήμιση και πρόκληση βαθύτατου ψυχικού πόνου με δέλεαρ το κέρδος. Ζητούν να τους επιδικαστεί αποζημίωση, χωρίς να διευκρινίζουν το ποσό.

Από το 2012 ο Τζόουνς έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει, τόσο στον ιστότοπο Infowars όσο και στις ραδιοφωνικές εκπομπές του και σε βίντεο που ανάρτησε στο YouTube, ότι η σφαγή ήταν ψεύτικη και ότι οι γονείς των παιδιών στην πραγματικότητα ήταν “ηθοποιοί”. Κάποιες από αυτές τις θεωρίες του αναπαρήχθησαν σε πολλούς ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Οι οικογένειες και ένας πράκτορας του FBI που μετείχε στις έρευνες την ημέρα εκείνη αναφέρονται στην αγωγή τους στην οδύνη που τους προκάλεσε τα τελευταία χρόνια η διάδοση αυτών των θεωριών συνομωσίας, ότι δέχτηκαν επιθέσεις στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, ότι απειλήθηκε ακόμη και η ζωή τους. “Ο Τζόουνς χρησιμοποίησε σκόπιμα αυτές τις ψευδείς πληροφορίες” για λόγους μάρκετινγκ και “αυτό απέφερε στον ίδιο και στις εταιρείες του δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση”, όπως υποστηρίζουν, αναφέροντας ότι περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολουθούν τις εκπομπές του στο ραδιόφωνο και το κανάλι του στο YouTube.

“Η ψευδής εκστρατεία του Τζόουνς και των συνεργών του οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους να πιστεύουν ότι οι πελάτες μας επινόησαν τον θάνατο των συγγενών τους” είπε ο δικηγόρος των οικογενιέων, Ματ Μπλούμενταλ. “Ως συνέπεια, οι οικογένειες αυτές παρενοχλούνταν συστηματικά ενώ είχαν να αντιμετωπίσουν την απώλεια (των δικών τους ανθρώπων). Σήμερα, λένε «Φτάνει πια»”, τόνισε.

Ο Τζόουνς δηλώνει ότι η ελευθερία της έκφρασης προστατεύεται από το Σύνταγμα. Αλλά ο Μπλούμενταλ υποστηρίζει ότι το Σύνταγμα δεν πρέπει να προστατεύει “ζημιογόνα και αξιοκατάκριτα ψέματα”.

Εναντίον του Τζόουνς έχουν κατατεθεί, στο Τέξας, άλλες δύο αγωγές από οικογένειες παιδιών που φοιτούσαν στο Σάντι Χουκ.

Με τη βοήθεια των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, οι θεωρίες συνωμοσίας λαμβάνουν μεγάλες διαστάσεις στις ΗΠΑ. Μετά την πρόσφατη επίθεση στο λύκειο Πάρκλαντ της Φλόριντας, όπου σκοτώθηκαν 17 μαθητές και εκπαιδευτικοί, κυκλοφόρησαν ευρέως φήμες που υποστήριζαν ότι οι νέοι που εμφανίζονταν ως επιζήσαντες και ζητούσαν μέτρα κατά της οπλοκατοχής δεν ήταν παρά “ηθοποιοί”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter