3 συν 1 ερωτήματα για τη δίκη Τραμπ στη Γερουσία

3 συν 1 ερωτήματα για τη δίκη Τραμπ στη Γερουσία

Στις 20:00 ώρα Ελλάδος ξεκινά αύριο, Τρίτη 21 Ιανουαρίου, στην αμερικανική Γερουσία η ακροαματική διαδικασία εναντίον του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμ με τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας και παρακώλυσης της λειτουργίας του Κογκρέσου.

Η αθώωση του προέδρου Τραμπ, του τρίτου στην ιστορία των ΗΠΑ που παραπέμφθηκε σε δίκη (ο Ρίτσαρντ Νίξον παραιτήθηκε προτού παραπεμφθεί) θεωρείται προδιαγεγραμμένη λόγω της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων (53 συνολικά) στη Γερουσία. Αυτό που το Δημοκρατικό Κόμμα ελπίζει είναι ότι η ακροαματική διαδικασία θα πλήξει τα ποσοστά του Ρεπουμπλικάνου προέδρου ενόψει των εκλογών στο τέλος του 2020.

1. Πόσο διάστημα θα διαρκέσει η δίκη;

Κανείς δεν γνωρίζει, ωστόσο, οι υποστηρικτές του Τραμπ ελπίζουν η δίκη να έχει ολοκληρωθεί ως τις 4 Φεβρουαρίου, οπότε και αναμένεται να εκφωνήσει την καθιερωμένη ετήσια εφ’ όλης της ύλης ομιλία του Αμερικανού προέδρου ενώπιον του Κογκρέσου (State of the Union address).

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η δίκη του Μπιλ Κλίντον το 1999 διήρκεσε περίπου πέντε εβδομάδες. Ωστόσο, εκτιμάται ότι οι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές να επιδιώξουν την επιτάχυνση της διαδικασίας.

2. Θα υπάρξουν μάρτυρες;

Για να υπάρξουν, πρέπει 51 Γερουσιαστές να ψηφίσουν υπέρ της παρουσίας μαρτύρων. Αυτό σημαίνει ότι αν και εφόσον όλοι οι Δημοκρατικοί (47 στο σύνολο) ψηφίζουν υπέρ, θα χρειαστούν τη στήριξη τεσσάρων Ρεπουμπλικάνων Γερουσιαστών.

Οι Δημοκρατικοί αναμένεται να επιδιώξουν να δρομολογηθεί το ζήτημα στα πρώτα στάδια της ακροαματικής διαδικασίας.

3. Θα είναι ολόκληρη η δίκη ανοιχτή στο κοινό;

Τμήματα της ακροαματικής διαδικασίας αναμένεται να γίνουν κεκλεισμένων των θυρών, ωστόσο, δεν είναι ακόμη γνωστό τι διάρκεια θα έχουν. Αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι ότι στις εισόδους των αιθουσών θα τοποθετηθούν ανιχνευτές μεταλλικών αντικειμένων με στόχο να εντοπιστούν τυχόν συσκευές καταγραφής (τηλέφωνα, tablets) που ενδεχομένως επιδιώξουν να φέρουν μαζί τους οι δημοσιογράφοι.

4. Ποια αποδεικτικά στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν;

Θα χρησιμοποιηθούν όλα τα στοιχεία που συνελέγησαν κατά την ερευνητική διαδικασία που ακολούθησε η – ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς – Βουλή των Αντιπροσώπων.

Στην περίπτωση που προκύψει κάποιο νέο στοιχείο, για να μπορεί να παρουσιαστεί στη διάρκεια της δίκης θα πρέπει να υπάρξει η σύμφωνη γνώμη 51 Γερουσιαστών. Ωστόσο, αν κάποιος Γερουσιαστής ή ένας εκ των δικηγόρων υπεράσπισης του Ντόναλντ Τραμπ υποβάλει ένσταση, τότε ο προεδρεύων δικαστής Τζον Ρόμπερτς θα έχει δύο επιλογές: είτε να αποφανθεί ο ίδιος για την παρουσίαση ή μη του εν λόγω στοιχείου είτε να ζητήσει ξανά από τους Γερουσιαστές να αποφασίσουν.

Με πληροφορίες από το CNN

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter