74 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2016

74 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2016

Συνολικά 74 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2016 ενώ εκτελούσαν τα καθήκοντά τους. Εξ αυτών οι 57 σκοτώθηκαν σε εμπόλεμες ζώνες, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF).

Στην έκθεσή της η RSF, η οργάνωση που μάχεται για την ελευθεροτυπία, χαρακτηρίζει τη Συρία “μία κόλαση” και αναφέρει ότι 19 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν μόνο στη συγκεκριμένη χώρα, 10 στο Αφγανιστάν, εννέα στο Μεξικό, επτά στο Ιράκ και πέντε στην Υεμένη. Σχεδόν όλοι είχαν ως έδρα τους την χώρα όπου βρήκαν τον θάνατο.

Επιπλέον, εννέα μπλόγκερς και οκτώ εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης έχασαν φέτος τη ζωή τους, ανεβάζοντας έτσι σε 74 τον συνολικό αριθμό των εκπροσώπων του Τύπου που σκοτώθηκαν “επειδή εκτελούσαν την αποστολή τους της ενημέρωσης”.

Ο αριθμός* είναι μειωμένος σε σχέση με το 2015, χρονιά που σκοτώθηκαν συνολικά 101 δημοσιογράφοι. Η μείωση αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι εγκατέλειψαν τις υπερβολικά επικίνδυνες ζώνες (Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Υεμένη, Αφγανιστάν, Μπουρούντι).

Χαρακτηριστικά, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα επισημαίνουν ταυτόχρονα ότι η μείωση των θανάτων ενδεχομένως να είναι το αποτέλεσμα της “τρομοκρατίας” που ασκείται από τους “διώκτες της ελευθερίας του Τύπου”, όπως τους αποκαλεί, οι οποίοι κλείνουν αυθαιρέτως μέσα ενημέρωσης και φιμώνουν τους δημοσιογράφους.

Σε χώρες όπως το Μεξικό, η πρακτική αυτή έχει αναγκάσει τους δημοσιογράφους να αυτολογοκρίνονται ώστε να μην πέσουν θύματα δολοφονίας, αναφέρει η οργάνωση στην ετήσια έκθεσή της. Στο Αφγανιστάν και οι δέκα δημοσιογράφοι που έχασαν τη ζωή τους έγιναν σκοπίμως στόχοι δολοφονικής ενέργειας εξαιτίας του επαγγέλματός τους. Επτά, ανάμεσά τους τρεις γυναίκες, σκοτώθηκαν τον Ιανουάριο σε επίθεση αυτοκτονίας.

Επέβαιναν σε ένα μίνιμπας του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου Tolo TV. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι Ταλιμπάν.

* Τα στοιχεία αφορούν το διάστημα από 1ης Ιανουαρίου 2015 έως 10 Δεκεμβρίου του 2015

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter