Δεύτερη έκθεση – κόλαφος για τις επαναπροωθήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη στον Έβρο

Δεύτερη έκθεση – κόλαφος για τις επαναπροωθήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη στον Έβρο
Φωτογραφία: Από το εξώφυλλο της Έκθεσης

Μια έκθεση του Border Violence Monitoring Network ήρθε στο φως το πρωί της Παρασκευής αναφορικά με τα απάνθρωπα μέτρα της ελληνικής μεταναστευτικής πολιτικής. Συγκεκριμένα η  μελέτη περιγράφει και αναλύει τρεις περιπτώσεις όπου ομάδες ανθρώπων εγκλωβίστηκαν σε νησίδες του ποταμού Έβρου κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο του 2022. Παρά το γεγονός πως οι άνθρωποι αυτή απηύθυναν κλήσεις κινδύνου σε κρατικούς φορείς και φορείς της κοινωνίας των πολιτών σε όλη την Ελλάδα εκφράζοντας τη βούλησή τους να ζητήσουν άσυλο.

Στα συμπεράσματα της έρευνας παρατηρείται η ανησυχητική τάση ποινικοποίησης των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και τη χρήση εκστρατειών δυσφήμισης για τον περιορισμό της λειτουργίας των υπερασπιστών των δικαιωμάτων των μεταναστών. Στο πλαίσιο των υποθέσεων που τεκμηριώνονται εδώ και της πρόσφατης έρευνας από το Lighthouse Reports, εμείς, το Δίκτυο Παρακολούθησης της Βίας στα Σύνορα, ζητούμε να λογοδοτήσει η Ελλάδα και να ανασταλεί κάθε επιχειρησιακή και οικονομική ενίσχυση μέχρι να αποκατασταθεί το κράτος δικαίου.

«Και στις τρεις περιπτώσεις, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, HumanRights360, του «Alarm Phone» και της πρωτοβουλίας «The Rule 39» υπέβαλαν αιτήσεις για τη λήψη προσωρινών μέτρων εξ ονόματος των ομάδων διέλευσης, ενώ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπέδειξε μια απόφαση του άρθρου 39, η οποία δεσμεύει νομικά το ελληνικό κράτος να παρέχει προσωρινή πρόσβαση στην Ελλάδα και υλικές συνθήκες υποδοχής», αναφέρει η έκθεση.

«Παρά τις αποφάσεις του Δικαστηρίου, καθώς και την εκτεταμένη δημόσια τεκμηρίωση των υποθέσεων σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων και σε ειδησεογραφικά πρακτορεία, και οι τρεις ομάδες διέλευσης φέρεται να επαναπροωθήθηκαν πίσω στην Τουρκία μετά από αρκετές ημέρες στις νησίδες χωρίς φαγητό, νερό ή ιατρική περίθαλψη», υπογραμμίζεται στη μελέτη.

Η έκθεση εξετάζει τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις και τις εξελισσόμενες συνέπειες των παραβιάσεων των αποφάσεων του Δικαστηρίου από το ελληνικό κράτος, μεταξύ άλλων από την Ειδική Εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τους Υπερασπιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την επιτροπή LIBE, το Ελληνικό Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και άλλους παράγοντες στην Ελλάδα.

 

Διαβάστε επίσης:

Αποκάλυψη-σοκ: «Σκλάβοι» μετανάστες αναγκάζονται από την ελληνική αστυνομία να κάνουν pushback στον Έβρο

Ο Μηταράκης συνεχίζει το γαλάζιο αφήγημα περί ασφάλειας στα σύνορα και στην Επιτροπή LIBE της ΕΕ

Γύρισαν την πλάτη τα ελληνικά ΜΜΕ στην εκπρόσωπο του ΟΗΕ για τους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter