50 χρόνια Νταβός: Τα κεντρικά πρόσωπα, τα βασικά θέματα συζήτησης και οι διαδηλώσεις

50 χρόνια Νταβός: Τα κεντρικά πρόσωπα, τα βασικά θέματα συζήτησης και οι διαδηλώσεις

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ανοίγει και πάλι τις πύλες του για 50η φορά. Πολιτικοί, μάνατζερ και ακτιβιστές αναμένεται να λάβουν και φέτος μέρος στις συζητήσεις αναζητώντας απαντήσεις στα προβλήματα που μαστίζουν τον πλανήτη. 

Περίπου 3.000 αρχηγοί κρατών, επικεφαλής επιχειρήσεων, ακαδημαϊκοί, ακτιβιστές, διασημότητες και δημοσιογράφοι θα περάσουν από το Νταβός της Ελβετίας. Οι θεματικές ενότητες του φόρουμ αναμένεται να είναι επτά με βασικό ωστόσο ζήτημα συζήτησης να είναι η κλιματική αλλαγή. Άλλα σημαντικά επίσης θέματα είναι τα γεωπολιτικά ζητήματα και η αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας. 

Πρωταγωνιστές φέτος είναι δύο άτομα τα οποία με το δικό τους τρόπο ο καθένας προσπαθούν να αλλάξουν τον κόσμο. Πρόκειται για την νεαρή ακτιβίστρια, Γκρέτα Τούνμπεργκ και τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανος πρόεδρος προσγειώθηκε σήμερα ο πρωί στο Νταβός. Η σημερινή του ομιλία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έλαβε μέρος στην περσινή διοργάνωση του ίδιου φόρουμ, εξαιτίας της τότε μερικής αναστολής της λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στις ΗΠΑ, ενώ αναμένεται ότι θα μιλήσει στο αναφερόμενο φόρουμ σήμερα το πρωί, πριν συναντηθεί με ξένους ηγέτες.

Ωστόσο, αρκετοί είναι αυτοί στην Ουάσιγκτον που πιστεύουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει κατά νου τις εξελίξεις στην δίκη για την καθαίρεσή του στην Γερουσία. Τις ημέρες πριν από την επιβίβασή του στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One με προορισμό την Ελβετία, ο Τραμπ βρισκόταν στο τουριστικό του θέρετρο στην Φλόριντα, εκφράζοντας παράπονα για την επικείμενη δίκη του στην Γερουσία, παρά το γεγονός ότι, όπως και ο ίδιος γνωρίζει, δεν αναμένεται η καθαίρεσή του.

Καθώς οι δικηγόροι του προετοίμαζαν την υπεράσπισή του, ο ίδιος σχολίαζε, σε συζητήσεις με φίλους του, τη διαδικασία της δίκης, ενώ προχώρησε και σε φραστικές επιθέσεις κατά των Δημοκρατικών μέσω αναρτήσεων στο Twitter, σχετικά με την πρόθεσή τους να υπάρξουν καταθέσεις μαρτύρων στο πλαίσιο της διαδικασίας.

Αντίθετα με τον Τραμπ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Ζαβάντ Ζαρίφ ακύρωσε τη μετάβασή του στο Νταβός. Οι διοργανωτές απέδωσαν την απόφασή του αυτή στην αβεβαιότητα που επικρατεί στην περιοχή αλλά και στο εσωτερικό του Ιράν, μετά την κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους.

Τούνμπεργκ: Δεν έχει γίνει τίποτα με την κλιματική αλλαγή

Την ίδια ώρα, η Γκρέτα Τούνμπερκ δίνει το δικό της αγώνα κατά της κλιματική αλλαγή. Κάνοντας έναν απολογισμό σχετικά με τα αποτελέσματα των μέτρων που έχουν ληφθεί για την κλιματική αλλαγή, η νεαρή Γκρέτα επισήμανε πως το πρόσημο είναι αρνητικό.

«Βασικά τίποτε δεν έχει γίνει» είπε η νεαρή ακτιβίστρια για το περιβάλλον σε πάνελ στο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.«Οι παγκόσμιες εκπομπές C02 δεν έχουν μειωθεί και αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε» είπε η 17χρονη από τη Σουηδία η οποία τόνισε ότι τελειώνει ο χρόνος.

Για να μην «τα βάψει μαύρα» όλα, πάντως, είπε ότι «από μια άποψη πολλά έχουν συμβεί τα οποία κανείς δεν θα μπορούσε να έχει προβλέψει. Έχει προκληθεί παγκόσμια εγρήγορση και ένα κίνημα. Όλοι αυτοί οι πάρα πολλοί νέοι από τόσα πολλά διαφορετικά μέρη του κόσμου πιέζουν για να σχηματιστεί μια συμμαχία των κινημάτων».

«Οι άνθρωποι πρέπει να αρχίσουν να “ακούνε” την επιστήμη και να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν την κρίση στο πραγματικό της μέγεθος. Αν δεν την αντιμετωπίσουμε ως μια πραγματική κρίση τότε δεν θα μπορέσουμε να την επιλύσουμε» σημείωσε η Τούνμπεργκ στο πάνελ με τίτλο «Forging a Sustainable Path towards a Common Future».

Δυναμικές κινητοποιήσεις και δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Την ίδια ώρα τα μέτρα ασφαλείας στο Νταβός είναι δρακόντεια. Εκατοντάδες διαδηλωτές που καλούν τους παγκόσμιους ηγέτες να προβούν ταχύτερα σε ενέργειες για την κλιματική αλλαγή θα βρεθούν αντιμέτωποι με περίπου 5.000 στρατιωτικούς και αστυνομικούς από όλη την Ελβετία, καθώς μεταβαίνουν στο χειμερινό θέρετρο του Νταβός για μια προγραμματισμένη διαδήλωση.

Μαχητικά αεροσκάφη, επίγεια αμυντικά συστήματα και τα επιπρόσθετα ραντάρ, μεταξύ άλλων μέτρων, θα προστατεύσουν τους χιλιάδες συμμετέχοντες,

Οι ακτιβιστές πρόκειται να φτάσουν στο Νταβός από μονοπάτια πεζοπορίας και με τρένο, αφού οι αρχές απαγόρευσαν την πορεία διαμαρτυρίας προς το Νταβός από το γειτονικό χωριό Κλόστερς.

«Όλοι τους εξακολουθούν να χρηματοδοτούν με δισεκατομμύρια δολάρια την ενέργεια από τα ορυκτά καύσιμα τα οποία συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή με κίνδυνο να προκαλέσουν μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση», κατήγγειλε σήμερα η Greenpeace.

Στο Φόρουμ θα συμμετάσχουν 53 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων (μεταξύ αυτών και ο Κυριάκος Μητσοτάκης), 35 υπουργοί Οικονομικών και 30 υπουργοί Εμπορίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter