34 χρόνια από την τραγωδία του Χέιζελ (Photos)

34 χρόνια από την τραγωδία του Χέιζελ (Photos)

29 Μαίου 1985: Πέρασαν 34 χρόνια από εκείνη την εφιαλτική βραδιά στις Βρυξέλλες, όπου 39 οπαδοί βρήκαν τραγικό θάνατο στις εξέδρες του σταδίου «Χέιζελ», μια ώρα πριν αρχίσει ο τελικός του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ανάμεσα στη Γιουβέντους και τη Λίβερπουλ, σε μια από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές τραγωδίες στα γήπεδα του κόσμου.

Μια ώρα πριν την έναρξη του αγώνα, εκατοντάδες μεθυσμένοι οπαδοί της αγγλικής ομάδας αφού έσπασαν ένα κιγκλίδωμα που τους χώριζε από τους οπαδούς της Γιουβέντους, τους επιτέθηκαν. Οι Ιταλοί άρχισαν να οπισθοχωρούν προς την άλλη πλευρά της εξέδρας αλλά κάποια στιγμή στριμώχτηκαν στον τοίχο. Η πίεση ήταν μεγάλη και κάποιοι πέθαναν από ασφυξία. Σαν να μην έφθανε αυτό μέσα στον πανικό, ο τοίχος κατέρρευσε με αποτέλεσμα να παρασύρει δεκάδες φιλάθλους. Πολλοί έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν σοβαρά. Ο τραγικός επίλογος έγραψε ότι 39 άνθρωποι σκοτώθηκαν τους και περισσότεροι από 600 τραυματίστηκαν. Από τα 39 θύματα οι 32 ήταν Ιταλοί οπαδοί της Γιουβέντους, 4 Βέλγοι, 2 Γάλλοι κι ένας Βορειοϊρλανδός.

Με εκατοντάδες Ιταλούς στο έδαφος, οργισμένοι οπαδοί της Γιουβέντους από τις γύρω εξέδρες ξεκίνησαν επίθεση προς το μέρος των Αγγλων με σκοπό να εκδικηθούν. Η Βελγική Αστυνομία επενέβη για να σταματήσει την επίθεση και πρόλαβε τα ακόμη χειρότερα. Μέσα σε αυτό το σκηνικό του τρόμου και το λουτρό αίματος, η UEFA έδωσε εντολή να γίνει κανονικά ο τελικός! Με πρόσχημα ότι αν δεν γινόταν, οι εξαγριωμένοι Ιταλοί και οι μεθυσμένοι Αγγλοι θα συγκρούονταν με ακόμη περισσότερα θύματα.

Οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων που ενημερώθηκαν για επεισόδια στα αποδυτήρια, αλλά όχι και για την ύπαρξη νεκρών και τραυματιών ετοιμάστηκαν, ενώ οι αρχηγοί της Λίβερπουλ και της Γιουβέντους βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο νωρίτερα και καλούσαν τα πλήθη να ηρεμήσουν. Η τραγωδία ολοκληρώθηκε…

Το ματς ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε με μια αστεία απόφαση του Ελβετού διαιτητή Ντάινα, που έδωσε ένα αστείο πέναλτι στη Γιουβέντους σε ανατροπή του Πολωνού Μπόνιεκ τρία μέτρα έξω από την περιοχή! Λέγεται πως ήταν άνωθεν εντολή να νικήσει η Γιουβέντους για να ηρεμήσουν τα πνεύματα από πλευράς εξαγριωμένων Ιταλών. Ο Πλατινί ευστόχησε στο πέναλτι και η Γιουβέντους πήρε το αιματοβαμμένο τρόπαιο…

Λίγες μέρες αργότερα κι επειδή υπαίτιοι της τραγωδίας ήταν οπαδοί της Λίβερπουλ, οι αγγλικοί σύλλογοι κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και αποφάσισαν να καθαρίσουν μόνοι τους τα γήπεδα από τους χούλιγκαν. Ενημέρωσαν την τότε πρωθυπουργό της Αγγλίας Μάργκαρετ Θάτσερ και την UEFA, για την απόφαση τους να μην αγωνιστούν αγγλικές ομάδες στα κύπελλα Ευρώπης για κάποια χρόνια και μέχρι να «καθαρίσουν» τις εξέδρες από τους ταραξίες. H Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία αποδέχτηκε την απόφαση και ανακοίνωσε τον αποκλεισμό για 5 χρόνια όλων των αγγλικών συλλόγων από τις διοργανώσεις των ευρωπαϊκών κυπέλλων, με εξαίρεση τη Λίβερπουλ, η οποία αποκλείστηκε για 6 χρόνια. Ποινή όμως, σαφώς πιο μικρή είχε και η Γιουβέντους, η οποία υποχρεώθηκε να δώσει ορισμένους εντός έδρας αγώνες στην επόμενη διοργάνωση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, κεκλεισμένων των θυρών.

Οσο για το «Χέιζελ», έκλεισε και ανακατασκευάστηκε πλήρως. Εκσυγχρονίστηκε και έγιναν έργα που προσέδωσαν τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια στους θεατές. Εκτός αυτού άλλαξε και ονομασία και μετονομάστηκε σε στάδιο «Βασιλιάς Μποντουέν». Εντεκα χρόνια μετά την τραγωδία, το 1996, η ΟΥΕΦΑ διοργάνωσε εκεί τον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων, Παρί Σεν Ζερμέν – Ραπίντ Βιέννης 1-0…


Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter