28 συλλήψεις για τα χθεσινά επεισόδια στην πορεία για τον Γρηγορόπουλο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Τραυματίες από τις ταραχές (Photos + Video)

28 συλλήψεις για τα χθεσινά επεισόδια στην πορεία για τον Γρηγορόπουλο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Τραυματίες από τις ταραχές (Photos + Video)

Σε 66 προσαγωγές προχώρησε, συνολικά, η αστυνομία για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Αθήνα, στις συγκεντρώσεις και πορείες για τα δέκα χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ενώ στη συνέχεια οι 13 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Παράλληλα, τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί, που διακομίστηκαν στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών και ένας πολίτης, στην πλατεία Εξαρχείων, ο οποίος επίσης διακομίστηκε σε νοσοκομείο.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος, κατά την διάρκεια του μαθητικού – φοιτητικού συλλαλητηρίου και το βράδυ, που ήταν και τα σοβαρότερα, στην περιοχή των Εξαρχείων. Νεαροί κουκουλοφόροι έστησαν οδοφράγματα, έβαλαν φωτιές και έριξαν δεκάδες βόμβες μολότοφ, πέτρες, καδρόνια και διάφορα άλλα αντικείμενα κατά αστυνομικών δυνάμεων, που απάντησαν με χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης. Παράλληλα, δύο εδικά οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. έκαναν ρίψεις νερού στα Εξάρχεια, προκειμένου να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους.

Οι συλληφθέντες πρόκειται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Το χρονικό

Η πορεία στο κέντρο της Αθήνας ολοκληρώθηκε γύρω στις 8 το βράδυ, με επεισόδια να σημειώνονται λίγο αργότερα στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, με «πυρήνα» την οδό Στουρνάρη.

Νεαροί πέταξαν βόμβες μολότοφ, πέτρες, κομμάτια από μάρμαρο και διάφορα άλλα αντικείμενα, προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες προσπάθησαν να τους απωθήσουν. Παράλληλα, επεισόδια σημειώθηκαν και στην οδό Τοσίτσα, όπου το σκηνικό ήταν ανάλογο.

Μετά από αρκετή ώρα τα επεισόδια αποκλιμακώθηκαν με σποραδικές μόνο επιθέσεις των κουκουλοφόρων αφού οι δυνάμεις των ΜΑΤ με την βοήθεια των δύο υδροβόλων οχημάτων “Αίαντας” κατάφεραν να προωθηθούν ψηλά στην Πλατεία Εξαρχείων και στους γύρω δρόμους. Παράλληλα, έχει επιβεβαιωθεί πως υπάρχουν μέχρι στιγμής τρεις τραυματίες από τα επεισόδια, ένας πολίτης και δύο αστυνομικοί.

Επίσης, φωτιά ξέσπασε σε μπαλκόνι διαμερίσματος σε πολυκατοικία που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Τοσίτσα και Σπ. Τρικούπη, η οποία όμως έσβησε σε σύντομο χρονικό διάστημα κι έτσι δεν χρειάστηκε η παρέμβαση της πυροσβεστικής.

Με κεντρικό σύνθημα “Κουμής, Κανελλοπούλου, Μιχάλης Καλτεζάς, Αλέξης Γρηγορόπουλος, αυτή είναι η ΕΛ.ΑΣ”, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στη Βουλή.

Όπως αναφέρουν οι οργανώσεις σε ανακοίνωσή τους “Το κίνημα του Δεκέμβρη με το δυναμισμό του άνοιξε νέους δρόμους για το κίνημα. Με την πρωτοφανή μαζικότητα και επιμονή του, με την άμεση και έμπρακτη αμφισβήτηση της κυβέρνησης, των θεσμών του κράτους, της εξουσίας και του πλούτου, με τη διάρκεια και τον παλμό του, με την άρνησή του να μείνει στα όρια της «νομιμότητας», του καθωσπρεπισμού και τελικά της υποταγής στους θεσμούς, έδειξε το δρόμο για μια συνολική και ριζική ανατροπή της μέχρι τότε πολιτικής της αστικής τάξης”. Και προσθέτουν: «Σήμερα 10 χρόνια μετά συνεχίζουμε μέχρι να νικήσουμε ενάντια στη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και όλων των επίδοξων διαχειριστών της κρίσης, ενάντια στην ΕΕ των μνημονίων και του ρατσισμού».

Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη

Ομάδα κουκουλοφόρων με ορμητήριο την υπό κατάληψη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, πετούσαν πέτρες, αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ και πυροτεχνήματα στις δυνάμεις της Αστυνομίας, οι οποίες απαντούσαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και χημικά.

Οι αστυνομικές Αρχές προχώρησαν δεκαπέντε συλλήψεις για τα επεισόδια.

Όπως έγινε γνωστό, προσήχθησαν συνολικά 52 ύποπτοι για συμμετοχή στα επεισόδια, από τους οποίους οι 37 αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς δεν προέκυψε κάτι εις βάρος τους, ενώ για τους υπόλοιπους σχηματίστηκε δικογραφία με την οποία οδηγούνται στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν από νωρίς το μεσημέρι στην περιοχή γύρω από τα Πανεπιστήμια, αλλά ήταν μικρότερης έκτασης σε σχέση με αυτά που ακολούθησαν το βράδυ. Σχεδόν μετά τη λήξη των πορειών, γύρω στις 7 το απόγευμα, ομάδες κουκουλοφόρων, με ορμητήριο τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, η οποία είχε καταληφθεί από την προηγούμενη μέρα, βγήκαν στην οδό Εγνατία όπου άρχισαν τη σύρραξη με την Αστυνομία, πετώντας βόμβες μολότοφ, φωτοβολίδες, πέτρες, μάρμαρα κ.ά. αντικείμενα.

Κάθε φορά που οι δυνάμεις των ΜΑΤ τούς πλησίαζαν με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, εκείνοι απαντούσαν με νέες ρίψεις αντικειμένων. Τα επεισόδια επεκτάθηκαν και προς τη Βόρεια Πύλη της ΔΕΘ ενώ αψιμαχίες σημειώθηκαν επίσης μπροστά από τη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ στην οδό Εθνικής Αμύνης.

Από τις μολότοφ ξέσπασε φωτιά στο εργοτάξιο του Μετρό στο Συντριβάνι, προκαλώντας ζημιές σε ένα προκάτ κουβούκλιο με το φυλάκιο, τα γραφεία διοίκησης, ενώ στο σημείο επιχείρησε η Πυροσβεστική. Από τη φωτιά κινδύνευσε και το γειτονικό κτίριο του ‘Ασυλου του Παιδιού, όπου κάηκαν δύο δένδρα και μέρος της εξωτερικής τοιχοποιίας.

Η φωτιά στο εργοτάξιο δεν επεκτάθηκε στην υπόγεια υποδομή του Σταθμού, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της “Αττικό Μετρό Α.Ε.” Γιάννης Μυλόπουλος. «Ευτυχώς έμεινε άθικτος ο υπόγειος σταθμός στην Εγνατία. Δεν έχει υποστεί την παραμικρή ζημιά η υπόγεια υποδομή. Αναμένεται τις επόμενες ώρες μία ακριβής καταγραφή των καταστροφών στα γραφεία και στον εξοπλισμό του εργοταξίου που βρίσκονται στην επιφάνεια» ανέφερε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα σπασμένες τζαμαρίες, ξηλωμένες καρέκλες, κατεστραμμένα γραφεία και υπολογιστές, διαλυμένες κλειδαριές και πόρτες είναι ο πρώτος απολογισμός στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, όπου, λόγω των ζημιών, δεν θα γίνουν σήμερα μαθήματα. Μεγάλες ζημιές καταγράφονται επίσης στο κυλικείο της ίδιας Σχολής.

Δημοσιογράφος που κάλυπτε τα γεγονότα τραυματίστηκε από πέτρα στο κεφάλι και χρειάστηκε να μεταφερθεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο της πόλης. Η κατάσταση εκτονώθηκε αργά τα βράδυ και αμέσως ανέλαβαν δράση συνεργεία του Δήμου Θεσσαλονίκης για να καθαρίσουν τους δρόμους. Η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της πόλης αποκαταστάθηκε πλήρως μετά τα μεσάνυχτα.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κατά τη διάρκεια των επεισοδίων επιχείρησε με 25 πυροσβέστες και δώδεκα οχήματα.

https://www.facebook.com/documentonews.gr/videos/265699914048493/

Δεν ξεχάστηκε…

Gepostet von Documento am Donnerstag, 6. Dezember 2018

Διαβάστε ακόμα: Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος – Ο δρόμος της δικαίωσης είναι μακρύς





























Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter