50 χρόνια από το «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band» το άλμπουμ που άλλαξε την ιστορία της μουσικής, στο Docville

50 χρόνια από το «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band» το άλμπουμ που άλλαξε την ιστορία της μουσικής, στο Docville

Πενήντα χρόνια μετά από την πρώτη κυκλοφορία, το θρυλικό άλμπουμ των «Σκαθαριών» «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band» επανακυκλοφορεί σε πολυτελές box set. Αφιέρωμα στο όγδοο «θεματικό» άλμπουμ των Beatles – και πρώτο άλμπουμ τους που κυκλοφόρησε ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο- που για πολλούς κριτικούς παραμένει το κορυφαίο ροκ άλμπουμ που ηχογραφήθηκε ποτέ, ενώ αποτελεί τομή στη μουσική, τη μόδα, την ποπ κουλτούρα, ακόμη και στη χρήση των ναρκωτικών(!).

O συγγραφέας και διευθυντής του σάιτ ogdoo.gr Κώστας Μπαλαχούτης μιλά στο Documento για τον Μιχάλη Μενιδιάτη και την εποχή του, με αφορμή το βιβλίο «Μιχάλης Μενιδιάτης – Πετραδάκι… πετραδάκι… έως την κορυφή». Ο συγγραφέας αναφέρει για τον Μενιδιάτη ότι «επέβαλλε τον σεβασμό επειδή τον απέδιδε και ο ίδιος» και θυμάται χαρακτηριστικά πως «όταν έλεγε το όνομα “Καλδάρας” μόνο που δεν σηκωνόταν όρθιος. Τον ίδιο σεβασμό έτρεφε και για τον Ακη Πάνου».

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση αντιμετωπίζει την Αθήνα σαν χωνευτήρι καλλιτεχνικών ευαισθησιών. Και την επόμενη εβδομάδα η Στέγη, η πλατεία Ομονοίας, η πλατεία Συντάγματος, το λιμάνι του Πειραιά και η Δραπετσώνα μεταμορφώνονται από Διεθνείς και Ελληνες επιδραστικούς καλλιτέχνες, με αφορμή την ολοκλήρωση του εικαστικού γεγονότος της άνοιξης, του 4ου Fast Forward Festival.

Ο Σουηδός συγγραφέας Γενς Λαπίντους με αφορμή την επίσκεψή του στην Αθήνα μιλά αποκλειστικά στο «Documento» για τη λογοτεχνία της χώρας του, τα θέματα που τον εμπνέουν, την αργκό του περιθωρίου που χρησιμοποιεί στα έργα του, ενώ υποστηρίζει πως «βλέπω το έγκλημα από την πλευρά του εγκληματία». Όσον αφορά τη δική του εκδοχή για την άνθιση της Σκανδιναβικής Αστυνομικής Λογοτεχνίας θεωρεί πως όταν βίαιες ιστορίες για φόνους και εγκλήματα, εξελίσσονται σε μία ήρεμη και ασφαλή χώρα – όπως είναι η Σουηδία για παράδειγμα- γίνονται πιο συναρπαστικές για τον αναγνώστη. «Είναι η αντίθεση που συναρπάζει», λέει χαρακτηριστικά.

Ο σκηνοθέτης Θάνος Παπακωνσταντίνου ολοκληρώνει το «Carnage», τη βασισμένη στην «Ορέστεια» τριλογία του, με το «Colossus» και προωθεί το θέατρο της τελετουργίας και της βαθιάς εικαστικότητας σε υψηλά επίπεδα. Ο σκηνοθέτης συνδέει την αισχυλική προβληματική με τα απολυταρχικά καθεστώτα του 20ου αιώνα, τοποθετώντας τους θεατές μπροστά σε υπνωτιστικής ομορφιάς ταμπλό βιβάν και σκηνικούς χώρους που αποκαλύπτονται σταδιακά.

Ο νέος επικεφαλής υλοποίησης της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Πιμπλής, μιλά στο Documento για τη 14η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που για τρίτη χρονιά υλοποιείται από το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού. H έκθεση θα πραγματοποιηθεί φέτος με χρηματοδότηση που ήδη έχει εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ –800.000 ευρώ για τα τρία έτη– και με ένα μεγάλο αφιέρωμα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Ο Μανώλης Πιμπλής αναφέρει τις λεπτομέρειες του φετινού σχεδιασμού αλλά και το όραμα του για το διεθνή χαρακτήρα της έκθεσης.

Το νέο χρυσορυχείο της Marvel λέγεται «Φύλακες του γαλαξία 2». H νέα φουρνιά υπερηρώων της διάσημης φίρμας βρίσκονται ήδη στις αίθουσες και με αφορμή τη σπιντάτη, διαγαλαξιακή, απόλυτα pop, χορταστική περιπέτεια τους – που επιπλέον διαθέτει χιούμορ και άφθονη vintage μουσική- γνωρίζουμε τους νέους σούπερ ήρωες που έρχονται να προστεθούν στην αντισυμβατική «οικογένεια» των παλιών πρωταγωνιστών. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter