8 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Ρομά

8 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Ρομά
(Caroline Hernandez on Unsplash)

Ο πλανήτης ζει και πάλι δύσκολες ημέρες. Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Λιβύη, Υεμένη, Συρία, Ουκρανία. – Ο πόλεμος είναι η πιο απάνθρωπη μορφή βίας. Η πιο μεγάλη μάστιγα κατά της ελευθερίας του Ανθρώπινου Γένους.

Ο πρωτόγονος άνθρωπος πολεμούσε ενάντια σε ότι θεωρούσε απειλή, σχεδόν χωρίς σκέψη μ’ ένα πανίσχυρο ένστικτο επιβίωσης. – Σήμερα πολεμά τόσο για αμυντικούς σκοπούς, όσο και για Οικονομικούς, Θρησκευτικούς, Πολιτικούς και Ιδεολογικούς λόγους. Δυστυχώς ποτέ δεν κατάφερε ν’ αποκτήσει επίγνωση για το ποιος είναι ο ρόλος του στον πλανήτη και όχι ποιος νομίζει ή θέλει να είναι. Δυστυχώς δεν έλαβε ποτέ υπόψιν του την προτροπή του Απόλλωνα και την περίφημη επιγραφή από το Μαντείο των Δελφών: «ΓΝΩΘΙ ΣΕΑΥΤΟΝ»

8 Απριλίου 1971. Έστω ότι το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών και η Ινδική Κυβέρνηση, στις 8 Απριλίου του 1971 στο Λονδίνο, χρηματοδότησαν το 1ο Συνέδριο των Ρομά για τους δικούς τους λόγους. Και έτσι να είναι, η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι ένα ορόσημο. Αφού για πρώτη φορά, το διαχρονικό σκάνδαλο αιώνων του πολιτισμένου κόσμου βγήκε στην επιφάνεια. – 51 χρόνια πέρασαν από τότε που αντιλήφθηκε η Ευρώπη ότι : Πρέπει να “ενσωματώσει” τους Ρομά – Τσιγγάνους στην Κοινωνία των Εθνών. – 51 χρόνια μετά και τα μετρήσιμα στοιχεία, σε αρκετές χώρες της Ευρώπης (ιδιαίτερα στο Νότο), δείχνουν ελάχιστη πρόοδο. – 51 χρόνια μετά, πρέπει επιτέλους η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της, να νομοθετήσουν (!!!) για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων του συγκεκριμένου λαού. – Η Σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης της 12ης Μαρτίου του 2021 για την Ισότητα, την Ένταξη και τη Συμμετοχή των Ρομά, που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 19 Μαρτίου του 2021, είναι στη σωστή κατεύθυνση. -Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβάλλεται (να βάλλουν στο ίδιο τραπέζι, για την Εθνική Στρατηγική της κάθε χώρας, τα Εκλεγμένα Όργανα των ίδιων των Ρομά – Τσιγγάνων. Γιατί προφανώς κάθε διαφορετική φυλή Ρομά – Τσιγγάνων, έχει διαφορετικές ανάγκες και προβλήματα που απαιτούν διαφορετικές προσεγγίσεις και λύσεις. – Όταν αναφερόμαστε στους Ρομά – Τσιγγάνους ας γνωρίζουμε ότι : i) Μιλάμε για έναν Παγκόσμιο λαό που έχει δεχτεί (και εξακολουθεί να δέχεται) τόσο ρατσισμό, όσο όλοι οι λαοί του κόσμου μαζί. ii) Μιλάμε για ένα λαό που στην Ευρώπη του ύστερου Μεσαίωνα, επιτρεπόταν το κυνήγι του όπως κυνηγάς ένα λαγό ή ένα αγριογούρουνο. Ο φόνος ενός Ρομ- Τσιγγάνου δεν ήταν αδίκημα!!! iii) Μιλάμε για ένα λαό που η Παγκόσμια Κοινότητα σε ποσοστό που αγγίζει το 80% και μόνο στο άκουσμα της λέξης “Ρομά”, έχει αρνητική πρώτη σκέψη. -Αυτό συμβαίνει γιατί : Τα στερεότυπα που τους ακολουθούν ανά τους αιώνες, είναι ισχυρότερα από τη γνώση του κόσμου γι’ αυτούς. – Οι Ρομά – Τσιγγάνοι στην πατρίδα μας είναι Ιδιαίτερη Πολιτισμική Ομάδα του Ελληνικού λαού. Οι Έλληνες Ρομά – Τσιγγάνοι στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Σεβίλης το 1994 με την κυρία Μαρία Δημητρίου και στο Πανελλήνιο Συνέδριο της Θεσσαλονίκης το 2001, με το Χρήστο Λάμπρου, έστειλαν ένα Παγκόσμιο μήνυμα προς όλους τους Ρομά του κόσμου : – «Στην Ελλάδα είμαστε Έλληνες πολίτες και όχι μειονότητα». – Είναι απολύτως προφανές ότι, οι Ρομά – Τσιγγάνοι της Οικουμένης δεν αποτελούν μια εθνοτική ομάδα. Στο πέρασμα του χρόνου και στο βάθος της ιστορίας έχουν διαμορφώσει διαφορετικά χαρακτηριστικά, ήθη κι έθιμα, σε κάθε χώρα υποδοχής. – Οι Ελληνες Τσιγγάνοι, σύμφωνα με το Άγιο λογικό Κείμενο της Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους, «Γαστρονόμος» τεύχος 178, Φεβρουάριος 2021 της εφημερίδας «Η Καθημερινή», βρίσκονται στον Ελλαδικό και Βυζαντινό χώρο τουλάχιστον από το 1068 μ.Χ. – Αξίζει να σταθούμε στις έγκυρες πληροφορίες που μας δίνει το πόνημα «Γκογκί – μνήμη» των εκδόσεων Άπαρσις.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter