32 εκατομμύρια ευρώ για ένα κινέζικο μπολ!

32 εκατομμύρια ευρώ για ένα κινέζικο μπολ!

Ένα μπολ ηλικίας χιλίων ετών της δυναστείας Σονγκ πωλήθηκε χθες στο Χονγκ Κονγκ αντί 294,3 εκατομμυρίων δολαρίων Χονγκ Κονγκ (32 εκατομμύρια ευρώ) καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί σε δημοπρασία κινεζικού κεραμικού, ανακοίνωσε ο οίκος Sotheby’s.

Το μπολ μικρών διαστάσεων και διαμέτρου 13 εκατοστών χρονολογείται στην περίοδο 960-1127. Η τιμή εκκίνησης κυμάνθηκε στα 8 εκατομμύρια ευρώ.

Πωλήθηκε ακριβότερα από μια κούπα κρασιού της δυναστείας Μινγκ που αγοράστηκε το 2014 στην τιμή των 30 εκατομμυρίων ευρώ από έναν μεγιστάνα της Σανγκάης, πασίγνωστο για τα ιλιγγιώδη χρηματικά ποσά που προσφέρει.

Ο αγοραστής του μπολ Σονγκ ζήτησε να μην κατονομαστεί, εξήγησε ο Sotheby’s, που αρνήθηκε να διευκρινίσει αν πρόκειται ή όχι για Κινέζο της ηπειρωτικής χώρας.

“Είναι ένα ποσό με το οποίο περνάμε σε ένα νέο κατώφλι για τα κινεζικά κεραμικά και σήμερα γράψαμε ιστορία με αυτό το κομμάτι”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Νίκολας Τσόου, αντιπρόεδρος του Sotheby’s Ασίας.

Το μπολ, που αρχικά προοριζόταν για τον καθαρισμό πινέλων, είναι ένα από τα σπάνια κομμάτια κινεζικής πορσελάνης που προέρχονται από την αυτοκρατορική αυλή της δυναστείας των Βόρειων Σονγκ. Μόλις τέσσερις πορσελάνες, ανάμεσά τους το συγκεκριμένο μπολ σε φωτεινό μπλε χρώμα, ανήκουν σε ιδιώτες συλλέκτες, πρόσθεσε ο οίκος δημοπρασιών.

Η κούπα Μινγκ είχε αγοραστεί από τον Λιού Γιτζιάν, πρώην οδηγό ταξί που έγινε μεγάλος χρηματιστής και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Κίνα. Ταξιδεύει σε όλο τον πλανήτη αναζητώντας σπάνια έργα τέχνης.

Ο Λιού που ίδρυσε δικό του μουσείο στη Σανγκάη, πολλαπλασίασε τα ρεκόρ στις δημοπρασίες, με αποτέλεσμα να γίνει ο διασημότερος συλλέκτης έργων τέχνης της Κίνας. Ωστόσο δεν περιφρονεί τη δυτική τέχνη. Το 2015, αγόρασε για παράδειγμα τον πίνακα “Nu couche” (Ξαπλωμένο γυμνό”) του Μοντιλιάνι.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter