30 χρόνια «Διοτίμα» – Ενάντια σε όλες τις αποχρώσεις της έμφυλης βίας

30 χρόνια «Διοτίμα» – Ενάντια σε όλες τις αποχρώσεις της έμφυλης βίας

Το Κέντρο Γυναικείων Ερευνών και Μελετών Διοτίμα κλείνοντας τα 30 και βαδίζοντας ολοταχώς προς τα 31 χρόνια δράσης, διοργανώνει την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου στο χώρο του Match point (Αινιάνος 1, Αθήνα) μία μεγάλη γιορτή με προβολή ντοκιμαντέρ, συζητήσεις και πάρτι. 

Το Κέντρο Διοτίμα είναι γυναικεία μη κερδοσκοπική οργάνωση εξειδικευμένη σε θέματα φύλου και ισότητας. Ο στόχος της είναι η ανάδειξη και αντιμετώπιση των έμφυλων διακρίσεων, η συμβολή της στη διαμόρφωση και προώθηση πολιτικών έμφυλης ισότητας, η υπεράσπιση των γυναικείων δικαιωμάτων.

«Έχουμε διανύσει μία πολύχρονη πορεία με πολλές διαδρομές και στροφές. Το κέντρο Διοτίμα ιδρύθηκε το 1989 από μία διεπιστημονική ομάδα γυναικών και ξεκίνησε τη δράση του ως ερευνητικό κέντρο. Ο στόχος ήταν να γίνει ένας χώρος συναντήσεων και ανταλλαγής ιδεών που θα συνέδεε την εμπειρία με μία σειρά από θεωρητικά ζητήματα για τα δικαιώματα των γυναικών και την άρση των έμφυλων ανισοτήτων», αναφέρει στο Documento η υπεύθυνη επικοινωνίας του κέντρου Διοτίμα Νατάσα Κεφαλληνού.

Το κέντρο Διοτίμα εκτός από τη συμβολή του στην έρευνα ανέπτυξε μέσα στα χρόνια πολυσχιδή δραστηριότητα. «Ο στόχος μας παραμένει η ενεργή συμμετοχή σε δράσεις του φεμινιστικού κινήματος και η συνηγορία υπέρ των γυναικών. Το κέντρο Διοτίμα παρέχει πολύπλευρη ψυχοκοινωνική υποστήριξη και νομική βοήθεια, ενώ έχει δημιουργήσει και ομάδες ενδυνάμωσης γυναικών. Παράλληλα, είναι φορέας υλοποίησης δράσεων εκπαίδευσης ώστε να υπάρχουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την κατανόηση των περιστατικών έμφυλης βίας. Πραγματοποιούμε δράσεις ενημέρωσης και εκστρατείες ευαισθητοποίησης με στόχο την ορατότητα του φαινομένου και τη διαμόρφωση συλλογικής κουλτούρας μηδενικής ανοχής. Στόχος της εκδήλωσης είναι να συζητήσουμε για την πορεία μας σε βάθος χρόνου», προσθέτει η Νατάσα Κεφαλληνού.

Το κέντρο Διοτίμα παρέχει νομική βοήθεια σε γυναίκες (ημεδαπές και μετανάστριες) που έχουν υποστεί έμφυλη βία και έχουν περιορισμένο ετήσιο εισόδημα, στερούμενες την πρόσβαση σε πληροφορίες και νομική υπεράσπιση. Οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν νομική στήριξη για προσφυγή στη δικαιοσύνη, με πλήρη κάλυψη των εξόδων για ζητήματα σχετιζόμενα με την έμφυλη βία (αγωγή διαζυγίου, αγωγή διατροφής, μήνυση). Νομική στήριξη για πρόσφυγες και προσφύγισσες που έχουν υποστεί έμφυλη βία και διαμένουν στον αστικό ιστό ή τις δομές φιλοξενίας προσφύγων. Οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν επίσης νομική βοήθεια κατά τη διάρκεια των διαδικασιών ασύλου (συγγραφή υπομνήματος, συνοδεία, παρακολούθηση συνέντευξης, προσφυγή), καθώς και τη νομική στήριξη για προσφυγή στη δικαιοσύνη για ζητήματα σχετιζόμενα με την έμφυλη βία.

Το τελευταίο διάστημα τα περιστατικά έμφυλης βίας αναδύονται με όρους μεγαλύτερης «ορατότητας» στη δημόσια σφαίρα , παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και δεν φαίνεται να υποχωρεί. «Εχουν γίνει σημαντικά βήματα στην ορατότητα του φαινομένου με συζητήσεις και καμπάνιες στον δημόσιο χώρο. Πρόκειται για κάτι που

συνήθως μένει πίσω από τις κλειστές πόρτες. Εχει παρατηρηθεί όμως ότι υπάρχει αυξανόμενη τάση στην καταγγελία τέτοιων περιστατικών. Η ορατότητα δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε όλο και περισσότερες γυναίκες να νοιώθουν μεγαλύτερη σιγουριά για να καταγγείλουν τα περιστατικά έμφυλης βίας. Η ενδοοικογενειακή βία είναι αυτή που έχει σήμερα τη μεγαλύτερη καταγραφή».

«Να κατοχυρωθεί νομικά ο όρος γυναικοκτονία»

Οι γυναικοκτονίες, οι δολοφονίες γυναικών λόγω του φύλου τους, προκύπτουν συνήθως μετά από παρατεταμένη ενδοοικογενειακή βία. Ο όρος γυναικοκτονία μπήκε πολύ πρόσφατα στο δημόσιο λόγο, καθώς ακόμη και σήμερα οι δολοφονίες γυναικών περιγράφονται από μερίδα των ΜΜΕ ως «εγκλήματα πάθους» ή «ερωτικά εγκλήματα» αποκρύπτοντας την πραγματική τους φύση.

«Πλέον ονομάζουμε το φαινόμενο με το όνομα του. Για αυτό και χρησιμοποιούμε τον όρο γυναικοκτονία που είναι η ακραία μορφή ενδοοικογενειακής και σεξιστικής βίας. Μετά τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, έχει μπει στον δημόσιο λόγο και το αίτημα για νομική κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία».

Το γυναικείο και φεμινιστικό κίνημα πέτυχε πέρσι μία ιστορική νίκη. Μέχρι πρόσφατα, η ελληνική νομοθεσία όριζε τον βιασμό με βάση τη χρήση βίας ή την απειλή σπουδαίου και άμεσου κινδύνου και όχι με βάση την έλλειψη συναίνεσης. Μετά από επίμονο αγώνα και κινητοποιήσεις από οργανώσεις και φορείς, κατατέθηκε σχετική τροπολογία στη Βουλή.

«Πέρσι έγινε ένας σημαντικός αγώνας με διάφορες παρεμβάσεις για τροποποιήσεις και αλλαγές στη νομοθεσία. Υπήρξε μία σημαντική νίκη του γυναικείου και φεμινιστικού κινήματος και κατοχυρώθηκε ένα πάγιο αίτημα των τελευταίων χρόνων. Πέρα από την κατοχύρωση του νόμου όμως πρέπει να δούμε πώς εφαρμόζεται και εμπεδώνεται και στην πράξη από τις αρχές».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Προβολή ντοκιμαντέρ: 30 χρόνια Διοτίμα: Στιγμιότυπα μιας μέρας (20’)

Συζήτηση: 30 χρόνια Διοτίμα: ιστορία, παρόν και προοπτικές μιας φεμινιστικής διαδρομής μετ’ εμποδίων

Ομιλήτριες/ες

Ειρήνη Αβραμοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια κοινωνικής ανθρωπολογίας

Άννα Βουγιούκα, κοινωνική επιστήμονας, εμπειρογνώμονας σε θέματα φύλου

Αγγέλικα Ψαρρά, ιστορικός, δημοσιογράφος

Λυκούργος Παπαμιχαήλ, υπεύθυνος ομάδων πρόληψης έμφυλης βίας, Κέντρο Διοτίμα

Μαρία Τζαβάρα, συντονίστρια Ομάδας Λέσβου, Κέντρο Διοτίμα

Συντονισμός: Μαρία Λιάπη, κοινωνιολόγος, επιστημονική υπεύθυνη, Κέντρο Διοτίμα

Θα ακολουθήσει πάρτι!

Είσοδος ελεύθερη

INFO:

diotima.org.gr

www.facebook.com/NGOdiotima/

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter