62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: «Χρυσός Αλέξανδρος» στην ταινία «Τρυφερούδι»

62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: «Χρυσός Αλέξανδρος» στην ταινία «Τρυφερούδι»

Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας – Χρυσός Αλέξανδρος «Θόδωρος Αγγελόπουλος», στο 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που ολοκληρώθηκε σήμερα Κυριακή, και το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία:

ΤΡΥΦΕΡΟΥΔΙ / SOFTIE του Σαμουέλ Τεΐς, Γαλλία, 2021

Το Ειδικό βραβείο της Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία:

Η ΚΛΑΡΑ ΜΟΝΗ / CLARA SOLA της Νάταλι Άλβαρες Μεσέν, Σουηδία – Κόστα Ρίκα – Βέλγιο – Γερμανία, 2021

Το Ειδικό βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για Καλύτερη Σκηνοθεσία – Χάλκινος Αλέξανδρος, το οποίο ο Μεγάλος Χορηγός του Φεστιβάλ COSMOTE TV υποστηρίζει με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ απονέμεται στον:

Λορένσο Βίγας για την ταινία ΤΟ ΚΟΥΤΙ / THE BOX, Μεξικό – ΗΠΑ, 2021

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στη:

Σοφία Κόκκαλη για την ερμηνεία της στην ταινία ΣΕΛΗΝΗ, 66 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ / MOON, 66 QUESTIONS της Ζακλίν Λέντζου, Ελλάδα, 2021

Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στον:
Αλιοσά Ρενέρ, για την ερμηνεία του στην ταινία ΤΡΥΦΕΡΟΥΔΙ / SOFTIE του Σαμουέλ Τεΐς, Γαλλία, 2021

Βραβείο Σεναρίου:

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ / PILGRIMS του Λαουρίνας Μπαρέισα, Λιθουανία, 2021

Ειδική μνεία για την αυθεντική και ουμανιστική της προσέγγιση απονέμεται στην ταινία:

ΤΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΚΟΙΤΑΜΕ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ; / WHAT DO WE SEE WHEN WE LOOK AT THE SKY? του Αλεξάντρ Κομπερίτζε, Γερμανία – Γεωργία, 2021

ΒΡΑΒΕΙΑ MEET THE NEIGHBORS

Στο διαγωνιστικό τμήμα Meet the Neighbors συμμετέχουν δημιουργοί από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με την πρώτη ή τη δεύτερη ταινία τους. Η κριτική επιτροπή για το τμήμα Meet the Neighbors, αποτελείται φέτος από τους: Μαρί-Πιερ Μασιά (παραγωγός), Δάφνη Πατακιά (ηθοποιός) και Μάρτιν Σβαϊγκόφερ (δημοσιογράφος).

Το Βραβείο Χρυσός Αλέξανδρος Meet the Neighbors, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία:

ΜΙΚΡΟ ΣΩΜΑ / SMALL BODY της Λάουρα Σάμανι, Ιταλία – Γαλλία – Σλοβενία, 2021.

Σκεπτικό:
Αυτή η ταινία δρόμου, που πραγματεύεται την αγάπη, τη ζωή, τον θάνατο, αλλά και τη ζωή μετά θάνατον, μάς συγκίνησε βαθιά. Ένα αδιανόητο ταξίδι που πραγματοποιεί μια γυναίκα για να σώσει την ψυχή της κόρης της.

Το Βραβείο Αργυρός Αλέξανδρος Meet the Neighbors, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ, απονέμεται εξ ημισείας στις ταινίες:

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΚΑΒΟΥΡΑ / THE TALE OF KING CRAB των Αλέσιο Ρίγκο ντε Ρίγκι και Ματέο Τζόπις, Ιταλία – Αργεντινή – Γαλλία, 2021.

Σκεπτικό:
Μια εκθαμβωτική ταινία, η οποία μας μεταφέρει από έναν γήινο νατουραλισμό σε μια σουρεαλιστική μονομαχία, λίγο πριν το τέλος του κόσμου.

και
Η ΒΕΡΑ ΟΝΕΙΡΕΥΕΤΑΙ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ/ VERA DREAMS OF THE SEA της Καλτρίνα Κρασνίτσι, Κόσοβο* – Βόρεια Μακεδονία – Αλβανία, 2021

*Ο χαρακτηρισμός αυτός δεν θίγει τις θέσεις ως προς το καθεστώς, είναι δε σύμφωνος με την UNSCR 1244/1999 και τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Σκεπτικό:
Μια φαινομενικά απλή ιστορία που εξελίσσεται σε ένα πολυεπίπεδο και λεπτεπίλεπτο πορτρέτο μιας θαρραλέας γυναίκας σε εχθρικό περιβάλλον, μέσα από μια καταπληκτική γυναικεία ερμηνεία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter