9o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων: Γιορτή εικόνων και μνήμης

9o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων: Γιορτή εικόνων και μνήμης

To 9o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, στο οποίο είναι χορηγός επικοινωνίας το Documento, ξεκίνησε με προβολές, masterclasses, εκδόσεις, αφιερώματα και εκθέσεις.

Τo 9o Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Χανίων (έως τις 30 Οκτωβρίου) ετοιµάζεται να ανοίξει τις πύλες του. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο βασικός στόχος του είναι η κατάρτιση ενός πλούσιου καταλόγου ταινιών και η οργάνωση εργαστηρίων για την εκπαιδευτική κοινότητα.

Εν αρχή ην το «Ζ» του Κώστα Γαβρά

Τιµώντας τον Μίκη Θεοδωράκη, το φετινό φεστιβάλ ξεκινά µε την προβολή µιας εµβληµατικής συνεργασίας που οδήγησε στη δηµιουργία ενός από τα σηµαντικότερα φιλµ του πολιτικού σινεµά: το «Ζ» του Κώστα Γαβρά, βασισµένο στο οµότιτλο βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού και σε µουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Η προβολή γίνεται σε συνεργασία µε την Ελληνική Ακαδηµία Κινηµατογράφου και αποτελεί µέρος της συνέργειας των δύο φορέων στο πλαίσιο του προγράµµατος «Χώρα, σε βλέπω», για το οποίο ο διευθυντής του φεστιβάλ Ματθαίος Φραντζεσκάκης δηλώνει την ιδιαίτερη χαρά του καθώς «εγκαινιάζει τη συνεργασία των δύο φορέων». Την προβολή της ταινίας θα παρουσιάσει ο πρόεδρος της ΕΑΚ Γιώργος Τσεµπερόπουλος.

Η φυσική έδρα του φεστιβάλ δεν αλλάζει. Και πάλι το Πνευµατικό Κέντρο Χανίων θα φιλοξενήσει τις δράσεις της διοργάνωσης σε καθηµερινή βάση, ξεκινώντας από νωρίς το απόγευµα έως και αργά το βράδυ. Στις προβολές των ταινιών παρόντες θα είναι αρκετοί από τους συντελεστές τους, που θα συνοµιλήσουν µε το κοινό, ενώ παράλληλα µέρος του προγράµµατος θα είναι διαθέσιµο διαδικτυακά στο www.chaniafilmfestival.com.

Μοναδικά εργαστήρια και masterclasses θα υλοποιηθούν, ενώ καθηµερινά ο παλµός του 9ου Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Χανίων θα µεταφέρεται µέσα από το CFF radio, ενώ µέσα από το κανάλι του CFF στο YouTube θα υπάρχει καθηµερινή εκποµπή η οποία θα δίνει τον παλµό του φεστιβάλ.

Ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων Ματθαίος Φραντζεσκάκης

Μια µοναδική εµπειρία για δύο δηµοτικά σχολεία

Ανάµεσα στα φιλµ που θα προβληθούν συναντάµε αρκετά µε διακρίσεις σε ελληνικά ή διεθνή φεστιβάλ: ο «Τσαρλατάνος» της Ανιέσκα Χόλαντ περιγράφει την περιπέτεια ενός θεραπευτή που έπρεπε να διαλέξει ανάµεσα στη φήµη και τη συνείδησή του· το «Daniel 16» του ∆ηµήτρη Κουτσιαµπασάκου είναι µια ιστορία εφηβείας, παραβατικότητας και δύσκολων αποφάσεων· οι «Παρόντες» του Γιώργου Αυγερόπουλου µιλούν για την Ελλάδα της οικονοµικής κρίσης· οι «Αγνωστοι Αθηναίοι» της Αγγελικής Αντωνίου αναφέρονται στα αδέσποτα της Αθήνας· το «Σωσίβιο» του Γιάννη Παναγιωταράκου είναι άλλη µια ιλαροτραγική ιστορία στη διάρκεια της κρίσης· το «Pari» του Siamak Etemadi αφορά την οδύσσεια µιας Ιρανής µε φόντο το κέντρο της Αθήνας· το «Ταξίδι στην Ικαρία – Ουτοπία» του Μανώλη Παπαδάκη είναι ένα κινηµατογραφικό ταξίδι στο νησί των παιδικών του χρόνων· το «Πέρασµα στην Ευρώπη» της ∆ήµητρας Κουζή καταπιάνεται µε µια ιστορία στην καρδιά της Αθήνας, όπου 17 µαθητές και ο δάσκαλός τους ονειρεύονται το µέλλον τους.

Στα µικρού µήκους φιλµ θα προβληθούν δηµιουργίες οι οποίες επίσης έχουν χαράξει τον δικό τους δρόµο σε άλλα φεστιβάλ (∆ράµας, Νύχτες Πρεµιέρας, Θεσσαλονίκης κ.λπ.), όπως το «Χάνσελ» της Βίβιαν Παπαγεωργίου, το «Φυσαρµόνικα Man» του Αλέξανδρου Σκούρα, το «Συγχώρεσέ µε, πατέρα» της Jona Schlosser κ.ά. Αρκετά ενδιαφέροντα φιλµ συναντάµε και στις ενότητες «Μουσική και µουσικοί», «Ταινίες για παιδιά και νέους & για όσους είναι κοντά στους νέους» και «Ιστορική µνήµη» όπως και στην κατηγορία animation, ενώ σε µεταµεσονύχτια προβολή θα παιχτεί η «∆ιπλή ζωή της Βερόνικα» και στις ειδικές προβολές το «Παίζοντας µε τη φωτιά» της Αννέτας Παπαθανασίου.

Επίσης στις ειδικές προβολές θα παιχτεί το φιλµ «Ξετυλίγοντας το κουβάρι. 47 χρόνια µετά», µια δηµιουργία του δηµοτικού σχολείου Παζινού Χανίων και του δηµοτικού σχολείου ∆ερύνειας Β΄. Πρόκειται για µια κοινή κινηµατογραφική – εκπαιδευτική δράση µεταξύ των µαθητών των δυο σχολείων που µετουσιώθηκε σε ένα ντοκιµαντέρ µικρού µήκους για την εισβολή στην Κύπρο, µε µοναδικές µαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν τα γεγονότα. Για το φιλµ αυτό ο Ματθαίος Φραντζεσκάκης µας είπε: «Ηταν συγκλονιστική εµπειρία για τα παιδιά τα γυρίσµατα που έγιναν τον περασµένο Ιούλιο στην Κύπρο, καθώς είδαν µε τα ίδια τους τα µάτια τι σηµαίνει να είσαι ξένος µες στον ίδιο σου τον τόπο. Επίσης, στο φιλµ αυτό µίλησαν για πρώτη φορά στην κάµερα άνθρωποι που έζησαν από κοντά τα τραγικά γεγονότα της εισβολής. Κάποιοι από αυτούς µάλιστα θα παρευρεθούν και στην προβολή που θα γίνει στο φεστιβάλ µας».

INFO

Αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ στο https://www.chaniafilmfestival.com/

Χορηγός επικοινωνίας: Documento

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter