61 χρόνια από την τραγωδία του Μονάχου

61 χρόνια από την τραγωδία του Μονάχου

Εξήντα ένα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την μέρα, που ξεκληρίστηκε η πιο σπουδαία ποδοσφαιρική ομάδα της εποχής, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

H 6η Φεβρουαρίου 1958, είναι συνδεδεμένη με μια από τις σημαντικότερες τραγωδίες στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Μετά από ένα αγώνα στο Κύπελλο Πρωταθλητριών στο Βελιγράδι, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η πτήση τσάρτερ της British Airways, κάνει μια στάση στο αεροδρόμιο του Μονάχου, πρωτεύουσα της Βαυαρίας, στη Δυτική Γερμανία.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε φτάσει στους «4» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, εξασφαλίζοντας την πρόκριση με το 3-3 εναντίον του Ερυθρού Αστέρα στο Βελιγράδι, μία ημέρα πριν από την τραγωδία.

Η κακή κατάσταση του πάγου που κάλυπτε τον διάδρομο δεν επέτρεπε στο αεροσκάφος να απογειωθεί. Μετά από δύο προσπάθειες, το αεροσκάφος προσπαθεί, μέσα σε χιονοθύελλα, να σηκωθεί, αλλά καταλήγει να συντριβή σε ένα φράχτη στον αερολιμένα και να καταπέσει. Οι 23 από τους 44 επιβάτες έχασαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων ποδοσφαιριστών της ομάδας, μελών του προπονητικού προσωπικού της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, φιλάθλων και δημοσιογράφων.

Το μοιραίο συνέβη στις 15:04 τοπική ώρα. Τα συνεργεία διάσωσης ανέσυραν νεκρούς 7 ποδοσφαιριστές (Τζεφ Μπεντ, Ρότζερ Μπερν, Έντι Κόλμαν, Μαρκ Τζόουνς, Ντέιβιντ Πεγκ, Τόμι Τέιλορ και Λίαμ Γουίλαν), 7 δημοσιογράφους, 4 στελέχη της ομάδας, 2 μέλη του πληρώματος και δύο φιλάθλους. Ο Ντάνκαν Έντουαρντς πέθανε λίγες μέρες αργότερα από τα βαριά του τραύματα σε νοσοκομείο του Μονάχου.

Ήταν εκείνη η ομάδα, ισχυρή και πολύ νεαρή, που εξαιτίας το όνομα του προπονητή της Ματ Μπάσμπι, είναι το ψευδώνυμο «μπέμπηδες» του Μπάσμπι, που χαροπάλευε στο νοσοκομείο και μήνες μετά ανάρρωσε για να δημιουργήσει ξανά από το «μηδέν» την μεγάλη Γιουνάιτεντ.

Μεταξύ των επιζώντων, ο Μπόμπι Τσάλτον, τότε πολύ νέος, που αργότερα θα γίνει εικόνα της αγγλικής ομάδας.

Ένα ατύχημα που… ενώνει Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με δύο άλλες ομάδες, τη μεγάλη Τορίνο με την τραγωδία Superga του 1949 και πιο πρόσφατα τη βραζιλιάνικη Σαπεκοένσε , στις 28 Οκτωβρίου, το 2016, ενώ ετοιμαζόταν να παίξει στον τελικό του Sudamericana, το αεροπλάνο της κατέπεσε στη Μεντεγίν.



Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter