60% κάτω η αγορά των Χριστουγέννων

60% κάτω η αγορά των Χριστουγέννων

Ο τζίρος της δεν αναμένεται να ξεπεράσει φέτος το 1,5 δισ. ευρώ

Πρώτο δεδομένο: Η κυβέρνηση κατέγραψε άλλη μία αποτυχία σε οικονομικό επίπεδο, αφού η χριστουγεννιάτικη αγορά στην ουσία κατέρρευσε.

Δεύτερο δεδομένο: Η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να στηρίξει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Αφού έχουμε τα δεδομένα ας τα αναλύσουμε.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η χριστουγεννιάτικη αγορά δεν θα ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ. Μιλάμε για μια αγορά η οποία τζιράριζε περί τα 3,5-4 δισ. ευρώ. Αρα μιλάμε για πτώση του συνολικού τζίρου κοντά στο 60%.

Πώς απορροφήθηκε όμως αυτό το 1,5 δισ. από την αγορά; Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κάτω των 10 εργαζομένων κατάφεραν να διασώσουν μόλις το 10% του περσινού τζίρου! Αν αναλογιστούμε ότι στην Ελλάδα λειτουργούν περί τις 750.000 επιχειρήσεις εκ των οποίων μόνο οι 30.000 διαθέτουν προσωπικό άνω των εννέα ανθρώπων, φτάνουμε στο εύλογο συμπέρασμα ότι το 96% των επιχειρήσεων μοιράστηκε το 10% του τζίρου της χριστουγεννιάτικης αγοράς. Σε απόλυτους αριθμούς, 720.000 επιχειρήσεις μοιράστηκαν μόλις 150 εκατ. ευρώ, με τα υπόλοιπα να κατευθύνονται στους μεγάλους παίκτες.

Εγκληματικές κυβερνητικές παραλείψεις

Οπότε ερχόμαστε στο δεύτερο δεδομένο. Ας μην ξεχνάμε ότι το άνοιγμα του τουρισμού, όπως έγινε και σε πλήρη αντίθεση με τις εισηγήσεις των επιστημόνων, σε συνδυασμό με το άνοιγμα των σχολείων (με τα στο όριο του γελοίου σχεδιαγράμματα του Γκίκα Μαγιορκίνη) και τον συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς επέφεραν τη γεωμετρική αύξηση των κρουσμάτων (το Bloomberg μας κατέταξε στη διαχείριση της πανδημίας στην 50ή θέση σε σύνολο 53 χωρών και τελευταία ευρωπαϊκή χώρα). Με όλα αυτά η στήριξη της αγοράς θα έπρεπε να είναι δεδομένη (όπως δεδομένη είναι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία που επιδοτεί το 70% των περσινών εσόδων μιας επιχείρησης).

Αν ωστόσο πάρουμε τις θέσεις του ανθρώπου που έχει αναλάβει την τύχη της ελληνικής οικονομίας –και δεν αναφερόμαστε στον διακοσμητικό πλέον Χρήστο Σταϊκούρα αλλά στον ουσιαστικό διαχειριστή Θεόδωρο Σκυλακάκη–, τότε οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι το πλέον απαισιόδοξο σενάριο που θέλει το 50% των επιχειρήσεων των κλάδων λιανεμπορίου και εστίασης να βάζει λουκέτο μέσα στο 2021 αποτελεί μάλλον την αισιόδοξη εξέλιξη!

Για τον Θ. Σκυλακάκη θα αλλάξει το μοντέλο στήριξης που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες και θα ισχύσει από τον Μάρτιο. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών με συγκεκριμένες όμορφες λέξεις δίνει το περίγραμμα της δήθεν στήριξης. Αναλυτικότερα μιλά:

– Για μέτρα που θα αφορούν βιώσιμες και δυναμικές επιχειρήσεις. Αν αναλογιστούμε ότι το 80% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα πλήρωναν το κατώτατο όριο ασφαλίστρων, αμέσως καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα στήριξης αφορούν μόλις το 20% των επιχειρήσεων της χώρας.

– Για θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων που θα «ακουμπούν» στο οικονομικό προφίλ και στη συμβολή στην απασχόληση. Αν αναλογιστούμε ότι με βάση τα στοιχεία του eΕΦΚΑ από τις 750.000 περίπου επιχειρήσεις μόλις οι 270.000 απασχολούν προσωπικό (και εξ αυτών οι 240.000 κάτω από εννέα εργαζόμενους), αμέσως καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα στήριξης αποκλείουν το 64% των επιχειρήσεων που δεν απασχολούν προσωπικό. – Για τερματισμό της δήθεν οριζόντιας στήριξης. Ο Θ. Σκυλακάκης αναφέρεται στους τέσσερις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής προσπαθώντας να πείσει ότι υπήρχε οριζόντια στήριξη. Το αληθές ωστόσο είναι ότι με τα φίλτρα που τέθηκαν στους τρεις πρώτους κύκλους έλαβαν χρήματα μόνο 144.000 επιχειρήσεις. Στον 4ο κύκλο μπορεί να έλαβαν δάνειο + επιδότηση 440.000 επιχειρήσεις (δηλαδή σχεδόν το 60%) αλλά αυτή ήταν της τάξης των 1.0002.000 ευρώ που αποτελεί μάλλον πενιχρό νούμερο στήριξης (για να μη μιλήσουμε για το γεγονός ότι το 50% είναι δάνειο και συνεπώς επιστρεπτέο)…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter