80η Επέτειος Μνήμης της Σφαγής των Κερδυλλίων Σερρών – «Από τη σφαγή εξαιρέθηκαν ελάχιστοι ανήμποροι ηλικιωμένοι»

80η Επέτειος Μνήμης της Σφαγής των Κερδυλλίων Σερρών – «Από τη σφαγή εξαιρέθηκαν ελάχιστοι ανήμποροι ηλικιωμένοι»

«Τα χωριά Άνω και Κάτω Κερδύλλια, κτισμένα κοντά στις ακτές του Στρυμονικού κόλπου, σε μια ορεινή περιοχή των Σερρών, εγκαταλείφθηκαν αμέσως μετά την ολοσχερή καταστροφή τους από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Βέρμαχτ στις 17 Οκτωβρίου 1941, ημέρα κατά την οποία διαπράχθηκε η πρώτη εκτέλεση αμάχων από τα στρατεύματα κατοχής στην Βόρεια Ελλάδα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», τόνισε ο Δήμαρχος Διστόμου Α.A. κ. Γ. Σταθάς για την 80η Επέτειο Μνήμης της Σφαγής των Κερδυλλίων Σερρών.

«Οι στρατιώτες της Βέρμαχτ αιφνιδίασαν τους κατοίκους αφήνοντας έξω από τα χωριά τα οχήματα, εισβάλλοντας τα ξημερώματα και συγκεντρώνοντας όλους τους άνδρες, μεταξύ 16 και 60 χρόνων, αφού δόθηκε η εντολή του εγκλεισμού των γυναικόπαιδων στα σχολεία. Λίγο μετά τις εννιά το πρωί η ρίψη μιας φωτοβολίδας σήμανε την έναρξη της εκτέλεσης των κρατουμένων ανδρών. Ο αριθμός των θυμάτων ανήλθε στα 230 άτομα, ενώ τα χωριά πυρπολήθηκαν. Από τη σφαγή εξαιρέθηκαν ελάχιστοι ανήμποροι ηλικιωμένοι, μεταξύ αυτών και ο ιερέας, οι οποίοι διατάχθηκαν να θάψουν τα πτώματα των συγχωριανών τους», πρόσθεσε.

Και υπενθύμισε επίσης: «Λίγες εβδομάδες μετά, στις 2 Νοεμβρίου 1941, η γερμανική διοίκηση Θεσσαλονίκης με αλαζονεία ανακοίνωσε στον μακεδονικό λαό τη σφαγή των Κερδυλλίων, τονίζοντας τη βοήθεια που προσέφεραν οι κάτοικοι στα μέλη των αντιστασιακών οργανώσεων που μάχονταν τον φασισμό, ενώ το 1959 ο δοσίλογος και συνεργάτης των Γερμανών, Αθανάσιος Χρυσοχόου, ως μάρτυρας υπεράσπισης του Μέρτεν, δικαιολόγησε τη θηριωδία».

«Ως Δήμαρχος Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας, ως Αντιπρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της περιόδου 1940-1945, αλλά και ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Πολεμικών Οφειλών, καταθέτω στέφανο τιμής στη μνήμη των εκτελεσμένων και μεταφέρω ένα μήνυμα στον Δήμαρχο Αμφίπολης, κ. Στέργιο Φραστανλή: “Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσοι διέπραξαν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας πρέπει να πληρώσουν”», κατέληξε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter