3ο συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ : Συνέδριο τομής και συνέχειας

3ο συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ : Συνέδριο τομής και συνέχειας

Το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει με την έλευση της νέας χρονιάς, αφού το πρόβλημα της πανδημίας και της αναποτελεσματικής διαχείρισης της κορυφώνεται. Από την άλλη πλευρά, η οικονομική κρίση που ακολούθησε τους επανηλλειμένους περιορισμούς κυκλοφορίας και εργασίας,  βαθαίνει. Σε αυτήν την περίοδο της έντονης οικονομικής στενότητας και του αδιεξόδου κυβερνητικής πολιτικής που διαφαίνεται, το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ καλείται να θέσει νέα προοπτική στην επαφή του κόμματος με την κοινωνία και να βάλει τα θεμέλια της επόμενης εκλογικής νίκης του.

Τα συνέδρια του ΣΥΡΙΖΑ έχουν θέσει τις βάσεις για τη δημιουργία και εξέλιξη ενός Κόμματος που έχει όλα τα εφόδια για την εκλογική πρωτιά στις εκλογές. Το 1ο Ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο 2013, οδήγησε στην Πολιτική Απόφαση και στην Ιδρυτική Διακήρυξη (τι είναι και τι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ). Με το συνέδιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ ιδρύθηκε ως ένα ουσιαστικά νέο κόμμα που θα πρωταγωνιστούσε εφεξής στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο 2016, ανέλυσε την κοινωνική, οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και έθεσε τους προγραμματικούς στόχους για την επιδίωξη της πορείας μακριά από το χρέος και την εξάρτηση της χώρας από τους δανειστές.

Το 3ο συνέδριο τομής και συνέχειας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Αλέξη Τσίπρα, θα ολοκληρώσει το σχεδιασμό του Κόμματος για την οργανωτική ανασυγκρότηση, τη διεύρυνση και τον ποιοτικό μετασχηματισμό του κόμματος. Ταυτόχρονα, θα δώσει τη δυνατότητα να ξαναπιάσει το Κομμα το νήμα στην επαφή του με την κοινωνία, λαμβάνοντας ώθηση στον αγώνα για μια νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία και την πολιτική αλλαγή που θα φέρει την προοδευτική διακυβέρνηση.

Το συνέδριο αυτό θα ενσωματώσει την προσπάθεια της διεύρυνσης του κόμματος και τη γείωση των διαδικασιών του κόμματος με την κοινωνία. Σε αυτό το γεγονός θα συντελέσει και η συμμετοχή πέραν των εκλεγμένων αντιπροσώπων και προσώπων που έχουν αναδειχθεί μέσα από την ίδια την κοινωνία, χωρίς αυτά τα πρόσωπα να είναι υποχρεωτικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το γεγονός δείχνει και την ανυπαρξία στεγανών στο ΣΥΡΙΖΑ και την επικράτηση της λογικής ότι μια μεγάλη προοδευτική παράταξη μπορεί να ενσωματώσει και μέλη από διαφορετικούς χώρους τα οποία θα έχουν δημοκρατικό και προοδευτικό πολιτικό προσανατολισμό. Αυτό αποδεικνύεται και από την ύπαρξη κριτηρίου για την ενσωμάτωση τους το οποίο θα είναι το έργο και η κοινωνική τους προσφορά, η επιστημονική τους επάρκεια ή η ανάδειξή τους από κινήματα και κοινωνικές οργανώσεις. Το γεγονός ότι τα στελέχη του κόμματος έχουν δικαίωμα να προτείνουν τέτοια πρόσωπα και τα πρόσωπα αυτά θα μπορούν να συμμετάσχουν στις συνεδριακές διαδικασίες με πλήρη δικαιώματα αποτελεί ένδειξη του ανοίγματος που θα πραγματοποιηθεί στην κοινωνία με τη συμμετοχή μελών που έχουν μεγάλη κοινωνική ή επιστημονική αποδοχή.

Η πραγματοποιηση του συνεδρίου μέσα σε ένα χρονικό διάστημα που θα επιτρέπει την έγκαιρη συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις και την προσφυγή στις Εθνικές κάλπες, είναι επιθυμητή προκειμένου να οριστικοποιηθεί η πολιτική συζήτηση σχετικά με τη φυσιογνωμία του κόμματος και τη σύνδεση του με την κοινωνία. Οι σύγχρονες τεχνολογίες επιτρέπουν την υβριδική πραγματοποίηση συνεδρίων και σε ορισμένες χώρες έχουν πραγματοποιηθεί ακόμα και εκλογές με τη χρήση αυτών των τεχνολογιών. Ενδεικτικός της επιθυμίας ορισμένων να μειώσουν τη σημασια της πραγματοποίησης του συνεδρίου είναι ο πανικός μιας μερίδας του τύπου, η οποία επιχειρεί να διασπείρει ανυπόστατες φήμες για την πραγματοποίηση του συνεδρίου σε καθορισμένο χρόνο και για τους λόγους που -δήθεν- αυτή μπορεί να συντελεστεί.

Το επικείμενο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ θα αποτελέσει ένα κορυφαίο πολιτικό γεγονός στην ανοδική πορεία του κόμματος αλλά και στην πολιτική αντιπαράθεση, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί σήμερα. Δεδομένων των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στην κοινωνία μας, με την ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική κατάσταση που η διαχείριση της πανδημίας αλλά και τα αλλεπάλληλα κύματα ενεργειακής ακρίβειας και ακρίβειας αγαθών, που έχουν στερήσει το δικαίωμα αξιοπρεπούς διαβίωσης σε μια μερίδα του πληθυσμού και δυσκολεύουν τα νοικοκυριά στην καθημερινότητα τους, η πραγματοποίηση του συνεδρίου θα δώσει νέα δυναμική στην πολιτική συζήτηση στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό περιβάλλον του κόμματος. Με αυτά τα δεδομένα, μπορεί να ειπωθεί ότι το συνέδριο αυτό βρίσκεται ένα βήμα πριν από μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο Γ. Φαράντος είναι Συντονιστής της Ο.Μ. Δυτικού Τομέα Δήμου Τρίπολης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αρκαδίας και Μεταδιδάκτωρ Ερευνητής Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter