31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Αναλυτικά το πρόγραμμα

31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Αναλυτικά το πρόγραμμα

Στην κορύφωση της επετειακής χρονιάς του, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας υποδέχεται το κοινό του για 31η φορά, τιμώντας τρεις δεκαετίες συνεχούς παρουσίας και καλλιτεχνικής πρωτοπορίας. Με νέα καλλιτεχνική διεύθυνση και ένα πρόγραμμα που συνδυάζει το παρελθόν με το μέλλον, ο φετινός θεσμός επιβεβαιώνει τον ρόλο του ως σημαντικό σημείο συνάντησης του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 18 έως τις 27 Ιουλίου, και περιλαμβάνει 20 συνολικά χορογράφικά έργα από την Ελλάδα και από το εξωτερικό: Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο, Νορβηγία, Πορτογαλία, Μ. Βρετανία, Λίβανος, Ελβετία. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι το πολυσύνθετο πρόγραμμα του φεστιβάλ ενεργοποιεί ολόκληρη την πόλη της Καλαμάτας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

ΤΖΕΝΗ ΑΡΓΥΡΙΟΥ

 

Η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια, Τζένη Αργυρίου, στην πρώτη της χρονιά στο τιμόνι του Φεστιβάλ, θέτει έναν σαφή προσανατολισμό: την ανάγκη ενός δυναμικού επαναπροσδιορισμού του ρόλου του χορού σήμερα, σε μια εποχή κοινωνικών ανακατατάξεων, τεχνολογικής επιτάχυνσης και παγκόσμιας αστάθειας. Όπως δήλωσε:
“Το φεστιβάλ πρέπει να συνομιλεί με τις αγωνίες της εποχής και να δίνει χώρο σε έργα που με ευαισθησία και τόλμη συνδέουν την τέχνη με τον άνθρωπο, το σώμα με την κοινωνία, την παράδοση με το παρόν”.

Με βασικό άξονα την ενεργοποίηση του Διεθνούς Κέντρου Χορού Καλαμάτας και τη λειτουργία του Μεγάρου Χορού όλο τον χρόνο, το φετινό πρόγραμμα πλαισιώνεται από αναθέσεις νέων έργων, συμμετοχικές δράσεις στην πόλη, προβολή του ιστορικού αρχείου του Φεστιβάλ, καθώς και σημαντικές συνεργασίες με εθνικούς και διεθνείς φορείς-ανάμεσά τους η Εθνική Λυρική Σκηνή, η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, το Γαλλικό Ινστιτούτο και η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Η συνεργασία με τη Λυρική, μάλιστα, εγκαινιάζει έναν ευρύτερο κύκλο στρατηγικής συμπαραγωγής που θα αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια.

Το φετινό φεστιβάλ είναι ένα πανόραμα σύγχρονης χορογραφικής δημιουργίας, με έργα που αναδεικνύουν τη μοναδικότητα της προσωπικής γραφής των καλλιτεχνών και δημιουργούν μια βαθιά, συχνά ποιητική, σύνδεση με την ανθρώπινη εμπειρία. Η θεματική ποικιλομορφία, η διακαλλιτεχνική προσέγγιση και η παρουσία ελληνικών και διεθνών σχημάτων συνθέτουν ένα πυκνό και εμπνευσμένο πρόγραμμα που προσκαλεί το κοινό να παρατηρήσει, να βιώσει και να συν-κινηθεί.

Όπως τόνισε η Καλλιτεχνική Διευθύντρια:
Ο χορός δεν είναι απλώς τέχνη του σώματος, αλλά μέσο σύνδεσης, ενσυναίσθησης και επαναπροσδιορισμού του εαυτού. Στον πυρήνα του φεστιβάλ είναι η επιθυμία να ξαναβρούμε τον εαυτό μας και να ξαναβρεθούμε με τους άλλους”.

Dive into you, KAT VALASTUR, ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 2025

 

Με νέο λογότυπο και εικαστική ταυτότητα που κυριαρχείται από το πορτοκαλί, εμπνευσμένη από τη ζωντάνια της κίνησης και το φως του ελληνικού καλοκαιριού, το 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας δεν είναι μόνο ένας σταθμός στην ιστορία του θεσμού-είναι η εκκίνηση ενός νέου, δημιουργικού κεφαλαίου για την τέχνη του χορού στην Ελλάδα.

Το φετινό φεστιβάλ αφιερώνει τη διοργάνωση στους Έλληνες δημιουργούς, τονίζοντας τη δυναμική τους παρουσία στη διεθνή σκηνή. Παράλληλα, με το βλέμμα στραμμένο στη διάρκεια, τη συλλογικότητα και τη διαγενεακή ανταλλαγή, το Φεστιβάλ γίνεται ένα ζωντανό τοπίο που κινείται, συνομιλεί και εμπνέει.

THE KITCHEN DANCE, Κατερίνα Φώτη, ΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 2025

 

Το Πρόγραμμα του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Το 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ξεδιπλώνεται φέτος με ένα πλούσιο και πολυσύνθετο πρόγραμμα που ενεργοποιεί ολόκληρη την πόλη και την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Με 12 παραστάσεις στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (5 στην Κεντρική Σκηνή, 6 στην Εναλλακτική και 1 στο φουαγιέ), 6 υπαίθριες παραστάσεις στην Καλαμάτα, 8 παρουσιάσεις σε πόλεις της Περιφέρειας, 1 επετειακή έκθεση και 2 νέες θεματικές ενότητες, το φεστιβάλ φέτος γίνεται ο χάρτης μιας ζωντανής διαδρομής τέχνης, συνάντησης και έμπνευσης. Οι νέες ενότητες και οι παράλληλες δράσεις είναι το “Dancing on Screen”, που εξερευνά τη σχέση χορού και κινούμενης εικόνας.

Στις “Συναντήσεις εκτός Σκηνής” θα γίνει δημόσια συζήτηση για την ηλικία στην τέχνη και στην κοινωνία και στην “Επετειακή Έκθεση” θα δούμε μια περιοδική αναδρομή στην ιστορία και εξέλιξη του Φεστιβάλ Χορου Καλαμάτας.  Στο πλαίσιο της επετειακής περιοδικής έκθεσης “Καλαμάτα, η Πόλη του Χορού” στο χώρο του Φουαγιέ του Μεγάρου Χορού θα προβάλλεται το εμβληματικό έργο “Μνημείο” του Δημήτρη Παπαϊωάννου, το οποίο ανασύρεται από το αρχείο του Διεθνούς Κέντρου Χορού Καλαμάτας. Ένα σόλο αφιερωμένο στη Nelly’s, τη φωτογράφο που απαθανάτισε τις απαρχές του εξπρεσιονιστικού χορού.

Πρόκειται για το μοναδικό σόλο που έχει δημιουργήσει έως τώρα ο Δημήτρης Παπαϊωάννου. Ερμηνεύει η Κατερίνα Παπαγεωργίου – Kat Válastur, ενώ τη σκηνοθεσία του βίντεο υπογράφει ο Τάκης Χατζόπουλος. Παράλληλα το αρχείο του Φεστιβάλ αποτελεί πηγή έμπνευσης για δημιουργίες νέων έργων, εικαστικών εκθέσεων, οπτικοακουστικών εγκαταστάσεων, video art, κ.ά. Στο Reimagine, η Λίλα Σωτηρίου δημιουργεί ένα νέο έργο σε μουσική του Σταύρου Γασπαράτου, ένα βίντεο εμπνευσμένο από το αρχείο του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, με φωτογραφίες και δημοσιεύσεις από την ιστορία του θεσμού.

Beytna, OMAR RAJEH & MAQAMAT, ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 2025

Οι δράσεις φιλοξενούνται σε πολυάριθμους χώρους: το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, το Αμφιθέατρο Κάστρου, η Κεντρική Πλατεία, το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, το Λιμάνι, αλλά και το Δημοτικό Στάδιο, η Costa Navarino και άλλοι δημόσιοι χώροι εντός και εκτός πόλης. Το πρόγραμμα “Χορός σε Πόλεις της Περιφέρειας” επεκτείνει τη δυναμική του Φεστιβάλ σε όλη την Πελοπόννησο, ενισχύοντας την εξωστρέφεια και την προσβασιμότητα του σύγχρονου χορού.

Όλες οι παραστάσεις

“Mellowing” του Χρήστου Παπαδόπουλου: Ένα έργο-ωδή στην ωριμότητα του σώματος από τον διακεκριμένο Έλληνα χορογράφο, με χορευτές άνω των 40 ετών, σε συνεργασία με την ομάδα Dance On Ensemble του Βερολίνου (Κεντρική Σκηνή, 18/7).

“MATERIA”- Andrea Salustri: Μια παράσταση με φελιζόλ και ένα σώμα σε κίνηση (Εναλλακτική Σκηνή, 19/7).

“Future Cargo”- Frauke Requardt & David Rosenberg: Φουτουριστική performance σε φορτηγό, που ταξιδεύει και σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου (Κεντρική Πλατεία, 19/7).

“Fantasie Minor”- Marco da Silva Ferreira: Urban dance και Schubert, σε ένα έργο χαράς και μουσικής σύνδεσης (Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, 20/7).

Τη μέρα που ανέβηκα το βουνό μέχρι πάνω, Αγνή Παπαδέλη Ροσσέτου, ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 2025

“Ραντάρ”- Μαριάννα Καβαλλιεράτου & Θοδωρής Οικονόμου: Ένα παιχνίδι ήχου και κίνησης μεταξύ σώματος και πιάνου (Φουαγιέ, 20/7).

“The Kitchen Dance”-Κατερίνα Φώτη: Οικιακή κίνηση ως χορός, μέσα από ένα γυναικείο, συλλογικό βλέμμα(Εναλλακτική Σκηνή, 21/7).

“May B”- Maguy Marin: Κλασικό έργο εμπνευσμένο από τον Samuel Beckett(Κεντρική Σκηνή, 21/7).

“Φωνές”- Παναγιώτα Καλλιμάνη: Συμμετοχική δημιουργία με μέλη της τοπικής κοινότητας (Αμφιθέατρο Κάστρου, 22/7).

THRICE, DAMIEN JALET, ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 2025

“Dive / Skipping on Stardust”: Δίπτυχο από σπουδαστές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε συνεργασία με διεθνείς χορογράφους (Λιμάνι, 22/7).

“Τhrice”- Damien Jalet : Νέο έργο παγκόσμιας ακτινοβολίας, με σύμπραξη μουσικής και χορού (Κεντρική Σκηνή, 23/7).

“Ο Γρίφος του Δάσους”- Ν. Σταματοπούλου & Τ. Βρεττός: Τελετουργία και φύση με έμπνευση από τον Ταΰγετο(Εναλλακτική Σκηνή, 24/7).

“Dance Your Way Out”- Μάρθα Πασακοπούλου: Ακουστικό περίπατος με κοινό σε χορευτική συμμετοχή (Πάρκο Σιδηροδρόμων, 24/7).

“Tomorrow / Three Friends of Winter”: Δίπτυχο από αποφοίτους της ΚΣΟΤ, με Jasmin Vardimon και το δίδυμο Δανάη & Διονύσιος(Λιμάνι, 24/7).

Future Cargo, Μπαλέτο Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 2025

“Slamming”- Ξένια Κογχυλάκη: Mosh pit ως σκηνική εμπειρία (Εναλλακτική Σκηνή, 25/7).

“Dive Into You”- Kat Válastur: Μια σόλο τελετουργία εμπνευσμένη από τη λειτουργία των δέντρων (Κεντρική Σκηνή, 25/7).

“Τη μέρα που ανέβηκα το βουνό μέχρι πάνω” -Α. Παπαδέλη Ρωσσέτου : Αναπνοή και σύνδεση μέσα από τη χορογραφία (Εναλλακτική Σκηνή, 26/7).

”Beytna”- Omar Rajeh: Τέσσερις χορογράφοι και τέσσερις μουσικοί από τον Λίβανο, την Κορέα, την Παλαιστίνη, το Βέλγιο και το Τόγκο μεταμορφώνουν μία κοινή και παραδοσιακή οικογενειακή συνάντηση σε μια καλλιτεχνική συνάντηση χορού, μουσικής και μαγειρικής. (Κεντρική Σκηνή, 26 &27/7. Στις 27/7 μετά την παράσταση, live μουσική συμπαραγωγή με Καλαματιανούς μουσικούς).

”For All We Know”- Hauert & Μαλκότσης: Αυτοσχεδιαστικό ντουέτο – συνάντηση δύο βετεράνων της performance (Εναλλακτική Σκηνή, 27/7).

Documento Newsletter