4/5/1949: Πέρασαν 71 χρόνια από την τραγωδία της Σουπέργκα και τον αφανισμό της μεγάλης Τορίνο

4/5/1949: Πέρασαν 71 χρόνια από την τραγωδία της Σουπέργκα και τον αφανισμό της μεγάλης Τορίνο

Συμπληρώνονται σήμερα (4/5/1949) 71 χρόνια από το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα στην Ιταλία στο οποίο ξεκληρίστηκε η μεγάλη –τότε- ομάδα της Τορίνο. Ήταν η πρώτη αεροπορική τραγωδία με θύματα αθλητές μιας ποδοσφαιρικής ομάδας.

Η Τορίνο κυριαρχούσε εκείνα τα χρόνια στο ιταλικό ποδόσφαιρο και παράλληλα ήταν μια από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Ειχε ήδη κατακτήσει τέσσερα πρωταθλήματα μέσα στη δεκαετία και βάδιζε ολοταχώς για το πέμπτο της τρόπαιο αφού μόλις τέσσερις αγωνιστικές πριν από το τέλος του καμπιονάτο προηγείτο με τέσσερις βαθμούς της δεύτερης Ιντερ κι έξι της Μίλαν…

Στις 3 Μαΐου του 1949 η Τορίνο ταξίδευσε στη Λισαβόνα για ένα φιλικό παιχνίδι με την Μπενφίκα προς τιμήν του του περίφημου άσου των Λουζιτανών, Φρανσίσκο Φερνάντες, που αποχωρούσε από την ενεργό δράση. Το φιλικό έγινε και την επόμενη μέρα (4/5) η Τορίνο μπήκε στο αεροπλάνο για την επιστροφή στην Ιταλία. Το αεροσκάφος τύπου Fiat G-212, της εταιρείας Avio Linee Italiane (θυγατρική της FIAT), έπεσε σε πυκνή ομίχλη λίγο προτού προσγειωθεί στο Τορίνο και προσέκρουσε στον λόφο Σουπέργκα, στα νότια της πόλης και συνετρίβη. Στην πτήση τσάρτερ επέβαιναν 31 άτομα (4 μέλη του πληρώματος, 3 δημοσιογράφοι, 18 ποδοσφαιριστές, 6 παράγοντες και μέλη του τεχνικού επιτελείου). Κανείς τους δεν σώθηκε. Ανάμεσα στα θύματα ήταν σπουδαία ονόματα του ιταλικού ποδοσφαίρου, όπως οι διεθνείς Μπατσικαλούπο, Β. Ματσόλα (πατέρας του μετέπειτα σπουδαίου μέσου της Ίντερ Σάντρο Ματσόλα), Μπαλαρίν και άλλοι.

Τυχεροί στάθηκαν όσοι δεν ταξίδεψαν στη Λισαβόνα για διάφορους λόγους. Όπως ο τραυματίας Σάουρο Τομά, ο Λουίτζι Τζουλιάνο επειδή δεν βγήκε έγκαιρα το διαβατήριο του και φυσικά ο μεγάλος Λάζλο Κουμπάλα, που έμεινε στο Τορίνο επειδή ήταν άρρωστος ο γιός του!

Οι αρχές απέδωσαν το δυστύχημα στο συνδυασμό της περιορισμένης ορατότητας, το προβληματικό σήμα επικοινωνίας με το αεροδρόμιο του Τορίνο και σε λανθασμένο χειρισμό του πιλότου.

Το σοκ για την Ιταλία αλλά και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ήταν τεράστιο και το συγκλονιστικό ήταν πως τι δύο μέρες που οι σωροί των θυμάτων τέθηκαν σε λαικό πορσκύνημα, μπορτά από τα φέρετρα τους πέρασαν περισσότεροι από 850.000 άνθρωποι!

Οι δύο ομάδες του Μιλάνου Ιντερ και Μίλαν (2η και 3η της βθμολογίας, πίσω από την Τορίνο) ζήτησαν το πρωτάθλημα να κατακυρωθεί στην Τορίνο. Η Ομοσπονδία διαφώνησε και έτσι στους τέσσερις εναπομείναντες αγώνες, η αποδεκατισμένη Τορίνο χρησιμοποίησε υποχρεωτικά την ομάδα των νέων του συλλόγου. Όμως το ίδιο έκαναν και οι αντίπαλοι της σε ένδειξη σεβασμού! Η «γκρανάτα» κέρδισε και τους τέσσερις αγώνες και να ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια Ιταλίας…

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter