350 εκατομμύρια ψέματα

350 εκατομμύρια ψέματα

Η γηραιά Αλβιώνα έχει θεσμούς. Λειτουργούν μακριά από τη μικροπολιτική και τα πρόσωπα.

Στη χώρα όπου ένας τροχονόμος μπορεί να κόψει κλήση σε οποιοδήποτε κρατικό όχημα ακόμη κι αν επιβάτης είναι, που λέει ο λόγος, η Τερέζα Μέι, μια εισαγγελέας έστειλε κλήση στον Μπόρις Τζόνσον να απολογηθεί για 350 εκατομμύρια ψέματα.

Οσα ψέματα τόσες λίρες. 350 εκατομμύρια λίρες έλεγε ο αχαλίνωτος λαϊκιστής των Συντηρητικών ότι «πληρώνουμε κάθε εβδομάδα στην ΕΕ», προτείνοντας τα πεταμένα λεφτά να πάνε στο βρετανικό ΕΣΥ. Ολα αυτά το καλοκαίρι του 2016, θα θυμάστε, γραμμένα φαρδιά πλατιά σ’ ένα πούλμαν που γύρισε τη Βρετανία στην εκστρατεία για το δημοψήφισμα που κατέληξε στο Brexit. Το νούμερο ήταν φουσκωμένο. Αυθαίρετο. Χωρίς ίχνος ανάλυσης. Μια μπλόφα. Ενα σφηνάκι οργής που το κατέβασαν άσπρο πάτο εκατομμύρια ψηφοφόροι.

Ο Τζόνσον «γνώριζε ότι ο ισχυρισμός του ήταν ψευδής και παραπλανητικός» γράφει η εισαγγελέας Μάργκοτ Κόλμαν στην κλήτευση που του απηύθυνε για προκαταρκτική κατάθεση. Τον συνδέει επίσημα με τρία αδικήματα για κακοδιοίκηση (misconduct) αξιωματούχων του δημοσίου.

Καθώς τα φύκια που μοσχοπούλησε για μεταξωτές κορδέλες τυλίγουν τον 55άχρονο πρώην υπουργό Εξωτερικών, τουλάχιστον ένας υποστηρικτής του βγήκε να τον εκθειάσει. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος λίγο πριν από την επίσημη επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο χαρακτήρισε τους Μπόρις Τζόνσον και Νάιτζελ Φάρατζ «φίλους μου, δύο πολύ καλούς τύπους, πολύ ενδιαφέροντες ανθρώπους». Ο Τραμπ ονειρεύεται τη διάλυση της Ευρώπης από τους φίλους του. Προς το παρόν όμως ο Τζόνσον ίσως έχει άλλη αποστολή: να βυθίσει το σαπιοκάραβο των Τόρις αν διαδεχτεί τη Μέι στην ηγεσία τους και επιβάλει τη διχαστική (και) για τους Συντηρητικούς ιδεοληψία του.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter