Απίστευτο: O Άρειος Πάγος βγάζει και ιατρικές γνωματεύσεις

Απίστευτο: O Άρειος Πάγος βγάζει και ιατρικές γνωματεύσεις

Με απόφαση-ιατρική διάγνωση για αίτημα αναβολής δίκης εκ μέρους δικηγόρου που ήταν άρρωστος ανοίγει τον δρόμο για την απόρριψη νόμιμων αιτημάτων

Στις λίστες των νοσοκομείων που εφημερεύουν δεν αποκλείεται να δούμε σύντομα και τον… Αρειο Πάγο. Μια κωμική απόφαση που εκδόθηκε πριν από λίγους μήνες και είδε το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτει τις απωθημένες επιθυμίες κάποιου δικαστή που ονειρευόταν να γίνει… γιατρός.

Η απόφαση 598 του 2023 που εξέδωσε ο Αρειος Πάγος μπορεί να μην αφορά κάποιο βαρυσήμαντο νομικό ζήτημα, όμως, μετατρέπεται σε ανέκδοτο ανάμεσα στους δικηγόρους της χώρας, καθώς απέρριψε αίτημα αναβολής δίκης λόγω ασθένειας δικηγόρου με το επιχείρημα ότι θα μπορούσε να πάρει… αντιπυρετικά και χάπια, παρά την ιατρική βεβαίωση που είχε προσκομίσει.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Στις 15 Μαρτίου 2023, το Ζ΄ Ποινικό Τμήμα του ΑΠ κλήθηκε να αποφασίσει επί αιτήματος αναίρεσης απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Θεσσαλονίκης. Ωστόσο ο δικηγόρος του αιτούντος προσκόμισε μέσω τρίτου («αγγέλου») ιατρική βεβαίωση από κέντρο υγείας στη Λάρισα που πιστοποιούσε ότι έπασχε από οξεία φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, συνιστώντας να λάβει «αναρρωτική άδεια 4 ημερών».

Συστάσεις και θεραπεία από το δικαστήριο

Οι δικαστές, όμως, δεν πείστηκαν. Εβγαλαν λοιπόν τα δικαστικά γουνάκια, φόρεσαν ιατρικές ποδιές και μετέτρεψαν το δικαστήριο σε… ωτορινολαρυγγολογικό εξεταστήριο. Μόνο έτσι μπορεί να παρουσιαστεί η πρωτοφανής απόφαση που μπαίνει στη διαδικασία να κρίνει επί της ουσίας όχι μόνο τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων μιας ασθένειας, αλλά και να κάνει ιατρικές συστάσεις σχετικά με τα φάρμακα που θα πρέπει να πάρει για να νιώσει καλύτερα ο ασθενής.

Το δικαστήριο αποφάσισε λοιπόν ότι «εκ πείρας» ο πονόλαιμος που προκαλεί η φα ρ υ γ γ ο αμυγδαλίτιδα καταπολεμάται με φάρμακα, ενώ ο πυρετός που προκαλεί αντιμετωπίζεται με αντιπυρετικά και συνεπώς δεν δικαιολογείται η απουσία του δικηγόρου, ο οποίος εκπροσωπεί το πρόσωπο που είχε ασκήσει την αίτηση αναίρεσης.

Μάλιστα η απόφαση σχολιάζει το γεγονός ότι ο δικηγόρος προσκόμισε την ιατρική βεβαίωση από κέντρο υγείας στην Αγιά Λάρισας και όχι από τον τόπο κατοικίας του στη Θεσσαλονίκη, υποστηρίζοντας ότι αυτό αποδεικνύει πως η ασθένειά του δεν τον καθιστά ανίκανο να μετακινηθεί.

Το απόσπασμα της απόφασης είναι χαρακτηριστικό: «Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τους κανόνες της λογικής και τα διδάγματα της κοινής πείρας τα συμπτώματα της φα ρ υ γ γ ο αμυγδαλίτιδα ς που χαρακτηρίζονται κατ’ εξοχήν από πονόλαιμο( εφόσον δεν προσδιορίζεται εν προκειμένω η ύπαρξη άλλων συμπτωμάτων, π.χ. υψηλός πυρετός που επίσης αντιμετωπίζεται με τα συναφή αντιπυρετικά σκευάσματα), υποχωρούν με μόνη την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και δεν παρεμποδίζουν τον πάσχοντα από τις δραστηριότητές του, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τη μετακίνηση του πληρεξουσίου του αναιρεσείοντος για την διαπίστωση του προβλήματος υγείας του στο Κ.Υ. της Αγιάς Λαρίσης (χωρίς να προσδιορίζεται ο λόγος της εκεί μετάβασης), αντί της προσφυγής του σε ιατρικό προσωπικό νοσηλευτικού φορέα του τόπου της κατοικίας του, ενόψει του ότι ο ίδιος είναι δικηγόρος και κάτοικος Θεσσαλονίκης».

Ανοίγει η κερκόπορτα

Η απόφαση δημιουργεί έντονες ανησυχίες σε νομικούς κύκλους που εκτιμούν ότι ανοίγει μια «πόρτα» στην απόρριψη καθόλα νόμιμων αιτημάτων αναβολής για λόγους υγείας, καθώς οι δικαστές μπήκαν στη διαδικασία να κρίνουν ακόμη και την ιατρική σύσταση που προσκόμισε ως όφειλε ο δικηγόρος της υπόθεσης.

Κάπως έτσι λοιπόν το αίτημα αναβολής απορρίφθηκε, η υπόθεση δικάστηκε, ο πελάτης του ασθενούς δικηγόρου την έχασε και ο ίδιος ο δικηγόρος –φανταζόμαστε– από εδώ και πέρα πηγαίνει στο φαρμακείο όχι με συνταγή γιατρού αλλά με απόφαση του Αρειου Πάγου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter