45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή

45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή

Είναι μια συνάντηση χιλιάδων ανθρώπων, όπου το “ήμουν κι εγώ εκεί” δεν είναι ούτε συναυλιακό κλισέ ούτε στεγανό τσιτάτο μιας στενής κομματικά εκδήλωσης.

 Το ξέρουν όσοι έχουν βρεθεί κάπου , κάποτε σε φεστιβάλ της ΚΝΕ, από τον μακρινό Σεπτέμβρη του ΄75 που ξεκίνησε το ταξίδι του, έως και σήμερα που συνεχίζει να διαδηλώνει, να τραγουδά, να συζητά, να διαμορφώνει μια “σταθερά” μείζονος πολιτικού και πολιτιστικού γεγονότος…

Είναι σαν τα ραντεβού που, ο κόσμος να γυρίσει ανάποδα αξίζει να μην τα χάσεις -πόσω μάλλον όταν θέλεις ο Κόσμος να γυρίσει (ταξικά) ανάποδα … Στα Δυτικά της Αθήνας, όπου θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή», χτυπά η καρδιά της κομμουνιστικής νεολαίας , έχοντας διανύσει το ΚΚΕ 101 χρόνια ζωής και η ΚΝΕ έχοντας κλείσει τα 51 από την ίδρυσή της. Τέχνη, μνήμη, ιστορία, επιστήμη, ψυχαγωγία, πολιτική ενώνονται για να σπάσουν το “καλούπι” μιας αντίληψης που θέλει να ξεθωριάσει ή να περιθωριοποιήσει το όραμα για το σοσιαλισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι το σύνθημά του είναι: «Με τους αγώνες, τα όνειρα, τη δύναμή μας… “…θα χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα…” (Ναζίμ Χικμέτ) Τον Σοσιαλισμό» .

Στο Πάρκο Τρίτση, στο Ιλιον, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία για τρεις μέρες (Πέμπτη 19/9, Παρασκευή 20/9, Σάββατο 21/9/2019) να σεργιανίσουν στο μεγαλύτερο φεστιβάλ της χώρας που δεν έχει εταιρείες, δεν έχει χορηγούς, δεν έχει μάνατζερ. Η επιλογή του ίδιου χώρου των 1.200 στρεμμάτων και φέτος αποτελεί , όπως λένε οι διοργανωτές του , «έναν ακόμα κρίκο στον αγώνα για υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του Πάρκου ‘’Αντ. Τρίτσης’’, ως λαϊκής περιουσίας, για αναβάθμιση των υποδομών του στο ύψος των αναγκών του λαού της περιοχής και όλης της Αττικής».

Εκεί θα ξεδιπλωθούν συζητήσεις, εικαστικές προτάσεις, τραγούδι, θέατρο, βιβλία, περίπτερα με παρουσίαση στιγμών από τη δράση του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος. Η Κεντρική Έκθεση του Φεστιβάλ, με τίτλο «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!» είναι αφιερωμένη στη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς.

Rock ήχοι από τους «Sober on Tuxedos» και τους «KollektivA» και πιο δίπλα εκτέλεση έργων του Μότσαρτ από τους «Cantabile String Quartet». Ενα … κουμπα λίμπρε στη Διεθνούπολη όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τα 60 χρόνια από την Κουβανική Επανάσταση με τίτλο «Η επανάσταση δεν είναι ένα στρώμα από ροδοπέταλα. Είναι μια μάχη ανάμεσα στο μέλλον και το παρελθόν» (Φιντέλ Κάστρο) -θα μιλήσουν η Μαρία Ντομίνγκεζ Κορτίνα, πρέσβειρα της Κούβας, ο Νίκος Καρανδρέας, πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης και ο Άρης Ευαγγελίδης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τριανταέξι (36) συναυλίες με μεγάλες φωνές, αφιερώματα σε Λόρκα, Μάνο Ελευθερίου, Αλκη Αλκαίο, και απογείωση με Καριώτικο ακούγοντας Φάκαρο και με λαϊκό ακούγοντας Γιώργο Μαργαρίτη, και πιο δίπλα χιπ χοπ και φλαμένκο. Κάπου ανάμεσα τραγούδια του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και του εκράν οι μουσικές τραγουδισμένες από την Λένα Κιτσοπούλου, τον Κωνσταντίνο Μπιμπή κ.ά. Στις σκηνές που έχουν στηθεί στο χώρο του Φεστιβάλ θα δώσουν το “παρών” μεταξύ άλλων Μανώλης Μητσιάς , Γιώργος Μεράντζας, Παντελής Θαλασσινός, Μιλτος Πασχαλίδης, Γιώργος Νταλάρας, Ρίτα Αντωνοπούλου , Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Δημήτρης Μπάσης, Γιώτα Νέγκα, Κώστας Θωμαΐδης, Διονύσης Τσακνής, Βασίλης Γισδάκης, Ματούλα Ζαμάνη, Πέννυ Μπαλτατζή , Στάθης Δρογώσης , Μανώλης Φάμελλος.

Σάτιρα, χιούμορ και Stand up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο, με τον Αλέξανδρο Μαλιάτση και τον Σπήλιο Φλώρο ενώ ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης θα παρουσιάζει τον «Τσολιά εν δε Τσόλια Μπαντ» και…

Και συζητήσεις : “Ζωή χωρίς εκμετάλλευση στην εποχή της ψηφιακής οικονομίας» (Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και η Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ), «Συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών. Οι νέοι εργαζόμενοι μαχητικά για την ανασύνταξη του εργατικού – συνδικαλιστικού κινήματος» ( Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και Θανάσης Γκώγκος, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας), «Τα “Τσέρνομπιλ” του καπιταλισμού, πίσω από το μύθο της “πράσινης ανάπτυξης”» (Αντώνης Ραλλάτος και Εύη Γεωργιάδου, μέλη της Ομάδας Περιβάλλοντος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ), «Πόσο “ριζοσπαστικό” είναι το μεταμοντέρνο;» (Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ), «Το hip hop δεν σταματά…» (Μιθριδάτης, Ζωγράφος, Retro, Φρανκ και Ιάσονας Φανός, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ).

Το 45ο φεστιβάλ της ΚΝΕ -«Οδηγητή» είναι και υψωμένη γροθιά, αντικαπιταλιστική. Στη πολιτική συγκέντρωση, το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη, θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος (ώρα 20.30), και στη συνέχεια θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας (ώρα 20.45).

Τα μουσικά αφιερώματα του τριήμερου στις σκηνές του φεστιβάλ είναι :

-Πέμπτη 19/9/2019

Συναυλία σε έργα του Χανς Άισλερ από νέους μουσικούς (ώρα 19.15),

Συγκρότημα «Confused» /59ο Λύκειο Αθηνών, «Έναστροι»/3ο Λύκειο Πετρούπολης, Μουσικό Σύνολο από το Μουσικό Σχολείο Ιλίου (ώρα 20.00),

Αφιέρωμα στον Άλκη Αλκαίο, από τον Παντελή Θαλασσινό (ώρα 21.00),

«Στ’ όνομά σου Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα…»- ενορχήστρωση ο Γιάννης Παπαζαχαριάκης, αφήγηση ο Γιάννης Στάνκογλου , τραγουδούν Ρίτα Αντωνοπούλου, Μανώλης Μητσιάς (ώρα 21.30),

Συναυλία με τους «Amantes Amentes» (ώρα 21.30),

Συναυλία με το συγκρότημα «Υπεραστικοί» (ώρα 22.00),

«Έχω την αγάπη πρίμα…» -ενορχήστρωση: Μανόλης Ανδρουλιδάκης και τραγουδούν Βασίλης Γισδάκης, Βιολέτα Ίκαρη, Δημήτρης Μπάσης, Γιώτα Νέγκα (ώρα 23.00),

Ρεμπέτικο με τους «ΠλανΩδειους» και την Εύα Ξένου (ώρα 22.00),

Λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη (ώρα 22.45),

Συναυλία με τη Ρένα Μόρφη (ώρα 22.00),

Συναυλία με τους «Οnirama» (ώρα 23.00).

Συναυλία με τον Σπύρο Γραμμένο (ώρα 23.30).

-Παρασκευή 20/9/2019

Έργα του Μότσαρτ από τους «Cantabile String Quartet» (ώρα 19.30).

«Η δύναμη βγαίνει από τις γροθιές…», αφιέρωμα σε πολιτικά τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου και σε επαναστατικά τραγούδια όλου του κόσμου. Καλλιτεχνική επιμέλεια – ενορχήστρωση: Θάνος Μικρούτσικος – Θύμιος Παπαδόπουλος. Συμμετέχουν: Κώστας Θωμαΐδης, Πολυξένη Καράκογλου, Γιώργος Κιμούλης, Γιώργος Μεράντζας, Μαριάννα Πολυχρονίδη, Διονύσης Τσακνής (ώρα21.30)

«Οι ποιητές της ζωής μας… τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο», συναυλία με το συγκρότημα του Δυτικού Τομέα της ΚΟΑ (ώρα 21.30).

Συναυλία με το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη» (ώρα 22.00).

«Τραγούδια σε γκρο πλαν», αφιέρωμα στα τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κίρκη Καραλή Συμμετέχουν: Γρηγόρης Βαλτινός, Δανάη Κατσαμένη, Λένα Κιτσοπούλου, Λήδα Μανιατάκου, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Μαριάνθη Σοντάκη, Θεοδώρα Τζήμου, Ταξιάρχης Χάνος (ώρα 23.00).

Συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη (ώρα 23.00).

Ικαριώτικο γλέντι με τον Νίκο Φάκαρο (ώρα 00.00).

Συναυλία με τους «Raibo» -5o Λύκειο Γλυφάδας και «m@t» -59ο Λύκειο Αθηνών (ώρα 22.30).

Συναυλία με την Πέννυ Μπαλτατζή (ώρα 23.00).

Συναυλία με την μπάντα της «Στροφής» -ΚΕΘΕΑ (ώρα 21.30).

Rock συναυλίες με τους «Sober on Tuxedos» και τους «KollektivA» (ώρα 22.00).

Συναυλία με τη Ματούλα Ζαμάνη (ώρα 23.00).

Πάρτι με τον «Dj Tyler» (ώρα 00.00)

-Σάββατο 21 Σεπτέμβρη

Το μουσικό σύνολο «Seven Cloud» μαζί με το τμήμα φωνητικής του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, σε διασκευές γνωστών κομματιών (ώρα 19.00).

Συναυλία – αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου με τον Γιώργο Νταλάρα και τον Μίλτο Πασχαλίδη (ώρα 21.30).

Συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου (ώρα 23.00)

Συναυλία με τη Φωτεινή Βελεσιώτου και τον Σωτήρη Μπαλλά (ώρα21.30) .

Συναυλία με τα «Κίτρινα Ποδήλατα» (ώρα 21.30).

Συναυλία με τον Φοίβο Δεληβοριά (ώρα 22.15)

Αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι από τον Γρηγόρη Βασίλα (22.30).

Παραδοσιακό γλέντι με τον Γιώργο Μάγγα (23.15).

Παραδοσιακό γλέντι με τη Γιώτα Βέη (23.45).

Hip hop συναυλίες με τους «Rebellion Connexion», «Κοινοί Θνητοί», «Φρανκ», «Το Σφάλμα» (ώρα 23.30).

Συναυλία με τον Στάθη Δρογώση και τον Μανώλη Φάμελλο (ώρα 23.30).

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter