74ο φεστιβάλ Καννών: Μουδιασμένο ξεκίνημα στη σκιά της πανδημίας

74ο φεστιβάλ Καννών: Μουδιασμένο ξεκίνημα στη σκιά της πανδημίας

Με λιγότερο κόσμο, μεταφορά της εκδήλωσης από τον δροσερό Μάιο στον καυτό Ιούλιο και υψηλό ρίσκο από πλευράς διοργανωτών που κάνουν ότι μπορούν για να επιστρέψει η γιορτινή διάθεση στο φεστιβάλ, το 74ο φεστιβάλ Καννών άνοιξε χτες 6 Ιουλίου τις πύλες του και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Ιουλίου.

Με συνθήματα υπέρ της επιστροφής του κόσμου και των θεατών στις αίθουσες, ο πρόεδρος Σπάικ Λι και τα μέλη της κριτικής επιτροπής σημείωσαν στην τελετή έναρξης την ιδιαίτερη αξία της φετινής διοργάνωσης, με τον αφροαμερικανό σκηνοθέτη να κάνει την πολιτική δήλωση της ημέρας τονίζοντας πως «αυτός ο κόσμος διοικείται από γκάνγκστερς».

Το διάρκειας 140 λεπτών «Ανέτ» του Λεός Καράξ, μια πειραγμένη ερωτική ιστορία με στοιχεία μιούζικαλ και πρωταγωνιστές τους Άνταμ Ντράιβερ και Μαριόν Κοτιγιάρ φυσικά και δίχασε τους κριτικούς όπως συμβαίνει στις περισσότερες δημιουργίες του προκλητικού Γάλλου, ο οποίος είχε δημιουργήσει τελευταία φορά εντάσεις στην Κρουαζέτ το 2012. Τότε το «Holly Motors» που ήταν επίσης υποψήφιο για το Χρυσό Φοίνικα είχε κερδίσει τελικά το Award of the Youth ενώ το «Ανέτ» αποτελεί την τρίτη προσπάθεια του Καράξ να κερδίσει το βαρύτιμο έπαθλο.

Οι μεγαλύτεροι αντίπαλοι του στην προσπάθεια αυτή είναι φυσικά οι νικητές του παρελθόντος  Ζακ Οντιάρ, Απιτσατπόνγκ Βερασεθάκουλ, και Νάνι Μορέτι αλλά και οι πάντα υπολογίσιμοι Πολ Βερχόφεν, Ασγκάρ Φαραντί, Τζάστιν Κέρζελ, Σον Πεν, Ίλντικο Ενιέντι, Γουές Αντερσον, Ναντάβ Λαπίντ, Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι. Την γαλλική ομάδα των υποψηφίων για το Χρυσό Φοίνικα συμπληρώνουν οι  Φρανσουά Οζόν, Μπρουνό Ντιμόν, Κατρίν Κορσινί και η πολλά υποσχόμενη Ζουλιά Ντικουρνό που μας είχε αφήσει άφωνους πριν από πέντε χρόνια με το σπλάτερ «Raw».

Αναλυτικά οι 23 υποψήφιοι του Χρυσού Φοίνικα είναι:

Red Rocket του Σον Μπέικερ

Petrov’s Flu του Κίριλ Σερεμπρένικοφ

Par un Demi Clair Matin του Μπρουνό Ντιμόν

Nitram του Τζάστιν Κέρζελ

Lingui του Μαχάματ-Σαλέχ Χαρούν

The Restless του Χοακίμ Λαφός

La Fracture της Κατρίν Κορσινί

Julie του Χοακίμ Τρίερ

Haut et Fort του Ναμπίλ Αγιούς

Hytti Nro 6 του Γιούχο Κουοσμάνεν

Drive my Car του Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι

Ha’ Berech του Ναντάβ Λαπίντ

Bergman Island της Μια Χάνσελ Λαβ

Benedetta του Πολ Βερχόφεν

The French Dispatch του Γουές Αντερσον

The Story of my Wife της Ιλντικο Ενιέντι

Memoria του Απιτσατπονγκ Βιρασετακούν

Paris, 13th District του Ζακ Οντιάρ

A Hero τυ Ασγκάρ Φαραντί

Flag Day του Σον Πεν

Tout S’est Bien Passe του Φρανσουά Οζόν

Three Floors του Νάνι Μορέτι

Titane της Ζουλιά Ντικουρνό

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter