4+1 ερωτοαπαντήσεις για τη διαδικασία παραπομπής του Τραμπ

4+1 ερωτοαπαντήσεις για τη διαδικασία παραπομπής του Τραμπ

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, ανακοίνωσε επίσημα την έναρξη της διαδικασίας για την παραπομπή σε δίκη του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

1. Τι σημαίνει στ’ αλήθεια η παραπομπή σε δίκη;

Σημαίνει ότι το Κογκρέσο θεωρεί ότι ο πρόεδρος δεν είναι πλέον κατάλληλος να κυβερνά και θα πρέπει να παυθεί από τα καθήκοντά του.

2. Ποιος μπορεί να παραπέμψει τον πρόεδρο;

Το Κογκρέσο. Συγκεκριμένα η Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία σήμερα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών. Βάσει Συντάγματος, η Βουλή μπορεί να ψηφίσει να παραπέμψει σε δίκη τον πρόεδρο «για σοβαρά εγκλήματα και παραπτώματα». Από τα μέλη της εξαρτάται πώς θα το ερμηνεύσουν αυτό.

3. Η παραπομπή του πρόεδρου είναι ταυτόσημη της καθαίρεσης;

Όχι. Για να καθαιρεθεί ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να το αποφασίσει η Γερουσία, η οποία αφότου πάρει την «εντολή» από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, διεξάγει δίκη στην οποία προεδρεύει ο Ανώτατος Δικαστής των ΗΠΑ.

Δύο πρόεδροι έχουν παραπεμφθεί σε δίκη στην αμερικανική ιστορία: Ο Άντριου Τζόνσον και ο Μπιλ Κλίντον, οι οποίοι κρίθηκαν αθώοι. Ένας έχει παραιτηθεί υπό την απειλή της παραπομπής: ο Ρίτσαρντ Νίξον. Κανένας δεν έχει παυθεί από τα καθήκοντά του.

4. Πόσο πιθανό είναι να παραπεμφεί ο Ντόναλτ Τραμπ;

Σύμφωνα με πληροφορίες της Washington Post, 196 Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων, δηλαδή περισσότεροι από τα δύο τρίτα της, τάσσονται υπέρ της παραπομπής.

5. Πόσο πιθανό είναι να καθαιρεθεί ο Ντόναλντ Τραμπ;

Όχι πολύ. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Γερουσία είναι διατεθειμένη να έρθει αντιμέτωπη με τον Αμερικανό πρόεδρο κατ’ αυτόν τον τρόπο. Στην πραγματικότητα, τη Δευτέρα Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές προσπαθούσαν να υπερασπιστούν τον Τραμπ.

Θα πρέπει η Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία ξεκίνησε επίσημα έρευνα για την παραπομπή του, να παρουσιάσει σοβαρά στοιχεία εναντίον του προέδρου για να αλλάξει τη γνώμη των Ρεπουμπλικάνων Γερουσιαστών και να διεξάγουν δίκη.

Το κερασάκι στην τούρτα: Σύμφωνα με Αμερικανούς πολιτικούς αναλυτές, ακόμη κι αν η Βουλή αποφασίσει να παραπέμψει τον Τραμπ σε δίκη, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, ο Μιτς ΜακΚόνελ, μπορεί απλά να αρνηθεί τη διεξαγωγή δίκης.

Κάτι τέτοιο θα είναι στην ουσία αντίθετο με την παραδοσιακή ερμηνεία του αμερικανικού Συντάγματος που θέλει τη Γερουσία να διεξάγει δίκη για να καταδικάσει ή να αθωώσει έναν πρόεδρο αν η Βουλή τον έχει παραπέμψει.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter