660.000 εκτοπισθέντες κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρά τις εκκλήσεις του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός

660.000 εκτοπισθέντες κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρά τις εκκλήσεις του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός

Κριτική στο χειρισμό της κατάστασης ασκεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών η μη κυβερνητική οργάνωση «Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες»

Στις 23 Μαρτίου ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτιέρες, είχε κάνει έκκληση, την οποία ανανέωσε την περασμένη Πέμπτη, για τερματισμό των εχθροπαξιών σε ολόκληρο τον πλανήτη με αφορμή την πανδημία της Covid-19.

Σύμφωνα, ωστόσο με τη ΜΚΟ «Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες» (Norwegian Refugee Council), οι συνεχιζόμενες σε διάφορες περιοχές του πλανήτη εχθροπραξίες έχουν έκτοτε αναγκάσει 660.000 άτομα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ευθύνες επιρρίπτει η συγκεκριμένη οργάνωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο απέτυχε να πιέσει επί της ουσίας για κατάπαυση του πυρός και πραγματοποίηση ειρηνευτικών συνομιλίων.

«Τη στιγμή που άνθρωποι εκτοπίζονται και σκοτώνονται, υψηλά στελέχη του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ καβγαδίζουν σαν μικρά παιδιά. Οι ηγέτες σε όλο τον κόσμπο πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πιέσουν από κοινού τα αντιμαχόμενα μέρη να αφήσουν κάτω τα όπλα και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να προστατεύσουν τις κοινότητες από την Covid-19. Τώρα δεν είναι η ώρα για πολιτική νηπιαγωγείου», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης, Τζαν Έτζελαντ.

Σύμφωνα με το «Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες», η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο απ’ όλες είναι η Δημοκρατία του Κονγκό, όπου 480.000 άτομα έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών μετά του στρατού της χώρας και ένοπλων ομάδων.

Πληροφορίες: Guardian

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter