3 χρόνια ατιμωρησίας για την αδικοχαμένη φαρμακοποιό

3 χρόνια ατιμωρησίας για την αδικοχαμένη φαρμακοποιό

Κραυγαλέα περίπτωση αδικαιολόγητων καθυστερήσεων της Δικαιοσύνης για τις φονικές πλημμύρες του 2020 στο Μουζάκι Καρδίτσας

Με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς προχωρά η έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καρδίτσας σχετικά με τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν την Καρδίτσα τον Σεπτέμβριο του 2020, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους η 41χρονη φαρμακοποιός Ευδοκία Πλακιά και ακόμη τρεις κάτοικοι. Οπως αποκαλύπτει το Documento, τρία χρόνια μετά την προσφυγή της οικογένειας της αδικοχαμένης φαρμακοποιού στη Δικαιοσύνη, η υπόθεση βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της προκαταρκτικής έρευνας από τις εισαγγελικές αρχές. Είναι μια κραυγαλέα περίπτωση αργοπορίας και αδικαιολόγητων καθυστερήσεων από την πλευρά της Δικαιοσύνης.

Το χρονικό της τραγωδίας στο Μουζάκι

Ηταν Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020 όταν η Ευδοκία Πλακιά ξεκινούσε οδικώς από το φαρμακείο που διατηρούσε στο Μουζάκι Καρδίτσας προκειμένου να επιστρέψει στο σπίτι της. Ηδη στην περιοχή επικρατούσαν σφοδρά καιρικά φαινόμενα εξαιτίας της επέλασης του μεσογειακού τυφώνα «Ιανός». Οι καταστροφές ήταν μεγάλες. Σπίτια και δρόμοι πλημμύρισαν, περιουσίες χάθηκαν. Η φαρμακοποιός πέρασε από την κεντρική γέφυρα του Μουζακίου και έστριψε αριστερά προς το κέντρο υγείας. Στο σημείο εκείνο το οδόστρωμα είχε υποχωρήσει. Η Ευδοκία έπεσε με το αυτοκίνητό της στα ορμητικά νερά του ποταμού. Κανείς από τους αρμόδιους δεν είχε φροντίσει να την ενημερώσει για τον κίνδυνο που αντιμετώπιζε.

Οι ώρες περνούσαν και η μητέρα της 41χρονης άρχισε να ανησυχεί. Κρατώντας ένα φακό ξεκίνησε με τα πόδια για να τη βρει. Κοντά στη γέφυρα συνάντησε μερικούς κατοίκους αλλά και τον δήμαρχο Μουζακίου. Απεγνωσμένη ρώτησε για την κόρη της και ο δήμαρχος της απάντησε ότι δεν έχει δει κάτι και την προέτρεψε να πάει στην αστυνομία. Μια ανάλογη απάντηση έλαβε και από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Την επόμενη μέρα εντοπίστηκε το αυτοκίνητο της Ευδοκίας σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το σημείο όπου έπεσε στο ποτάμι. Εξι μέρες μετά εντοπίστηκε η σορός της σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων.

«Τρία χρόνια περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη»

Η οικογένεια της αδικοχαμένης φαρμακοποιού προσέφυγε ενώπιον της Δικαιοσύνης, καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου μέσω τότε του αείμνηστου δικηγόρου Αντώνη Φούσα. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Καρδίτσας ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν δυσλειτουργίες και παραλείψεις των αρμόδιων υπηρεσιών όσον αφορά την πρόληψη και τον περιορισμό των συνεπειών του ακραίου φυσικού φαινομένου.

Ωστόσο, τρία χρόνια μετά η υπόθεση βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της προκαταρκτικής έρευνας. Είναι εντυπωσιακό ότι για μια τέτοιου είδους έρευνα απαιτείται τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Οταν μάλιστα από τον Απρίλιο του 2022 έχουν κληθεί να καταθέσουν μια σειρά από πρόσωπα, όπως ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο δήμαρχος Μουζακίου, η διοικήτρια του τοπικού αστυνομικού τμήματος αλλά και κρατικοί υπάλληλοι διάφορων υπηρεσιών.

Ο Δημήτρης Σκύφτας είναι ένας από τους πληρεξούσιους δικηγόρους της οικογένειας Πλακιά. Σε δήλωσή του στο Documento υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι «η οικογένεια της Ευδοκίας-Μυρτώς Πλακιά περιμένει από την ελληνική Δικαιοσύνη εδώ και τρία ολόκληρα χρόνια τη δικαίωση του ανθρώπου της, ήτοι την άσκηση ποινικών διώξεων κατά των υπεύθυνων οργάνων του ελληνικού δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης που δεν την ειδοποίησαν εγκαίρως να προστατευτεί με αποτέλεσμα τον αδόκητο χαμό της παρασυρμένη από τα ορμητικά νερά».

Οπως επισημαίνει ο Δ. Σκύφτας, «η οικογένεια έχει ασκήσει όλα τα νόμιμα μέσα προς υπεράσπιση του δίκιου της και την αναζήτηση της αλήθειας και αναμένει έχοντας εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη τα επόμενα βήματα».

Γκουρμπάτσης: «Εγκληματικά λάθη»

Στοιχείο της δικογραφίας αποτελεί και η έκθεση του πρώην υπαρχηγού της πυροσβεστικής, αντιστράτηγου ε.α. Ανδριανού Γκουρμπάτση, την οποία εκπόνησε για λογαριασμό της οικογένειας της φαρμακοποιού, την οποία είχε αποκαλύψει το Documento σε παλαιότερο δημοσίευμα.

Σε αυτήν ο Ανδρ. Γκουρμπάτσης εντόπιζε ευθύνες τόσο της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της δημοτικής αρχής και της Περιφέρειας Θεσσαλίας όσο και της αστυνομίας και της πυροσβεστικής. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, το περιβόητο 112 δεν λειτούργησε όπως θα έπρεπε, ενώ η φαρμακοποιός ουδέποτε ενημερώθηκε από την αστυνομία ή κάποια άλλη αρμόδια κρατική υπηρεσία για τον κίνδυνο που αντιμετώπιζε.

«Ο “Ιανός” που τη 19η Σεπτεμβρίου 2020 χτύπησε εκτός άλλων περιοχών και τη Θεσσαλία –και όχι μόνο– βρήκε τις τοπικές αρχές και γενικά τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας απροετοίμαστους και χωρίς οργάνωση. Ως αποτέλεσμα, εξαιτίας των εγκληματικών λαθών και παραλείψεων δήμου, αστυνομίας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που δεν απέστειλε στο Μουζάκι, sms alert διά του 112, έχασε άδικα τη ζωή της η 41χρονη φαρμακοποιός Ευδοκία Πλακιά από την κατάρρευση της επαρχιακής οδού Καρδίτσας – Αργιθέας στο ύψος του κέντρου υγείας» τονίζει στο Documento ο Ανδρ. Γκουρμπάτσης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter