77 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων

77 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων

Σαν σήμερα 13 Δεκεμβρίου συμπληρώνονται 77 χρόνια από τη μαζικότερη σφαγή αμάχων από τις δυνάμεις κατοχής στον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο. 

Οι δείκτες του ρολογιού στην εκκλησία των Καλαβρύτων είναι κολλημένοι στις 2:34. Το ημερολόγιο δείχνει 13 Δεκεμβρίου 1943. Είναι η ώρα «μηδέν» που καταγράφηκε η μεγαλύτερη μαζική σφαγή σε βάρος του ελληνικού πληθυσμού στην διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου.

Σύμφωνα με τους νεότερους ιστορικούς, εκτελέστηκαν 677 άμαχοι, από τους οποίους οι 499 στα Καλάβρυτα, και πυρπολήθηκαν περίπου 1.000 σπίτια σε πάνω από 50 χωριά. Μάλιστα, τα ναζιστικά στρατεύματα άρπαξαν και υλικά αγαθά, τρόφιμα αλλά και ζώα ώστε, σύμφωνα με την ηγεσία της Μεραρχίας, να στερήσουν από τους κατοίκους των χωριών τις προϋποθέσεις διαβίωσης.

Η σφαγή των Καλαβρύτων αποτελεί την πιο βαριά περίπτωση εγκλήματος πολέμου στην Ελλάδα, κατά την κατοχική περίοδο. Κανένας από τους υπευθύνους των εγκλημάτων αυτών δεν λογοδότησε στη δικαιοσύνη ενώ μέχρι και σήμερα ακόμα δεν έχει καταβληθεί καμιά απολύτως αποζημίωση από τη Γερμανία.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τελέστηκε, επιμνημόσυνη δέηση στο μαρτυρικό λόφο του Καπή υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αδίκως εκτελεσθέντων συμπατριωτών μας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής τον Δεκέμβρη του 1943. Είναι το τρισάγιο που τελούν οι συγγενείς των θυμάτων, παραμονή της 13ης Δεκεμβρίου. Φέτος, λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η παρουσία πολιτών ήταν απαγορευτική.

Στον μαρτυρικό τόπο, βρέθηκαν ελάχιστοι, όπως ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Αθανάσιος Παπαδόπουλος, τοπικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με επιστολή της προς τον δήμαρχο Καλαβρύτων Αθανάσιο Παπαδόπουλο, αφού εκφράζει τη λύπη της, για την αδυναμία της να ανταποκριθεί στην πρόσκλησή του και να παραστεί στο Μνημόσυνο της 13ης Δεκεμβρίου στη μαρτυρική πόλη, λόγω των περιορισμών για την πανδημία, επισημαίνει ότι η σφαγή των Καλαβρύτων, η μεγαλύτερη ναζιστική θηριωδία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου σε ελληνικό έδαφος, έχει χαραχθεί ανεξίτηλα στην ιστορική και συλλογική συνείδηση του λαού μας. Παράλληλα, τονίζει ότι «στη μνήμη της αδικοχαμένης και ηρωικής γενιάς των Καλαβρυτινών παραμένει ενεργός ο δίκαιος αγώνας της επανόρθωσης» και καταλήγει εκφράζοντας την προσμονή να επισκεφθεί τα Καλάβρυτα, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Ειδικότερα στην επιστολή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνει:

«Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκλησή σας να παραστώ στο Μνημόσυνο της Κυριακής 13ης Δεκεμβρίου 2020 στη μαρτυρική σας πόλη. Θεωρώ ελάχιστο χρέος μου την απόδοση τιμής στα θύματα του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και θα ήθελα να σας εκφράσω τη λύπη μου για την αδυναμία μου να ανταποκριθώ, λόγω των περιορισμών που έχουν τεθεί στις μετακινήσεις και τις συναθροίσεις για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού.

Η σφαγή των Καλαβρύτων, η μεγαλύτερη ναζιστική θηριωδία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σε ελληνικό έδαφος, έχει χαραχθεί ανεξίτηλα στην ιστορική και συλλογική συνείδηση του λαού μας. Ένα ειδεχθές και αποτρόπαιο γεγονός, που όχι μόνο προκαλεί βάναυσα και τραυματίζει ανεπανόρθωτα το ανθρώπινο αίσθημα, αλλά μας καλεί, κάθε χρόνο, τη μέρα της επιστροφής μας στον τόπο του μαρτυρίου, σε εγρήγορση για τη θωράκιση της δημοκρατίας μας, στην Ελλάδα και την Ευρώπη, από τους εχθρούς της, τους επιγόνους του φασισμού και του ναζισμού. Στη μνήμη της αδικοχαμένης και ηρωικής γενιάς των Καλαβρυτινών παραμένει ενεργός ο δίκαιος αγώνας της επανόρθωσης.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εκδηλώσεις σας και εκφράζω την προσμονή να επισκεφτώ τον τόπο σας, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν».

Πηγή: kalavrytanews.gr, kalavrytapress.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter