77ο Φεστιβάλ Κανών: Λάνθιμος, Φ.Φ.Κόπολα, Σορεντίνο και Κρόνεμπεργκ για τον Χρυσό Φοίνικα

77ο Φεστιβάλ Κανών: Λάνθιμος, Φ.Φ.Κόπολα, Σορεντίνο και Κρόνεμπεργκ για τον Χρυσό Φοίνικα

Ανακοινώθηκε το επίσημο πρόγραμμα των Κανών με αναμενόμενες επιλογές, ελάχιστες εκπλήξεις και το όνομα του Λάνθιμου να φιγουράρει στην κορυφή της λίστας με τους διεκδικητές του Χρυσού Φοίνικα.

Το πρόγραμμα του 77ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 14 έως τις 25 Μαΐου, αποκαλύφθηκε σήμερα από την πρόεδρο του φεστιβάλ Ιρίς Κνομπλόκ και τον γενικό διευθυντή Τιερί Φρεμό. Στη δυνατή όπως δείχνει κούρσα για την κατάκτηση του φετινού Χρυσού Φοίνικα ο Γιώργος Λάνθιμος και το φιλμ του «Iστορίες καλοσύνης» (Kind of kindness), θα βρουν απέναντι τους δυνατούς ανταγωνιστές. Σαν το ιερό τέρας Φράνσις Φορντ Κόπολα, δις κάτοχο του βραβείου με τα «Συνομιλία» και «Αποκάλυψη τώρα», ο οποίος φιλοδοξεί με το «Megalopolis» να κάνει χατ τρικ στους τίτλους. Κάτι που δεν έχει συμβεί από κανένα σκηνοθέτη μέχρι σήμερα. Επίσης τρεις κορυφαίοι δημιουργοί (Ζακ Οντιάρ, Πάολο Σορεντίνο και Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ) έρχονται με τις νέες ταινίες τους ενώ μόνο αμελητέες δεν είναι οι περιπτώσεις των μόνιμων θαμώνων της Κρουαζέτ Άντρεα Άρνολντ, Πολ Σρέιντερ και Κιρίλ Σερεμπρένικοφ. Δίπλα σε όλα αυτά τα σπουδαία ονόματα προσθέστε και μερικά ακόμη τα οποία μπορούν να κάνουν την ανατροπή και να φύγουν θριαμβευτές από τις Κάνες. Ο δανός με ιρανική καταγωγή Αλί Αμπάσι επιστρέφει στο φεστιβάλ μετά από δύο χρόνια και την συναρπαστική «Ιερή αράχνη» του που είχε αποσπάσει το βραβείο γυναικείας ερμηνείας (Ζαχρά Αμίρ Εμπραΐμι) με το νέο του φιλμ «The Apprentice» που περιγράφει τα νεανικά χρόνια του Ντόναλντ Τραμπ και το χτίσιμο της μιντιακής αυτοκρατορίας του. Τον νεαρό Τραμπ υποδύεται ο Σεμπάστιαν Σταν, ο πρωταγωνιστής του «Monday» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου. Υπολογίσιμη δύναμη είναι ακόμη ο Κριστόφ Ονορέ με το «Marcello mio», μια ιδιόμορφη ταινία για τη ζωή του Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, με πρωταγωνίστρια την κόρη του Κιάρα. Καθώς και ο αμερικανός Σον Μπέικερ («Florida project») που με το «Anora» αφηγείται τις περιπέτειες μιας σεξεργάτριας (Μίκι Μάντισον) στη Νέα Υόρκη και το Λας Βέγκας.
Επίσης στο φεστιβάλ συναντάμε και το όνομα της γαλλίδας ηθοποιού Αριάν Λαμπέντ που συμμετέχει στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» με την ιδιότητα της σκηνοθέτριας («September says» ο τίτλος του πρώτου φιλμ μεγάλου μήκους της συζύγου του Λάνθιμου) ενώ εκτός συναγωνισμού θα δούμε τη «Furiosa» του Τζορτζ Μίλερ, το νέο γουέστερν του Κέβιν Κόστνερ και το αυτοβιογραφικό «C’est pas moi» του Λεός Καράξ.

Πρόεδρος της Κριτικής επιτροπής για το επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα είναι η Γκρέτα Γκέργουικ, ενώ στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα προεδρεύει το «φοβερό παιδί» του Καναδά Ξαβιέ Ντολάν και η βρετανίδα Άντρεα Αρνολντ είναι η πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Δεκαπενθήμερου Σκηνοθετών.

Τέλος, ο Τζορτζ Λούκας θα είναι ο φετινός αποδέκτης του Τιμητικού Χρυσού Φοίνικα.

Αναλυτικά το επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του 77ου Φεστιβάλ Καννών περιλαμβάνει τις εξής ταινίες:

Kind of Kindness, Γιώργος Λάνθιμος
Anora, Σον Μπέικερ
Megalopolis, Φράνσις Φορντ ΚόπολαThe Apprentice, Αλί Αμπάσι
Motel Destino, Καρίμ Αϊνούζ
Bird, Αντρεα Αρνολντ
Emilia Perez, Ζακ Οντιάρ
The Shrouds, Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ
Grand Tour, Μιγκέλ Γκόμες
Marcello Mio, Κριστόφ Ονορέ
Feng Liu Yi Dai (Caught by the Tides), Ζία Ζάνγκε
All We Imagine as Light, Παγιάλ Καπάντια
L’ amour ouf, Ζιλ Λελούς
Diamant brut, Αγκάτ Ριντινγκέρ
Oh Canada, Πολ Σρέιντερ
Limonov (The Ballad), Κιρίλ Σερεμπρένικοφ
Parthenope, Πάολο Σορεντίνο
Pigen Med Nalen (The Girl with the Needle), Μάγκνους φον Χορν

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter